De Wob is niet langer alleen onze vriend en schrijftips van Henk Blanken
Goedemorgen en welkom bij de nieuwsbrief over journalistiek. Met vandaag onder meer aandacht voor de derde aflevering van de podcast #freelanceleven, nieuwe schrijftips van Henk Blanken en het mooie verhaal van fotograaf Sanne Derks.
Maar eerst de VPRO-documentaire over Sigrid Kaag. Inmiddels lopen er drie onderzoeken naar of er iets fout ging. Mijn inschatting is dat die beïnvloeding er natuurlijk is geweest (bij welk stuk niet?) en dat het effect beperkt is geweest. Plus dat het oliedom is om te beweren dat er geen invloed was. De oplossing is er al lang. Bij steeds meer grote journalistieke producties is een verantwoording over de werkwijze toegevoegd en dat had hier ook moeten gebeuren. Zorg vooral dat daar in staat welke druk is uitgeoefend op de makers. Dat heeft vast een chilling effect.
Ik wil hier graag nog een ander punt maken, met dank aan Alexander Pleijter. We weten van de gang van zaken dankzij een Wob-verzoek naar het verkeer tussen minister, ambtenaren en journalisten. Dat kan natuurlijk vaker gaan gebeuren. Een positief verhaal met Rutte in De Telegraaf? Even wobben hoe dat is gelopen. Een reportage met de wethouder in Enschede waarin hij het antwoord een vraag ontloopt? Even kijken of dat antwoord in de eerste versie wel stond.
Ken jij nog verhalen waarvan je wil weten hoe ze tot stand zijn gekomen? Dan is de Wob je vriend. Voor Villamedia schreef Peter Louwerse daar twee jaar geleden een verhaal over. Zijn insteek was dat jaarlijks meer dan tien journalisten ongewild betrokken worden in een Wob-procedure. Hun communicatie met bestuurders werd als bijvangst ook openbaar.
Nu is die communicatie, voor zover mij bekend, voor de eerste keer het hoofddoel van een Wob-verzoek geweest. Gezien het succes denk ik dat het middel vaker ingezet gaat worden. Dat is verwacht ik de echte verandering in deze editie van Kaag-gate. Journalisten opgepast, waarschuwt Louwerse, want ook app-verkeer is op te vragen.
Ik wens je een fijn weekeinde en veel plezier met de overige verhalen in deze nieuwsbrief.
Sanne Derks. Haar leven is een kronkelige weg, ruig omlaag en ruig omhoog, van struikelen naar toch weer opstaan
Het was een gevecht, vallen, huilen en vanuit wilskracht weer opstaan. Maar Sanne Derks heeft haar reisdoel gevonden: fotografie, in Latijns-Amerika. Ze voelt zich er thuis. In eigen land is ze een passant, nog zonder opdrachten. Frits Baarda ging bij haar langs en luisterde drie uur naar ‘spraakwaterbak’ Derks.
Henk Blanken geeft schrijftips. Over wat je niet kunt leren maar wel moet oefenen: stijl
De meester schrijft, dus vooral luisteren. Henk Blanken deelt dit jaar zijn 101 tips uit hoe je verleidelijker en dwingender schrijft. Deze keer: gebulder van een groot stilist. Maar, hoe mooi het verhaal ook is en hoe fantastisch het wordt opgeschreven. Het moet wel kloppen.
Journalist en Balkan-correspondent Marjolein Koster maakte onder meer de veelgeprezen podcast De Val van Srebrenica en een radiodocumentaire over vluchtelingen. In de nieuwe aflevering van de podcast #freelanceleven vertelt ze over hoe het is om als freelancer over zulke 'zware' thema's verslag te doen en hiervan rond te komen.
Het nieuwe RTL Nederland: Artiesten, adverteerders, journalisten en De Mol likken hun wonden
Nog even aandacht voor het samengaan van SBS en RTL. Of beter gezegd SBS wordt overgenomen door RTL. Het duurt nog even voor er toestemming komt en misschien verandert er zelfs nog iets aan de voornemens, maar op een aantal terreinen in de balans wel op te maken. De kijker krijgt minder van hetzelfde en de winnaar is zonder twijfel RTL Group. Het overzicht lees je hier.
Marco Knippen: ‘De zwijgcultuur in de turnwereld had een signaal moeten zijn’
Marco Knippen, sportverslaggever en onderzoeksjournalist voor de regiokranten van Mediahuis, deed jarenlang onderzoek naar misstanden in het turnen, maar verder dan een kort mediastormpje kwam het nooit. Totdat oud-coach Gerrit Beltman hem in 2020 opbiecht (top)turnsters fysiek en geestelijk te hebben mishandeld. ‘De ban is gebroken, dat vraagt om doorpakken.’ Knippen blikt terug op zijn onderzoek.
Tot slot. Deze boeken zijn de moeite van het lezen waard:
Jerry Vermanen over een prikkelend handboek datajournalistiek
De biografie over Hilda van Praag: een pionier van de Europese journalistiek