Zo spoor je gestolen foto’s op
Dat auteursrechtelijk beschermd materiaal op internet lustig wordt verspreid, weet je al lang. Maar hoe je dat jatwerk opspoort, is je mogelijk minder bekend. In deze nieuwsbrief laat ik je een tool zien waarmee je foto’s opspoort die zonder je toestemming elders zijn gepubliceerd. Ik vertel je daarnaast ook over het conserveren van digitale journalistiek én neem je mee in de wereld van de fotogrammetrie. Veel leesplezier!
Digitale journalistiek conserveren kun je leren
Zoek je een artikel uit een oude editie van een krant, dan kom je met de online dienst Delpher een heel eind. Klassieke journalistiek is op talloze plekken gearchiveerd. Helaas valt over digitale journalistiek niet altijd hetzelfde te zeggen.
Een nieuwe vormgeving hier, een migratie naar een ander cms daar en gaandeweg raken artikelen, foto’s en ander archiefmateriaal zoek. Het is om die reden hoog tijd dat we beter gaan nadenken over de manier waarop we ons digitale werk gaan bewaren voor het nageslacht.
Uit onderzoek van het Tow Center for Digital Journalism blijkt dat nieuwsorganisaties dat nu nog amper doen. Van de 21 media die werden bekeken, doen er negentien niets aan digitale conservatie (PDF). In plaats daarvan laten ze de taak aan anderen, zoals The Internet Archive. Wie weleens heeft geprobeerd om via dat archief door (bijvoorbeeld) de Volkskrant-website uit 1997 te bladeren, ziet waar het wringt: foto’s zijn kwijt, links werken niet en de oude website lijkt vooral heel erg kapot.
En dat terwijl online archiveren op technisch vlak niet moeilijk hoeft te zijn, vindt Kalev Leetaru. In 2013 startte hij The GDELT Project, een platform dat wereldwijd digitale media doorspit en artikelen verzamelt. De data die dat oplevert zijn gratis toegankelijk en worden onder andere gebruikt voor media-onderzoek.
De techniek is er, benadrukken ook de wetenschappers van het Tow Center in hun onderzoek. ‘Het draait vooral om prioriteiten stellen. De eerste stap is jezelf voornemen om je content goed op te slaan.’ Hoog tijd dat we dat eens gaan doen.
Gestolen foto’s opsporen met Copytrack
Als je me een beetje kent, dan weet je dat ik een broertje dood heb aan websites die mijn werk publiceren zonder dat te vragen. Ik schreef daar eerder al een artikel over, waarin ik laat zien hoe je zulke gejatte artikelen opspoort. In deze video leer ik je over Copytrack: een tool waarmee je websites opspoort die zonder toestemming foto’s van je hebben gepubliceerd.
Lezers meenemen naar een rampplek
Fotogrammetrie, het in 3D namaken van een omgeving aan de hand van tientallen tot soms wel honderden foto’s, is in de film- en gamewereld niet nieuw meer. Maar in de journalistiek is het nog een relatief nieuw speeltje. The New York Times experimenteert er al een tijdje mee. Door een omgeving in drie dimensies na te maken met behulp van foto’s en slimme software én lezers de mogelijkheid te geven virtueel zelf door die omgeving te bewegen, wil de krant lezers laten ervaren hoe het is om een bepaalde plek te bezoeken. Eind vorig jaar bracht The New York Times met deze techniek al de gevolgen van orkaan Dorian op de Bahama’s in beeld en onlangs gaf de krant bezoekers een digitaal kijkje in de keuken van zijn nieuwe speeltje. Ik ben fan!
Deze artikelen zijn ook nog de moeite waard:
Hoe bereik je als krant een doelgroep die helemaal geen krant leest? Bij de Leeuwarder Courant zetten ze sinds april in op Instagram
The Guardian liet de kunstmatige intelligentie GPT-3 een opiniestuk schrijven. Of eigenlijk acht
Welk effect kan kunstmatige intelligentie in de journalistiek hebben op democratie, diversiteit en publieke waarden? Wetenschapsjournalist Bennie Mols schreef er dit lijvige stuk over
Hoe kun je als lokaal medium geld verdienen? Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek zette acht manieren op een rij
De Correspondent heeft sinds vorige week een eigen audio-app, waarmee leden verhalen van het platform kunnen beluisteren. Bij lancering stonden er al meer dan 500 verhalen in
En over audio gesproken: NU.nl is gestart met een test met geautomatiseerde audio-nieuwsupdates
Sollicitatierobots moeten kandidaten voor een baan eerlijker beoordelen dan mensen dat kunnen doen. Maar werkt het? De Volkskrant probeerde het uit
Wil je meer weten over immersieve journalistiek? Deze website helpt je op weg