'Ga tussen de grafkisten liggen' / Vak Nieuwsbrief
Kasteel Radboud, Medemblik. Een zonnige zondagmiddag. Ik ben door fotograaf Duco de Vries uitgenodigd om iets te vertellen over zijn langjarige samenwerking met Villamedia, tijdens de opening van zijn overzichtstentoonstelling en de presentatie van zijn fotoboek De Ontmoeting.
Het programma begint met een muzikaal duo. Duco kijkt zoekend de zaal door. Onze ogen vinden elkaar en hij gebaart dat ik naast hem moest gaan zitten, in de rij met een vijftal stoelen. De enige stoelen in de bomvolle kasteelzaal.
Ik kruip uit mijn hoek en loop naar voren. Onderweg zet een ouder iemand me uit jaloezie met zijn wandelstok een hak, maar het kan ook een oneffenheid in de vloer zijn.
Duco geniet van het optreden. Absorbeert het. Af en toe schreeuwt hij zelfs. Na het optreden vertelt een historicus over kasteel Radboud en over de Nachtwacht die hier tijdens de oorlog kortstondig werd verstopt. Dat wilde ik ook vertellen.
Daarna deelt Duco's vriendin een prachtig verhaal over hun ontmoeting en over zijn persoon. Wie Duco niet kent, doet zichzelf eigenlijk tekort. Ik ken weinig mensen die zo innemend, empathisch en intens zijn. Ze zingt ook hun lievelingsliedjes. Ik heb iets in mijn oog zitten.
Als ik de microfoon krijg, galmt het applaus voor haar nog na. Hier kom ik nooit overheen, denk ik. Ik zeg het ook in de microfoon. Gelach. Ik begrijp niet waarom de A4'tjes in mijn handen trillen.
Een anekdote waarmee ik Duco's werkwijze uitleg, speelt zich af in 2017. Voor Villamedia zal hij Kim van Keken en Eric Smit fotograferen, die dan net zijn verkozen tot Journalist van het Jaar.
Kim zit in het buitenland, dus haar hoofd is op een bord geplakt. Na het koffiedrinken in het plaatselijke café togen ze naar begraafplaats Driehuis Westerveld. Daar krijgt Duco Eric zover dat hij tussen de graven gaat liggen, met het bord met Kim in zijn handen.
Het resultaat is fantastisch. Je ziet Eric volledig ontspannen naast de doden liggen. Leunend tegen een boom, zijn handen achter zijn hoofd gevouwen. Alsof hij het wekelijks doet.
Na het zaalprogramma sta ik buiten in de zon. Een man komt naar me toe: 'Fantastisch gesproken, je hebt daar echt talent voor.' Daarna lacht hij hard en laat hij me in onzekerheid achter.
De signeerrij voor Duco wordt langer en langer. Tussendoor nemen we gauw afscheid. Een knuffel. Wederzijdse dankbaarheid. In de auto terug denk ik: we moeten vaker onszelf vieren, eigenlijk constant.
Onderzoeksjournalist Stella Braam is strijdbaar: ‘Moe, maar niet verslagen’
Onderzoeksjournalist Stella Braam schrok zich wezenloos toen ze onlangs haar vuistdikke ‘inzagedossier’ ontving van de AIVD. Bladerend door de meer dan 300 pagina’s raakte ze in een emotionele rollercoaster. Totdat de minister van Binnenlandse Zaken garandeert dat de AIVD geen belangstelling meer in haar heeft, kan Braam haar werk als onderzoeksjournalist niet meer doen en zit ze zonder inkomsten. Intussen werkt ze aan een boek. Wil je haar steunen? Dat kan door haar een mail te sturen. Voor Villamedia schreef ze haar verhaal zelf op.
Opinie: 'De regionale krant is gereduceerd tot economisch goed'
Alex Engbers, tussen 2004 en 2015 hoofdredacteur van de Stentor, maakt zich zorgen over de toestand van de regionale journalistiek nu landelijke partijen zich storten op de nieuwsvoorziening. ‘De journalistiek-maatschappelijke verantwoordelijkheden in de regio zijn secundair. Alsof de regiokrant niet langer een cultuurgoed hoeft te zijn’, schrijft hij in een essay voor stichting KIM, het forum voor reflectie en journalistiek.
Fotograaf Hilde Harshagen: ‘De flitser en ik zijn twee handen op één buik’
Lange tijd kon Hilde Harshagen niet kiezen. Op de fotoacademie studeerde ze af in de richting portretfotografie, documentair én illustratief beeld. Inmiddels heeft ze haar stijl gevonden. ‘Ik kies voor een bepaalde energie’. Een gesprek in elf steekwoorden.
Teun Voeten over zijn nieuwe boek: Nieuwsgierig blijven, keihard werken en altijd doorgaan
Voor onze rubriek De Schepping schrijven journalisten zelf iets over de totstandkoming van hun werk. Dit keer fotograaf en antropoloog Teun Voeten over zijn aanpak van het onderzoek voor zijn deze week verschenen boek ‘Drug van de duivel. De wereldwijde opmars van crystal meth’.
Zo werk je internationaal samen als freelancer. #Freelanceleven 16, de podcast, met Tim Luimes
Erwin van ’t Hof doet promotieonderzoek naar freelance journalisten. Sanne Poot ís freelancer. In de podcast #freelanceleven bespreken ze de freelancewereld aan de hand van wetenschappelijke papers en onderzoek. Deze keer praten ze met onderzoeksjournalist Tim Luimes. Hij werkt met een klein team van andere Europese journalisten aan een onderzoek naar chemische vervuiling in Europa. In deze aflevering van de podcast vertelt hij hoe dat gaat en komt hij met tips!
Basisschoolleraar Merel van Vroonhoven: ‘Goed dat journalisten misstanden blootleggen, maar wat doe je daarna?’
Haar overstap van het bedrijfsleven naar het onderwijs maakte een - voor haar onverwachte – golf aan publiciteit los. Merel van Vroonhoven, basisschoolleraar, bestuurder, adviseur en columnist bij de Volkskrant, vindt dat de journalistiek zich meer rekenschap moet geven van de eigen rol in de samenleving.