Een draaiboek om geld te verdienen met oplossingsgerichte journalistiek
De ervaring van de klant centraal stellen houdt bij veel Amerikaanse mediabedrijven op zodra de klant geen klant meer wil zijn. Hoewel je een online abonnement op een nieuwsmedium met een paar klikken afsluit, is opzeggen vaak een oefening hoepels springen. Waarom dat een probleem is en of dat probleem ook bij Nederlandse media speelt, lees je in deze nieuwsbrief. Met daarin ook een tool die de transparantie van nieuwsmedia verbetert en een draaiboek om geld te verdienen met oplossingsgerichte journalistiek. Veel leesplezier.
Ook de vertrekkende klant is koning
Een abonnement afsluiten op een krant of ander nieuwsmedium is vaak maar een kwestie van een paar klikken. Maar dat abonnement weer opzeggen, dat is in ieder geval in de Verenigde Staten vaak heel andere koek. Van de 526 Amerikaanse nieuwsorganisaties die het American Press Institute bekeek tijdens een onderzoek van eerder dit jaar, laat nog niet de helft (41 procent) abonnees gemakkelijk online opzeggen.
Bij de rest is een abonnement stopzetten een oefening hoepels springen van jewelste. De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) stelt dat sommige van de trucjes die uitgevers gebruiken om klanten te behouden illegaal zijn, waaronder het verstoppen van belangrijke betaalinformatie. Ook het laten horen van reclames aan abonnees die bellen om hun abonnement op te zeggen, moet van de FTC stoppen. De toezichthouder daagt bedrijven die abonnees ‘gijzelen’ daarom steeds vaker voor de rechter.
Bij Nederlandse mediabedrijven is het gelukkig een stuk beter gesteld met het faciliteren van opzeggers, blijkt uit een kleine rondgang die ik maakte langs een aantal nieuwssites. Bij het AD en de Volkskrant is een abonnement stopzetten een kwestie van vijf keer klikken. De Telegraaf brengt je, als je weet waar je moet klikken, nog sneller op de juiste pagina. NRC laat abonnees dan weer niet online annuleren, maar alleen per telefoon. Anders dan bij veel Amerikaanse media zijn de tijden waarop je het daarvoor bestemde telefoonnummer kunt bellen wél ruim.
Daar kunnen ze aan de overkant van de oceaan nog wat van leren. Wanneer je het abonnees moeilijk maakt te vertrekken, jaag je ze immers alleen maar tegen je in het harnas. En daarmee verklein je de kans dat ze nog ooit bij je terugkomen.
Meer transparantie dankzij OpenTitles
Waar artikelen in printmedia op een bepaald moment niet meer kunnen worden aangepast, zijn verhalen op het web tot in het einde der tijden te wijzigen. Toch maken nieuwsmedia in veel gevallen niet zichtbaar op welke manieren verhalen zijn aangepast. In deze video laat ik je OpenTitles zien, een tool die bij talloze nieuwssites laat zien op welke manier koppen van artikelen zijn gewijzigd.
Verdienen aan oplossingsgerichte journalistiek
Constructieve journalistiek is verslaggeving die zich (ook) richt op het aandragen van oplossingen. Dat is een mooi streven, maar ook constructieve journalistiek bedrijven kost geld. Het Solutions Journalism Network publiceerde een draaiboek met manieren om geld te verdienen met journalistiek die niet op problemen gericht is, maar op oplossingen. De ervaringen in het draaiboek zijn afkomstig van een dozijn lokale en regionale nieuwsorganisaties.
Ook nog de moeite waard
Wil je de oorsprong van een foto achterhalen, dan kun je daar Google Image Search voor gebruiken. Maar de tool Google Lens is nog veel beter. Henk van Ess legt in dit Twitter-draadje uit hoe dat werkt
Ik heb altijd een zwak gehad voor de datajournalistieke tools van LocalFocus. De dienst werd onlangs overgenomen door het ANP en dat is een hele logische keuze van die laatste
The Guardian probeert voorop te lopen wat journalistieke innovatie betreft. In dit stuk blikt de krant terug op de ervaringen van de afgelopen tien jaar
Een DAO is een organisatievorm op de blockchain waarbij makers en gebruikers beloond worden met waarde die ze toevoegen. Klinkt dat vaag? Ernst-Jan Pfauth legt de potentie uit van een gedecentraliseerde persdienst: PubDAO
NRC Media heeft een belang van 50 procent genomen in De Stroom een groeiende podcastproducent