Discussiëren over journalistiek: het mag minder voorzichtig
Hoe zorgvuldig of onzorgvuldig is de Raad voor de Journalistiek zelf? En hoe erg is het als je onduidelijk bent als je afspraken maakt bij het maken van een documentaire? Discussiëren over journalistiek is soms erger dan balanceren op een slap koord. Twee voorbeelden van deze week. De Raad voor de Journalistiek ruilt de begrippen 'zorgvuldig' en 'onzorgvuldig' weer in voor 'ongegrond’ en ‘gegrond' omdat het daarmee zorgvuldiger kan formuleren. Natuurlijk zijn daarmee de eerdere oordelen van de Raad en zeker die in het geval van Zembla uitermate zorgvuldig tot stand gekomen. Of dat echt zo is, daar wil de Raad dan weer niet over praten, want daarmee zou het kunnen dat het terug moet komen op een uitspraak. En die figuur kent de Raad niet. Terwijl dat precies het gesprek is dat Zembla wil voeren: Raad zitten jullie er niet naast met je uitspraak? Gevolg: patstelling en in plaats van een gesprek geschuif met woordjes. En wat vervelender is, geen meer discussie over de werkwijze van de Raad en die van Zembla. Ook al deed Trouw-ombudsman Edwin Kreulen nog een dappere poging op onze site. Tweede voorbeeld. De VPRO gaat afspraken rondom het maken van documentaires aanscherpen om gedoe zoals met de film over Sigrid Kaag te voorkomen. Natuurlijk is er niets misgegaan bij het maken van die film en natuurlijk is het toch nodig nadere afspraken te maken, aldus de omroep. Hoezo? Er is niets fout gegaan en toch passen we allerlei afspraken aan? Volgens mij zou het helpen als we niet minder zorgvuldig maar wel minder voorzichtig zouden discussiëren over journalistiek en vooral heldere conclusies trekken. Kortom, welkom bij de nieuwsbrief over jouw vak.
Deepfakes: wat als Artificial Intelligence je voor de gek houdt?
Net als bij de komst van het internet staan we opnieuw aan de vooravond van een technologische revolutie. Kunstmatige intelligentie gaat de komende jaren de samenleving én de journalistiek radicaal veranderen. In het laatste deel (4) van onze serie: deepfakes, en wat er gebeurt als Artificial Intelligence je voor de gek houdt.
Hans Jaap Melissen: ‘De rollen zijn nu omgedraaid, ik ben de tolk en chauffeur’
Hans Jaap Melissen was onlangs nauw betrokken bij de evacuatie van zijn Afghaanse tolk Edris en zijn gezin. Na een spannende vlucht zit de familie voorlopig veilig in de opvang in Harskamp. Tijd om over de toekomst na te denken. Want hoe moet Edris hier verder?
(Advertorial) Schrijf je niet alleen voor kranten en publiekstijdschriften, maar ook voor vaktijdschriften of wetenschappelijke tijdschriften of boeken? Dan kun je vanaf nu ook daarvoor bij Lira een reprorechtvergoeding claimen. Lira keert sinds jaar en dag reprorechtvergoedingen uit voor artikelen in kranten en publiekstijdschriften. Vanaf 2020 verdeelt Lira ook de beschikbare reprorechtvergoedingen onder tekstauteurs van vak-, wetenschappelijke en educatieve werken.
Ben je benieuwd of je aanspraak maakt op reprovergoedingen? Kijk op Lira.nl en meld je aan. Stichting Lira is de auteursrechtorganisatie en belangenbehartiger voor tekstauteurs. Lira incasseert vergoedingen en verdeelt deze onder auteurs.
Bruto startsalaris voor journalisten met hbo-opleiding in 2020 gedaald
Het startsalaris van journalisten is in 2020 met 87 euro gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Pas afgestudeerde journalisten die vorig jaar de arbeidsmarkt betraden, kregen daarbij gemiddeld een bruto maandsalaris van 2248 euro. In 2019 was dat nog 2335 euro. Andere starters gingen juist meer verdienen. Wel bijzonder dat juist in de journalistiek het werkgevers weer lukt minder te betalen als de rest van de markt omhoog beweegt.
VPRO: betere afspraken rondom journalistieke documentaires
De VPRO zegt dat het, naar aanleiding van de conclusies van een onafhankelijke onderzoek naar de totstandkoming van de documentaire Sigrid Kaag: van Beiroet tot Binnenhof, afspraken rond journalistieke documentaires en series gaat aanscherpen. Ondanks dat die scherpere afspraken nodig zijn, is er niets verkeerd gegaan bij het maken van de documentaire. Hoe die twee conclusies zich exact tot elkaar verhouden, daar lezen we bij de VPRO meer over. Mijn conclusie: onduidelijk zijn is op zichzelf een fout. Zo bezien ging het best veel mis.
Fotograaf Bart Maat over hoe Pieter Omtzigt de pers regisseerde
Naar foto’s kijk je. Beeldredacteur Theo Audenaerd doet meer. Hij vertelt het verhaal achter een foto. Dit keer spreekt hij Bart Maat over de terugkeer van Pieter Omtzigt in de Kamer. Maat: 'Vooraf is een aantal cameraploegen en journalisten, waaronder ik dus, al door hem op de hoogte gesteld van het tijdstip dat hij zal arriveren. Gewoon via een telefoontje. Dat verklaart ook de grote drukte buiten. Het had meer weg van een door hemzelf georganiseerde persconferentie, dan van een onopvallende terugkeer in de politieke arena. Des te vreemder dat hij zich later op Twitter beklaagt over de overdreven persaandacht. Dat had hij letterlijk over zichzelf afgeroepen'.
Nu we er toch zijn..
Deze artikelen zijn ook de moeite waard:
‘De Veroordeling’ wint Gouden Kalf. Bas Haan: “De klusjesman heeft zijn leven terug”
Persvrijheidsorganisaties lanceren Volkstribunaal voor de moord op journalisten
OM over zaak Almere Deze Week: journalist schuldig aan smaad; geen straf