Zo achterhaal je waar (en wanneer) een foto gemaakt is
Wil je achterhalen waar (en wanneer) een foto gemaakt is, begin dan door te kijken naar de metadata in die foto. In deze nieuwsbrief leer ik je hoe je dat doet. Daarnaast lees je hoe DPG Media onderzoek deed naar gekleurdheid in de eigen berichtgeving en lees je over een robotjournalisten die drie miljoen nieuwsbronnen per dag uitpluist.
Objectief of niet? De lezer weet het beter
Absolute objectiviteit bestaat niet. Maar hoe gekleurd zijn artikelen in de krant nou echt? En zijn ze dan vaker links en progressief? Of juist rechts en conservatief? Krantenuitgeverij DPG Media liet dat onlangs onderzoeken en zette daarvoor zijn eigen lezers in.
In totaal deden er meer dan drieduizend abonnees mee aan het onderzoek. Samen met de TU Delft en onderzoeksbureau Tezol schotelde DPG Media hen in een digitale tool artikelen voor die eerder waren verschenen in de landelijke én de regionale kranten van de uitgeverij.
De abonnees werd gevraagd artikelen die ze gelezen hadden aan te klikken en per artikel drie vragen te beantwoorden: vind je dit verhaal gekleurd, welke politieke kleur zou je het verhaal toekennen en waaróm is het verhaal gekleurd?
Het resultaat: abonnees van de DPG-kranten vinden bijna een derde van de artikelen die in hun kranten verschijnen politiek gekleurd. Daar kun je van vinden wat je wil, maar over het onderzoek zelf niets dan goeds. Want wie objectiviteit wil nastreven, moet weten hoe objectief de lezer zijn werk op dit moment eigenlijk ziet.
DPG Media ging daarvoor direct naar de bron: de abonnee zelf. En zette simpele, maar effectieve technische tools in om die abonnee te ondervragen. Nog beter: de uitgeverij zwierde ook de volledige dataset online, zodat andere onderzoekers (en journalisten) erin kunnen grasduinen.
Een uitstekend voorbeeld van techniek gebruiken om je publiek te betrekken bij het hopelijk verbeteren van je krant. Niet geheel zonder eigenbelang ook: uit onderzoek van het Pew Research Center uit 2018 blijkt dat lezers over het algemeen niet zitten te wachten op partijdig nieuws.
Waar en wanneer is deze foto gemaakt?
Bij grote nieuwsgebeurtenissen kunnen sociale media een goede bron zijn. Ooggetuigen delen er informatie en foto’s die je als journalist goed kunt gebruiken. Maar een vergissing is zo gemaakt. Zeker wanneer er moedwillig foto’s gedeeld worden die helemaal niet tijdens het nieuwsmoment gemaakt zijn.
Een handige manier om na te gaan waar en wanneer een foto is gemaakt, is door te kijken naar de metadata in de foto. Daar zijn talloze tools voor, maar Jeffrey’s Image Metadata Viewer is een van de snelste. In deze video laat ik je zien hoe deze tool werkt. Wil je een wat uitgebreidere tool proberen om metadata te achterhalen, dan is de gratis plugin InVid ook de moeite waard.
Drie miljoen nieuwsbronnen, één samenvatting
NRC publiceerde begin vorige week een interessant artikel over robotjournalistiek, met daarin een gastrol voor Owlin. Het Amsterdamse bedrijf bouwt software die dagelijks meer dan drie miljoen nieuwsbronnen leest (in elf talen!) en de informatie die het daar vindt filtert, samenvat en vertaalt. Mooie techniek, waar analisten en risicomanagers bij bedrijven als ING en Adyen dankbaar gebruik van maken. De software van Owlin doorzoekt niet alleen de sites van grote media, maar kijkt ook naar lokale media, gespecialiseerde blogs en websites van bedrijven, justitie en toezichthouders. Owlin is als het ware een superjournalist die voor zijn klant precies de berichten selecteert die voor hem belangrijk zijn. Ook dat is robotjournalistiek.
Deze artikelen zijn ook nog de moeite waard:
De NWO trekt geld uit voor een onderzoek naar het gebruik van nieuwe technologieën door documentairemakers
Softwarerobots (bots) die op sociale media met desinformatie strooien zijn een gevaar voor de democratie. Door de discussie te overspoelen met hun eigen ‘feiten’ beïnvloeden ze de publieke opinie flink
Google’s Digital News Initiative is een charme-offensief, maar zolang de internetreus zich niet bemoeit met de inhoud van de projecten voelen Nederlandse mediabedrijven zich niet ongemakkelijk bij de donaties
Het sociale platform Reddit laat zijn 330 miljoen actieve gebruikers voortaan live video-uitzendingen verzorgen
De weekkrant Brabants Centrum uit Boxtel ontwikkelt een app waarmee de krant lezers wil vragen om inbreng...
...en RTL Nieuws gaat kijkers vragen eens in de maand digitaal mee te vergaderen met de redactie