Moppereend / Loopbaan Nieuwsbrief
Even dacht ik dat hij zou gaan huilen. Als ik daar had gestaan, had ik het niet droog gehouden. Hij voelde zich vooral overrompeld, zei een dankbare Marcel Gelauff op het podium in een zaal van het museum Singer in Laren tijdens zijn afscheid van de NOS.
De langstzittende hoofdredacteur van de Nederlandse Omroep Stichting had voor zijn afscheidsspeech anderhalf uur lang lof en respect in allerlei vormen in ontvangst genomen. Collega's voerden sketches op, lieten videoboodschappen zien en onderzochten de mogelijke betekenis van zijn voornaam.
Naast deze warmte en vrolijkheid werden er ook beelden van de ramp met MH17, de val van Kabul, indringer Tariq Z. en andere ingrijpende gebeurtenissen die zich afspeelden tijdens zijn hoofdredacteurschap op een scherm getoond. Ook nam Gelauff deel aan een podiumdiscussie over de toenemende druk op de persvrijheid en de veiligheid van journalisten.
Misschien kwam het doordat ik honger had, maar na het zaalprogramma voelde ik me als moppereend. Het personage uit het gelijknamige kinderboek dat met een steeds groter wordende donderwolk boven zijn hoofd rondloopt en andere dieren met zijn chagrijn aansteekt. De zware nieuwsbeelden en het besef dat het gevecht tegen de Fake News-gemeenschap misschien pas net is begonnen, hadden de mooie indrukken in mijn hoofd verdrongen.
Terwijl ik toastjes in mijn mond propte, keek ik even naar zijn opvolger Giselle van Cann. Over de beelden die we te zien zullen krijgen als haar vertrek ooit gevierd wordt, durfde ik niet na te denken. Tot overmaat van ramp was ik het afscheidscadeau vergeten.
Aan het einde van de avond stond Gelauff in de buurt van de uitgang om zijn gasten uit te laten. Hij lachte en zag er gelukkig uit. Ik moest aan het einde van Moppereend denken, als zijn donderwolk zo groot wordt dat hij uit elkaar barst en een gigantische regenboog laat verschijnen.
Joodse journalisten in tijden van antisemitisme en vervolging. Wat er toen met onze beroepsgroep is gebeurd. Zou ons dat nu weer kunnen overkomen?’
In Nederland was ongeveer 10 procent van de journalisten voor de oorlog Joods. De nazificatie van de pers kwam tijdens de bezetting snel op gang en uiteindelijk werden er meer dan honderd journalisten en publicisten gedeporteerd en vermoord. Piet Hagen schreef er een boek over. Hij ging met Telegraaf-journalist Kitty Herweijer, zelf Joods, in gesprek over deze zwarte bladzijde in onze persgeschiedenis.
Transfer Thursday: Nieuw gezicht op tv bij WNL en versterking van de politieke redactie van NRC
De transfer-storm die vorige week uitgebreid woedde, is weer een beetje gaan liggen. Maar ook na de aftrap van het nieuwe seizoen na de zomer blijft de journalistieke transfermarkt volop in beweging. Met deze week, onder andere: een nieuw gezicht voor 'Goedemorgen Nederland' van WNL op NPO 1 en een versterking van de politieke redactie van NRC.
Mikhail Fishman van TV Rain zendt uit vanuit Amsterdam: ‘Het is mijn verantwoordelijkheid om Russen te confronteren met de waarheid’
Televisiepresentator Mikhail Fishman van het Russische oppositietelevisiestation TV Rain loopt nog een beetje onwennig door het grote INIT-pand in Amsterdam-Oost, waar verschillende krantenredacties van uitgever DPG Media gehuisvest zijn. ‘Hier komt onze nieuwe televisiestudio’, zegt Fishman terwijl hij wijst naar een ruimte die nog aanvoelt als een doorsnee kantoorruimte.
Wat wil je nog Els? In Memoriam Els Rozenbroek (1957-2022)
Op 30 augustus overleed bladenmaker Els Rozenbroek aan de gevolgen van kanker. Ze werd 65 jaar. Haar collega’s Barbara van Erp en Femke Sterken van het (online) magazine voor vijftigplusvrouwen Saar, blikken terug op hun geliefde collega Els.
Robbert de Witt nieuwe adjunct EW: ‘We kunnen niet elke dag krantje spelen’
EW krijgt een nieuwe website die meer in lijn wordt getrokken met het wekelijkse magazine, zegt de kersvers adjunct-hoofdredacteur Robbert de Witt van EW. ‘Met meer podcast en meer opinie. We kunnen niet elke dag krantje spelen’.
Karin Husslage stapt uit de RTL-familie. ‘Ik wil me bij de NOS graag weer meer met de journalistiek bemoeien’
Na 7,5 jaar stapt Karin Husslage (39) per 1 oktober over van RTL Nieuws naar de NOS, waar ze de economieredactie zal gaan leiden. Volgens Husslage is het 'gezond' om elke paar jaar rond te kijken naar andere dingen. Al ligt een 'transfer' naar de grote concurrent bij sommigen nog steeds gevoelig.