'Zolang ik kan schrijven, lezen en denken'
Het klinkt alsof er een steen door de ruit vliegt. Uit het niets glijdt de glazen lijst met daarin een Mondriaan-replica van de muur. De grond ligt bezaaid met glasscherven. Ik loop naar de kelder van het NVJ-gebouw om de stuifzuiger te halen en begin daarna met het verwijderen van het glas. Niet veel later gaat de deurbel. We hebben op deze dinsdag in mei een afspraak met Henk Blanken, die al jaren voor Villamedia schrijft en een gelauwerd journalist is.
Henk lijdt aan de ziekte van Parkinson. Ik heb wel wat over die ziekte gelezen, maar nog nooit iemand ontmoet die er daadwerkelijk aan lijdt. Henk is moeilijk te verstaan. Ik voel me daar opgelaten over, wat natuurlijk onzin is. Hij vertelt over zijn nieuwe ideeën en wat hij nog graag voor Villamedia wil schrijven.
Ik doe het raam dicht om me beter te kunnen concentreren op wat Henk zegt. Het wordt daardoor warmer in de ruimte, tenminste zo lijkt het. Er vliegt een bromvlieg door de kamer en ik blijf ook maar naar de glasscherven kijken. Bij het afscheid valt Henks wandelstok op de grond.
Na het vertrek van Henk ben ik teleurgesteld. In mezelf. Ik liet me afleiden door zijn gebreken en zag daardoor zijn vuur niet. Dat vuur dat nog steeds in hem brandt en maar niet lijkt te doven. Of zoals hij het zelf in een prachtig persoonlijk verhaal voor Villamedia formuleert: 'Zo lang ik kan schrijven, lezen en denken, laat ik me zelfs de billen wassen door een zuster van de thuiszorg, schreef ik ooit - en dat is toch een heel aardige zin.'
Waarom 'scheve man' Henk Blanken geen journalist meer is
Henk Blanken noemt zichzelf geen journalist meer sinds hij ongeremd pleit voor een menswaardige dood voor mensen met dementie. Maar wanneer was hij wél journalist?
Taalunie komt met adviezen voor genderbewust taalgebruik
De Taalunie heeft op hun taaladvieswebsite adviesteksten over genderbewust taalgebruik gepubliceerd, het resultaat van een in 2020 ingestelde werkgroep op dit gebied.
Mark Koster: ‘Tijdens de hittezomer kwam tv-tycoon John de Mol van Talpa in een horrorwinter terecht’
Mark Koster laat in de rubriek 'In de coulissen' zien wat zich achter de gordijnen van het journalistieke toneel afspeelt. Deze keer: Massa is Kassa is een laatste kijkcijferzekerheidje van Talpa. Hoe lang nog? Als massa geen kassa meer is kan de ACM de fusie tussen RTL Nederland en Talpa eigenlijk niet meer tegenhouden.
Mangiare! op punt van verdwijnen: 'De zendermanager houdt niet van ons programma'
Tot verbazing en verbijstering van presentator Petra Possel, haar redactie én luisteraars stopt het culinair radioprogramma 'Mangiare!' (NTR) aan het einde van het jaar. Possel toont zich strijdlustig.
Femke van Zeijl: 'Niet eerder kostte een boek me zo veel tijd'
In de rubriek De Schepping schrijven journalisten zelf iets over de totstandkoming van hun werk. Deze keer Femke van Zeijl over haar pas verschenen boek ‘De doe-het-zelf-maatschappij. Over leven in Lagos’. Een boek over vallen en opstaan in de doe-het-zelfmaatschappij.
Coen Verbraak: 'Ik kan me niet voorstellen dat mensen niet nadenken over de dood'
Annemiek Leclaire vraagt collega’s naar een belangrijk gesprek in hun journalistieke leven. Deze maand: interviewer Coen Verbraak over zijn gesprek met filosoof René Gude voor de tv-serie ‘Op de drempel’, een tweeluik met mensen die te horen hebben gekregen dat ze binnenkort doodgaan.