Zoek je als journalist naar de oorzaak of de dader. Of allebei?
Goedemorgen en welkom bij de nieuwsbrief over je vak. Met daarin weer een aantal fraaie dilemma's. Bijvoorbeeld de vraag of verslag doen over extreem rechtse ideeën verschilt van een verhaal over het CDA maken. En of je als journalist op zoek gaat naar de daders dan wel vooral het systeem wil blootleggen dat fouten mogelijk maakt. Of misschien wel allebei, ook al lijken sommige collega's liever een keuze te maken. Te cryptisch? Vooral doorlezen in deze nieuwsbrief. Ook nog een mooi verhaal over de nabije toekomst, als computers zich gaan gedragen als mensen (kunstmatige intelligentie). Wat er dan gebeurt, vertelt Remy Gieling. Maar ook veel plezier bij het schaatsen!
‘Ik zou heel transparant tegen mijn lezers zijn en zeggen dat er in mijn krant geen plaats is voor antidemocratisch gedachtegoed'
Léonie de Jonge (31), promoveerde op de succesfactoren van rechts-populistische partijen. Als haar iets is opgevallen, dan is het dat redacties in Nederland weinig visie hebben op de manier waarop ze rechts-populistische partijen benaderen. ‘We doen gewoon ons werk’, is niet zelden de repliek, maar daar kom je volgens de politicoloog niet mee weg. Raymond Krul noteerde haar lessen voor de pers.
NRC Handelsblad van binnenuit beschreven
Alsof hij undercover was op zijn eigen redactie – vanuit die positie beschrijft John Kroon de geschiedenis van NRC Handelsblad in het boek 'Slijpen aan de geest'. Als betrokkene – hij werkte er dertig jaar en was zelfs adjunct-hoofdredacteur – maar toch met afstand. Openhartig, ook over de vele interne en externe conflicten, maar wel met liefde voor zijn lijfblad. Alsof hij undercover was op zijn eigen redactie – vanuit die positie beschrijft John Kroon de geschiedenis van NRC Handelsblad in het boek 'Slijpen aan de geest'. Als betrokkene – hij werkte er dertig jaar en was zelfs adjunct-hoofdredacteur – maar toch met afstand. Openhartig, ook over de vele interne en externe conflicten, maar wel met liefde voor zijn lijfblad. Piet Hagen las het boek en vertelt of jij het ook moet lezen.
Frederik vindt in ‘Zo hadden we het niet bedoeld’ de verkeerde dader
Tienduizenden ouders zitten in de problemen omdat ze door de overheid onterecht als fraudeur zijn bestempeld. Het is de Toeslagenaffaire gaan heten. Komt dat door een falend systeem of door falende mensen? En misschien ook een beetje door journalisten met een tunnelvisie. Jesse Frederik, journalist bij De Correspondent, schreef er het boek ‘Zo hadden we het niet bedoeld’ over en komt uit bij het falende systeem. Ik las het boek en heb zo mijn twijfels over de timing van het boek en of Frederik met zijn kennis niet wat breder had kunnen kijken naar waarom de overheid burgers niet 'normaal' kan behandelen. Met de kritiek op de journalistiek van Frederik kan ik niet veel. Lees mijn recensie hier.
Wat iedere journalist moet weten over kunstmatige intelligentie
Computers gaan zijn als mensen gedragen. En wat dan? In een 4-delige serie schetst Remy Gieling de belangrijkste ontwikkelingen die van invloed zijn op jouw rol als journalist. Deel 1. ‘In 2020 wordt 90 procent van de artikelen door robots geschreven.’ Dat voorspelde hoogleraar Emiel Krahmer van de Universiteit Tilburg eind 2016 tegenover platform Nieuwe Journalistiek. Zover is het nog niet, maar natuurlijk komt het er ooit wel van.
Bijzonder conflict bij L1: toezicht en werknemers lijnrecht tegenover elkaar
Een directeur die zijn personeel wil kunnen afluisteren en bekijken wanneer het hem uitkomt. En dan verbaasd is dat hij gelazer krijgt. Een Raad van Commissarissen die hem steunt, omdat de problemen zo groot zouden zijn, maar daar vooral niets over kwijt wil. Om vervolgens naar de Ondernemingskamer te stappen waardoor het allemaal openbaar gaat worden. Kortom, bij de regionale omroep L1 zijn de verhoudingen tussen personeel en directie/Raad van Commissarissen aardig verziekt. De vakbonden gaan de komende week bemiddelen en zo proberen verdere escalatie te voorkomen. Het plan om e-mails te lezen en geheime camera's op te hangen is inmiddels van tafel, maar het onderlinge vertrouwen daarvoor al. Dus hoe los je dat op? Voor wie wil weten hoe eerdere zaken van mediabedrijven bij de Ondernemingskamer afliepen, deze uitleg en overzicht.
En nu we er toch zijn..
Twee recensies van boeken die de moeite waard zijn: