Zo kom je van die volgpixel van Facebook af
Terwijl je dit leest zit ik even lekker offline te wezen. Even weg van Facebook en zijn gevreesde volgpixel, afgesloten van terugkerende reactiemogelijkheden op websites en op de vlucht van kunstmatige intelligentie die artikelen schrijft. Maar die vind je wél allemaal hieronder terug. Veel leesplezier!
De wederopstanding van de reactie
Met bosjes vielen ze in 2016 en 2017: de reactiemogelijkheden op journalistieke websites. In de Verenigde Staten trok de publieke radiozender NPR er in augustus 2016 de stekker uit, omdat de mogelijkheid nauwelijks werd gebruikt. Bij Het Financieele Dagblad was de reden om de reacties bij het gros van de artikelen uit te schakelen juist tegenovergesteld: met 5000 reacties per maand was het veel te druk. En dat terwijl reacties van lezers juist heel nuttig kunnen zijn, onderzocht journalist Pål Jansen.
Ook NU.nl droeg in 2016 zijn reactieplatform, NUjij, ten grave. Maar datzelfde NU.nl brengt zijn reactieplatform nu weer terug, met wat aanpassingen. Waar de redactie vroeger alle zeilen bij moest zetten om ongepaste reacties te verwijderen, is er nu een betere, technische oplossing. Met de opensource-software van The Coral Project kan de redactie vooraf bepalen welke woorden niet door de beugel kunnen. Bevat een reactie woorden van die zwarte lijst, dan verschijnt hij automatisch niet. Voor twijfelgevallen is er een grijze lijst.
“Vanaf het moment dat we gestopt waren met NUjij kregen we de vraag: wanneer komt het terug”, vertelde NU.nl-hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman me (ik had de scoop afgelopen donderdag al). Contacten bij The Washington Post verklaarden hem voor gek: de bezoekers die op je site reageren zijn je grootste fans. Die moet je koesteren. Hoekman: “Dat geldt voor alle media. Ik denk dat we aan de vooravond staan van de grootschalige terugkeer van de reactiemogelijkheid.”
Objectieve berichten dankzij KI
Volledige objectiviteit bestaat niet, omdat de mens altijd keuzes maakt en keuzes altijd subjectief zijn. Maar kunstmatige intelligentie (KI) wordt niet geplaagd door dat probleem. Dat is althans het idee achter Knowhere, een begin april gelanceerde dienst die KI inzet om objectief nieuws te maken. Het algoritme van Knowhere speurt het web af naar belangrijk nieuws en stelt aan de hand van verhalen van anderen een 'kennisgrafiek' op. Die grafiek bevat alle bronnen die Knowhere wil gebruiken in zijn verhalen. Uiteindelijk perst de KI er drie versies uit: één met een linkse invalshoek, één met een rechtse invalshoek en een objectief verhaal. Voordat Knowhere dat kan moet een medewerker eerst bepalen welke bronnen betrouwbaar zijn en welke niet. Ontkom je toch niet helemaal aan die menselijke subjectiviteit.
Zo leg je die gevreesde 'Facebook-pixel' lam
Dat Facebook je niet alleen op zijn eigen platform maar over het hele internet volgt, dat was onder 'techies' allang bekend. Maar voor het grote publiek kwam het bestaan van 'de Facebook-pixel' de afgelopen weken als een schok.
Mocht je het gemist hebben: talloze websites gebruiken een voor normale mensen onzichtbaar knopje dat ze inzicht geeft in wat bezoekers precies doen op hun site. Die informatie wordt tegelijkertijd óók doorgestuurd naar het uit de klauwen gelopen hobby-project van Mark Zuckerberg, dat het niet zo nauw neemt met de privacy.
Weten welke sites zo'n knopje hebben? De plugin Facebook Pixel Helper (alleen voor Chrome) vertelt het je. Het knopje uitschakelen kan onder meer met Ghostery (dat ik eerder al besprak). Wil je écht helemaal privé surfen, dan ruil je je huidige browser in voor Brave, de veiligste en snelste browser die je kunt kiezen.
Deze artikelen vielen me onlangs ook nog op:
Follow The Money wil van zijn lezers weten wat er speelt en vraagt hen zelf pitches in te sturen
Facebook paste begin dit jaar zijn algoritme aan, wat er in theorie toe zou kunnen leiden dat media hun berichten moeilijker onder de aandacht van lezers zouden kunnen brengen. Uit onderzoek van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek blijkt dat in de praktijk best mee te vallen
Jezelf online beveiligen is een must. Villamedia-hoofdredacteur Dolf Rogmans zette tips op een rij voor beginners, gevorderden én experts
Een maandbedrag voor onbeperkt lezen, dat zien ze bij Medium wel zitten
Soms hebben lezers nou eenmaal geen zin in dood en verderf. De Britse regionale uitgever Johnston Press gaat het humeur van lezers peilen en daar artikelen op afstemmen
Revue (waar ik ook deze nieuwsbrief mee verstuur) maakt het mogelijk geld te vragen voor nieuwsbrieven. Geen zorgen: die van mij blijft gewoon gratis
Correctie
In de vorige nieuwsbrief is een fout geslopen in het stukje over Joris Luyendijk. De correcte tekst is:Journalisten moeten niet voor één oplossing kiezen, zei hij op een vraag van Bas Mesters. De journalistiek kan oplossingen aandragen en nog beter dilemma’s aan de orde stellen. De politiek moet oplossen. Ook hier weer, luister vooral zijn veel gedetailleerdere verhaal.