Worden sociale media de belangrijkste nieuwsbron?
Sociale media nemen (in ieder geval in de VS) steeds meer de rol van reguliere media over. En gaan zich ook nog eens steeds meer als mediabedrijven gedragen. Hoe ze dat doen? Dat lees je in deze nieuwsbrief. Met daarin ook een plugin waarmee je losse artikelen verkoopt én een tool die automatisch ondertitelingen voor je maakt.
Van social naar media
Sociale media mogen dan nog altijd populair zijn, een vervanger voor de reguliere media zijn ze niet. Dat stelt Jeff Sonderman, adjunct-directeur van het American Press Institute. Ja, de meeste mensen maken gebruik van platforms als Facebook en Twitter. Maar wanneer ze daar op belangrijk nieuws stuiten gaan ze al snel verder lezen bij voor hen vertrouwde media, zei hij onlangs tijdens een interview met de Local Media Association.
Een opsteker voor journalisten en de media, maar toch zijn de harde cijfers minder geruststellend. Voor Amerikaanse volwassenen waren sociale platforms eind 2018 namelijk voor het eerst een belangrijkere bron van nieuws dan traditionele media, blijkt uit onderzoek van Pew Research.
En die rol wordt alleen maar groter, nu sociale platforms zich steeds meer in het vaarwater van de media begeven. Want ook al ontkende Mark Zuckerberg tijdens een verhoor van het Amerikaanse Congress vorig jaar nog dat zíjn Facebook een mediabedrijf was, dat is het wel degelijk aan het worden. En dat geldt ook voor andere sociale netwerken.
Zo is Facebook Amerikaanse nieuwszenders gaan betalen voor programma’s die exclusief op Facebook Watch te zien zijn. Twitter experimenteerde op zijn beurt eerder al met live video, pushberichten bij belangrijk nieuws en het uitzenden van de pre-show van de Golden Globes. Probeersels die ook bij reguliere media niet zouden misstaan.
Die omkat van techbedrijf naar mediabedrijf zet naar verwachting nog wel even door. Dat kan best pijnlijk worden voor klassieke media, die de laatste jaren al moesten aanzien hoe steeds meer van hun advertentie-euro’s richting Silicon Valley rolden. Het vereist niet heel veel fantasie om je voor te stellen dat Sonderman zijn mening over een paar jaar misschien wel moet gaan bijstellen.
Automatisch ondertitelingen maken
Tijdens het monteren van mijn video’s ben ik best wat tijd kwijt aan het maken van ondertitelingen. Dus toen de transcriptiedienst Amber Script een nieuwe tool aankondigde die belooft automatisch video’s te ondertitelen, was ik meteen enthousiast. De afgelopen weken mocht ik de tool – die nog niet officieel gelanceerd is – alvast testen. In deze video laat ik zien of Amber Scripts nieuwe functie ook écht de moeite waard is.
Losse artikelen verkopen met Feather
Het heeft even geduurd, maar Katalysis is eindelijk klaar met zijn plugin waarmee journalisten zelf online hun artikelen kunnen verkopen. Zo’n anderhalf jaar geleden maakte het bedrijf al bekend aan die plugin te werken. Op dat moment had ik nog zo mijn vraagtekens bij de hele exercitie. Blendle had immers al een vergelijkbare plugin. En die vond niet alleen gretig aftrek bij freelancers, maar werd ook door media als de Volkskrant en Vrij Nederland gebruikt. Maar nu Blendle de stekker uit zijn plugin heeft getrokken is die van Katalysis meer dan welkom. De plugin – die de naam Feather heeft gekregen – installeren kan via Katalysis zelf of, indien je freelance journalist bent, via Reporters Online. Die laatste stuurt artikelen desgewenst ook door naar Blendle. Zodat je artikel meteen op je eigen site én in de digitale kiosk te koop is.
Deze artikelen zijn ook nog de moeite waard:
Bij de New York Times werkten nog nooit zoveel journalisten als nu (het zijn er 1600). De krant trekt nieuwe mensen aan en gaat zich (nog) meer focussen op audio
Sociale media grossieren in nep-profielen die zich maar wat graag moeien in discussies. Robert van der Noordaa stort zich op deze zogenoemde ‘trollen’ en zoekt uit wie er achter zitten
Wil je de perfecte datajournalist worden? Dit artikel van JournoCode helpt je op weg
Niet werken voor een uitgever, maar voor de lezer. Dat is het idee achter het Belgische tijdschrift Médor. Lezers kunnen aandelen kopen en op jaarvergaderingen stemmen over nieuwe plannen en begrotingen. Tof idee
Hoe zou de muur die de Amerikaanse president Donald Trump tussen de VS en Mexico wil bouwen er in Europa uitzien. Nou, zo dus. Een mooie interactieve datavisualisatie van de Duitse krant Westdeutsche Allgemeine Zeitung