Zo hielp kunstmatige intelligentie mij afgelopen week met mijn werk
Afgelopen week zat ik krap in mijn tijd, met een hijgende deadline in mijn nek. En dus besloot ik te kijken of kunstmatige intelligentie me niet zou kunnen helpen. Hoe dat ging, lees je in deze AI-rijke nieuwsbrief. Met daarin ook een tool die je begrijpelijker helpt schrijven, een website die je vragen laat stellen aan PDF-bestanden en nog veel meer. Veel leesplezier.
Een creatieve sleur? ChatGPT trok me eruit
De man met de hamer raakte me een tijdje geleden hard. En precies op het moment waarop dat niet uitkwam. In het staartje van de week moest er nog één belangrijke deadline worden weggepoetst. Het was ook geen kleine. Of ik even in een kleine zeshonderd woorden aan kinderen kon uitleggen wat kunstmatige intelligentie (AI) is en hoe het werkt, aldus mijn agenda. Maar ja, die man met de hamer hé.
Tot dusver was ik geneigd om voorzichtig om te gaan met kunstmatige intelligentie inzetten in mijn eigen werk. Er óver schrijven? Prima. AI vragen suggesties voor invalshoeken te geven? Ook goed te doen. Maar een schrijfrobot – in dit geval ChatGPT – vragen om dan maar meteen een heel verhaal te maken, dat was mijn journalistieke eer te na.
En toch vroeg ik een kwartiertje later – toen er op mijn scherm nog altijd niet meer stond dan een knipperende cursor – ChatGPT precies dat te doen. In vijf minuten ‘componeerde’ ik een prompt, een uitgebreide opdracht die ChatGPT precies vertelde wat hij moest gaan maken, wie de doelgroep was en hoé hij moest schrijven (‘Maak ook af en toe een grapje’).
Het resultaat stond een minuut later op mijn scherm: zeven alinea’s tekst, waarin ChatGPT netjes uitlegt hoe generatieve kunstmatige intelligentie werkt én rekening houdt met het referentiekader van de doelgroep. De tekst vergelijkt AI met een ‘toverstaf’, legt uit hoe een kinderbrein zélf leert en wat de overeenkomsten zijn tussen die manier van leren en de wijze waarop AI leert.
In de basis een prima tekst voor de doelgroep, op de matige intro en slotalinea na. En iemand moet ChatGPT ook nog uitleggen dat wanneer je een grap maakt je niet eerst moet aankondigen dát je een grap maakt.
De tekst één op één inleveren, was mede daardoor geen succes geworden. En daarnaast wilde ik ook nog wat actuelere ontwikkelingen in mijn echte artikel meenemen. Maar al met al bleek het schrijfsel van ChatGPT goed genoeg om me uit mijn creatieve sleur te trekken. Blijkt dat van die toverstaf tóch te kloppen.
Mini-Tooltip!
De gratis tool ChatPDF laat je PDF-bestanden uploaden en bevragen. Daarmee doorzoek je (bijvoorbeeld) onderzoeksverslagen veel gerichter dan voorheen. De tool geeft je automatisch een korte samenvatting van de PDF en doet ook zelf suggesties voor vragen die je kunt stellen.
Toegankelijk schrijven met Read Easy
Als journalisten proberen we onze verhalen zo begrijpelijk op te schrijven als mogelijk is. Toch schrijven we soms nog te moeilijk. Dat komt vaak door lange zinnen of de woorden die we kiezen. In deze video laat ik je een tool zien die je helpt teksten geschikter te maken voor laaggeletterden: Read Easy.
(niet) Betalen-per-artikel
Twitter wil uitgeverijen van nieuwsmedia de mogelijkheid bieden losse artikelen te verkopen via zijn platform. Dat model kennen we in Nederland natuurlijk allang, dankzij (het originele) Blendle. Dat betalen-per-artikel leek aanvankelijk een goed idee leek, al bleek de Nederlandse markt niet groot genoeg om goed geld te verdienen. Dat probleem van de kleine markt lijkt Twitter niet te hebben, vanwege zijn internationale doelgroep. Maar jammer voor Elon Musk en consorten: voor nieuwsmedia is Twitter steeds minder belangrijk. Uit recente cijfers van Chartbeat blijkt dat nieuwsmedia nu minder verkeer via Twitter binnenhalen dan vijf jaar geleden (1,2 procent van het totale verkeer nu, tegenover 1,9 procent in 2018). Tel daarbij op dat uitgeverijen hun betaalverkeer én de data die daarbij hoort liever zelf in handen houden, en je kunt bijna niet anders concluderen dan dat Twitter van een koude kermis thuis gaat komen.
Ook de moeite waard:
Met de juiste opdracht, in vaktaal de prompt, zet je schrijfrobots als ChatGPT in als nuttig hulpmiddel. Ik zette dertien van zulke prompts voor je op een rij
Mijn collega Lars dook in de wereld van Midjourney, een kunstmatige intelligentie waarmee je illustraties en foto’s maakt. En dat leverde indrukwekkende resultaten op
Over kunstmatige intelligentie en beeld gesproken: Adobe heeft zijn fotobewerkingsprogramma Photoshop uitgerust met generatieve AI. Daardoor kan de software heel overtuigend lege plekken in foto’s opvullen
Het Amerikaanse Time Magazine is met ingang van deze maand gestopt met zijn betaalmuur. En dat betekent dat alle online artikelen (weer) gratis te lezen zijn. Al is dat natuurlijk niet zonder strategie
Na iets meer dan een jaar trekt Het Financieele Dagblad de stekker uit zijn podcastdienst Listn
In de categorie ‘precies wat we al dachten’: Amerikaans onderzoek laat zien dat Twitters algoritme floreert op emoties en woede
Journalisten die AI afwijzen zitten ernaast, vindt hoogleraar Bart Brouwers. AI kan de journalistiek juist veel brengen