ChatGPTired - Innovatie maakt me moe
Ik heb een probleem. Ik ben hoofdredacteur van een vakblad voor journalisten, maar ik lijk maar geen grip te krijgen op een van de belangrijkste technologische ontwikkelingen binnen ons vak.
Heel eerlijk, ik was nooit overmatig geïnteresseerd in techniek. Ik speelde games op de Mega Drive, niet op een pc. Ik liep tot 2019 met een MP3-speler rond en ik dacht dat ik nooit zou pinnen met mijn telefoon.
Dit gedrag is geen protest tegen de vooruitgang. Het lukt me gewoon niet technologische ontwikkelingen op een normale manier toe te laten in mijn leven.
Tot zover geen probleem. Maar nu ChatGPT en consorten zich aandienen en een revolutie beloven (die ik zonder meer geloof), begin ik als hoofdredacteur van Villamedia achterop te raken. Ik lees me suf en heb zelfs bijles van Laurens Vreekamp gehad, maar het lukt me maar niet om me juichend aan de innovatie over te geven.
Misschien komt het omdat we voortdurend over technologische ONTWIKKELING spreken. Kennelijk is het dus niet af en ik interesseer me dus wel voor ‘affe’ producten.
In het specifieke geval van ChatGPT heb ik ook nog eens gelijk. Tenminste, zo las ik het in een stuk van Laurens Verhagen in de Volkskrant afgelopen weekend. Daarin werd OpenAI-oprichter Sam Altman geciteerd. ChatGPT zou slechts een ‘onbeduidend tussenstopje’ in een technische revolutie zijn.
Dat stelt me toch wel gerust.
Ik wens jullie een fijn weekend.
Chris Helt
p.s. Over twee weken levert Nick deze nieuwsbrief gewoon weer in de vertrouwde kwaliteit af. Hij moest ‘m deze keer overslaan vanwege de griep.
Intimidatie door verspreiden privéadres: Kamermeerderheid achter verbod op doxing
Naar verwachting stemt een Kamermeerderheid vandaag in met het wetsvoorstel om doxing strafbaar te stellen. Dat is het publiceren van het privéadres van personen via sociale media, teneinde deze te (laten) intimideren. De NOS schrijft dat partijen de noodzaak tot inperken van doxing inzien, maar twijfels hebben over de praktische handhaving van zo'n verbod.
Uitgefloten: een Twitter-dood door duizend sneden
Op het Twitter-account van Villamedia-redacteur Lars Pasveer ruist sinds een paar weken de stilte. Na zestien jaar wil hij het platform geen tijd en energie meer gunnen. Wat nu? Een persoonlijk betoog waarom dit Twitter je tijd niet meer waard is: 'Twitter onder de nieuwe eigenaar Elon Musk is wispelturig en journalistiek-vijandig geworden. Voorbeelden te over, sinds Musk vorig jaar oktober met een wasbak het hoofdkantoor in San Francisco binnenwandelde. Ik hier? "Let that sink in", beeldgrapte de kersverse eigenaar. Bezinken werd zinken, want in slechts een paar maanden ontmantelde Musk zowel het bedrijf als zijn imago van zakelijk genie.
Roos Abelman wordt vast gezicht van KRO-NCRV en het ‘radiohoofd’ van Lara Billie Rense maakt stap naar televisie
Roos Abelman is een van de journalistieke gezichten van KRO-NCRV. Zo wordt ze onder andere vaste presentator van het onderzoeksplatform Pointer. En Lara Billie Rense presenteert samen met Tim de Wit het nieuwe seizoen van Mediastorm. Dit en meer in de Transfer Thursday, waarin Villamedia de ontwikkelingen op de journalistieke arbeidsmarkt volgt.
Zorgen om AI: ‘Ik hoop toch dat kranten en tijdschriften gebruik blijven maken van authentiek werk’
Geef een kunstmatig intelligentie-programma (AI) als DALL-E een korte tekstopdracht en poef, binnen een paar seconden verschijnen er een aantal bijzonder doeltreffende plaatjes op je beeldscherm. Een groep internationale kunstenaars daagt de makers van deze software voor de rechter. Hoe staan Nederlandse illustratoren en cartoonisten tegenover deze nieuwe ontwikkeling?
Een hoger tarief vanwege de inflatie? Alleen als de opdrachtgever dat wil
Met een inflatie van 10 procent in 2022, is indexatie van tarieven voor freelancers nu nog belangrijker dan het al was. Hoewel een aantal opdrachtgevers zich afgelopen jaar welwillend toonde, gaan ook bij hen freelancers er onder de streep op achteruit.
Freelanceleven # 19 - Over freelance fotojournalistiek, met Salih Kiliç
Aan de hand van een wereldwijde onderzoek naar zorgen onder fotojournalisten gaan Erwin en Sanne het gesprek aan met freelance reportagefotograaf Salih Kiliç. Hij fotografeert onder meer (Rotterdamse) micro-samenlevingen.