Zweedse freelancers over freelancen en wanneer is de Brusselse redactie groter dan de Haagse?
Goedemorgen en welkom bij de nieuwsbrief over jouw vak. Met tips, trucs en overpeinzingen. Bijvoorbeeld over hoe je uitstelgedrag aanpakt, wat meer geld uit je freelancepraktijk haalt en generalisaties in je verhalen voorkomt. Plus een pleidooi voor meer journalisten in Brussel, want daar vindt de besluitvorming al jaren plaats. Het is een fascinerend onderwerp. Tien jaar geleden was het Joris Luyendijk die de disbalans tussen de Haagse en Brusselse kaasstolp blootlegde. Sinds die tijd is er weinig veranderd. Hoe los je dat op? Misschien door er op een corona crisis-manier mee om te gaan. De Haagse politiek in quarantaine, de redactie laten uitwijken naar Brussel en na een jaar langzaam aan versoepelen. Het is maar een suggestie. Tot die tijd, geniet van de hogere temperaturen en de verhalen in deze nieuwsbrief.
PS: vanmiddag om 14 uur presenteert PersVeilig de resultaten van een onderzoek naar Agressie en bedreiging van journalisten. Kijk hier mee.
Zes Zweedse overlevingsstrategieën voor een succesvol #freelanceleven
Erwin van ’t Hof doet promotie-onderzoek naar freelance journalisten. Menno van den Bos ís freelance journalist. In de podcast #freelanceleven bespreken ze de wereld van de freelancer aan de hand van wetenschappelijk papers die Van ’t Hof voor zijn onderzoek gebruikt. Na elke podcast reflecteert Van den Bos op hun ontdekkingstocht. Deze keer: inspriatie uit Zweden.
We weten het en doen er niets aan: Brussel, Brussel, Brussel
Europa is, nog steeds, een braakliggend journalistiek landschap, en daar moet verandering in komen. Dat stelt Lise Witteman, freelance correspondent in Brussel, in dit essay dat ze schreef voor stichting KIM, het forum voor reflectie en journalistiek. ‘Hoe gênant het is dat wij als media op dit vlak onze democratische rol volledig laten verpieteren.’ Wanneer is de Brusselse redactie groter dan de Haagse?
Theo Dersjant over het klare van die grote klus
Uitstel gedrag. Wie heeft er geen last van? Ik wel en dus las ik met extra aandacht het stuk van Theo Dersjant waarin hij collega's aan het woord laat over hun worsteling met grote klussen. Met aan het einde tien tips voor een succesvolle schrijfretraite. Het hele idee er achter is toch een beetje om van die berg waar je tegen op kijkt op de een andere manier een Toscaanse vallei te maken. Eerlijk is eerlijk, mij is het nog niet gelukt. Bij mij werkt alleen de dreiging van de deadline, de afgang van het niet leveren. Met geurkaarsen, goede wijn in een mooi huisjes zou ik een goede film opzetten (een paar van de tips) en toch pas op het laatste moment gaan schrijven. Denk ik. Misschien toch maar eens zo'n huisje huren. Benieuwd naar de andere adviezen, lees dan hier verder.
Frits van Exter komt met een voorbeeld over het gevaar van voorbeelden
Natuurlijk is het maar een voorbeeld. En ook een uitspraak van de Raad voor de Journalistiek, waar Frits van Exter, onze columnist, voorzitter van is. Van Exter betoogt dat je moet oppassen met het gebruik van voorbeelden, of iets preciezer van generalisaties (uit een bijzonder geval een algemene conclusie afleiden). Voor je het weet denkt de lezers dat alles altijd gaat zoals in het voorbeeld. Benieuwd naar zijn voorbeeld, lees dan zijn column.
Deze onderwerpen zijn ook de moeite waard..
Aflevering 2 van de podcast Vers! met politiek verslaggever Marloes Lemsom
Journalist Nedim Türfent vanuit zijn Turkse cel: De democratie verdwijnt razendsnel
ANP hanteert vanaf nu genderneutrale voornaamwoorden
Taaltip: Ergens geen / niet genoeg van krijgen
John de Mol verkoop het ANP aan Chris Oomen