Met deze tool vertaal je rechtstreeks tekst uit anderstalige boeken
Waargebeurd verhaal: tijdens een trip naar Frankrijk in 2011 kon ik niet meer op het Franse woord voor ‘sinaasappelsap’ komen (neem even de tijd om me uit te lachen, alsjeblieft). Dat laat wel zien hoe hopeloos ik ben met talen. En dat is best onhandig als ik voor een artikel iets moet lezen in een Duits, Frans of Spaans boek. Gelukkig heb ik een tool gevonden die rechtstreeks tekst uit boeken voor me kan vertalen. Welke tool dat is (en meer) lees je in deze nieuwsbrief.
Sociale media zijn steeds meer eenheidsworst
Twitter en Instagram begonnen onlangs allebei met iets nieuws. Zo lanceerde de bekende blauwe vogel Fleets: video- en foto-berichten, die binnen 24 uur weer verdwijnen. En Instagram begon met Reels: korte, grappig bedoelde video’s van 15 tot 60 seconden, waarin muziek een belangrijke rol speelt.
Nou ja, nieuw… beide diensten zijn regelrechte kopieën van andere sociale media. Met Fleets doet Twitter Snapchat na en Instagrams Reels lijken wel héél erg op de filmpjes die je op TikTok vindt. Dit soort jatwerk is onder sociale media steeds gewoner. Met als gevolg dat de verschillende platforms steeds meer op elkaar gaan lijken.
Vanuit de social-bedrijven is dat te begrijpen. Zij willen zoveel mogelijk gebruikers aan zich binden en zetten daarom breed in. Want hoe meer gebruikers je hebt, hoe meer gebruikersdata je kunt verzamelen en hoe meer advertenties je kunt verkopen.
Maar voor media die sociale media gebruiken om hun werk onder de aandacht te brengen, brengt die ‘eenheidsworstificering’ een flinke valkuil met zich mee. Als je alle soorten content op álle platformen kunt delen, is de kans groot dat je dat ook gaat doen. Een geinig TikTok-achtig filmpje op Twitter? Een als plaatje verpakte tweet op Facebook? Lekker makkelijk en snel al je social kanalen vullen.
Maar wel een tactiek die averechts werkt. Want ook al lijken sociale media steeds meer op elkaar, de gebruiker blijft per platform verschillen. Per platform uitzoeken wie je doelgroep er is en hoe je die aan je bindt, wordt belangrijker dan ooit. We zijn kortom nog lang niet verlost van het inmiddels stukgeslagen adagium ‘ieder platform zijn eigen content’.
Zo vertaal je rechtstreeks tekst uit boeken
Wanneer ik onderzoek doe voor een artikel, kom ik soms boeken tegen die geschreven zijn in een taal die ik niet goed beheers. Daarom ging ik laatst op zoek naar een tool die tekst uit foto’s kan halen en deze rechtstreeks kan vertalen. De tool die ik sindsdien gebruik is Yandex Translate. Yandex gebruikt een techniek die optical character recognition (OCR) heet om tekst te herkennen en zet deze vervolgens om in de taal die je wil. In deze video laat ik je zien hoe dat werkt én hoe je met Google Translate en een smartphone hetzelfde voor elkaar krijgt.
Hét antwoord op ‘daar schrijven media niet over’
Verdwaal je een beetje op sociale media, dan kom je al snel genoeg berichten tegen van gebruikers die vinden dat ‘de main stream media’ geen aandacht besteedt aan een bepaald onderwerp. Terwijl er in de meeste gevallen toch al ruimschoots over het genoemde onderwerp is gepubliceerd. De Vlaamse onderzoeker Thomas Winters bouwde een Twitter-bot die automatisch checkt wat er over het onderwerp in kwestie is geschreven. Door @ZoekNieuws in een reactie te noemen, gaat de bot op zoek naar relevante berichten. De bot gebruikt nu nog voornamelijk Belgische bronnen, maar de bronnenlijst is volgens de maker uit te breiden.
Deze artikelen zijn ook nog de moeite waard:
De tabletversie van de Volkskrant (De Editie) bestaat twee jaar. Tijd om bij te praten met Lotte Grimbergen, de samensteller van ‘de Harry Potter-krant’
Waar begin je als datajournalist? Journalist Caitlin Ostroff van de Wall Street Journal zette een aantal tips op een rij in een Google Doc (via Klikdinges van Jerry Vermanen)
Met kunstmatige intelligentie kun je zo’n beetje alles vervalsen. Zelfs sportwedstrijden
Wie gaat er schuil achter een mobiel nummer? De website Checkwa laat je de WhatsApp-profielfoto bij een nummer achterhalen (via Daniël Verlaan)