Zou het er van komen, een echt open overheid; Marc Veeningen over nieuws, John de Mol en draaiorgels
Als het een keer misgaat, zoek dan geen uitvluchten, maar probeer het eens met de waarheid. Zou Rutte dat ook bedoelen met een meer open overheid? Zou de toeslagenaffaire, mede aangezwengeld door de Journalisten van het Jaar Jan Kleinnijenhuis en Pieter Klein, dan toch nog iets goed brengen: een meer open overheid. Ik kan het bijna niet geloven. Maar we zullen het snel weten. De Wet open overheid (Woo) ligt bij de Tweede Kamer en zorgt nu voor een verre van open overheid. Als het demissionaire kabinet zijn voornemen meent, dan moet die wet dus direct op de schop. Terwijl we daar naar uitkijken, heb ik in deze nieuwsbrief nog wat meer verhalen voor je die de moeite waard zijn. Alvast een wit weekeinde toegewenst.
Marc Veeningen: ‘De bemoeienis van John de Mol wordt zwaar overdreven’
Oud-eindredacteur Marc Veeningen keerde eind 2018 als hoofdredacteur terug bij Hart van Nederland. Hij nam het SBS6-programma flink op de schop qua uitstraling en bezetting van de presentatiedesk. Sinds 1 januari is er bovendien een ochtendeditie. Interview over Randstedelijke arrogantie, John de Mol als baas en… draaiorgels.
Zou het er van komen, een echt open overheid
De informatievoorziening van de overheid gaat op de schop. Dat heeft premier Rutte bekendgemaakt tijdens een persconferentie waarin hij het aftreden van zijn kabinet bekendmaakte. Aanleiding van de val van het kabinet is het kritische rapport over de toeslagenaffaire. Het nieuws en de eerste reacties lees je hier.
René Quist: ‘Digitalisering raakte in een stroomversnelling door de pandemie’
Door de uitbraak van het coronavirus moest de maritieme krant Schuttevaer zijn evenementen in rap tempo ombouwen tot online events. Het inzetten van audiovisuele middelen droeg flink bij aan het doel van hoofdredacteur René Quist: van 70.000 unieke bezoekers per maand groeien naar 150.000.
Fréderike Geerdink: Ervaren journalist doet master
Fréderike Geerdink (50) rondde onlangs een master International Journalism af en heeft daar veel van geleerd. Ze praat met René Quist en Marijke Kolk, twee collega’s die hetzelfde deden. En met mediaprofessor Tamara Witschge: ‘Journalisten bevragen de samenleving, en door een master ga je dat doen ten aanzien van je eigen rol als journalist. Je creëert zo ruimte voor nieuwe paden in je werk.’
Data-analyse: dit is wat opdrachtgevers van hun freelancers willen
Hoe normaal is het om werk van freelance (foto)journalisten door te verkopen aan andere partijen? Wat gebeurt er als een zzp'er een schadeclaim aan zijn broek krijgt? En is het overdragen of afstand doen van rechten gangbaar? Deze analyse van de inkoopvoorwaarden van 61 opdrachtgevers geeft antwoord.
Het is te stil rond het vertrek van Zembla uit de raad omdat over de uitspraak best te discussiëren valt
BNNVARA wil zich niet langer verantwoorden voor de Raad voor Journalistiek omdat die blijkens haar oordeel over Zembla 'niet zou zijn toegerust voor onderzoeksjournalistiek’. Volgens Trouw-ombudsman Edwin Kreulen doet het raadsoordeel weinig af aan het onderzoek en gaat het over de kernwaarde van journalistiek evenwicht, in deze tijden van mediawantrouwen belangrijker dan ooit.