Wil je zien of iemand je mail gelezen heeft? Deze nieuwsbrief leert je hoe
Of slimme speakers het gaan worden? Bij The Washington Post zijn ze er in ieder geval al flink mee aan het experimenteren. Wat wel en niet werkt lees je hieronder, zodat je de innovatieboot dit keer niet mist. Dat heeft de journalistiek immers al te vaak gedaan, schrijft Alex Beishuizen in zijn boek dat ik deze week bespreek.
'Alexa, wat is het laatste nieuws?'
Tech-liefhebbers die in januari over de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas schuifelden stonden iedere paar meter oog in oog met wéér een slimme speaker. In de VS heeft 16 procent van de huishouden al zo'n virtuele assistent staan. Ze geven updates over het weer, beantwoorden vragen en spelen zelfs Twister met de kinderen.
Maar wat kun je daar nou als journalist mee? Bij The Washington Post deden ze er al uitgebreid onderzoek naar. Ze bouwden drie apps voor Amazons virtuele assistent Alexa. Gebruikers kunnen Alexa het nieuws uit The Washington Post laten voorlezen, een podcast starten met een spraakcommando en zich laten bijpraten over breaking news.
Al dat geëxperimenteer leverde een aantal wijze lessen op (€, via Blendle). Joseph Price, senior product manager bij The Washington Post, raadt af speciale Alexa-apps (zogenoemde 'Skills') te ontwikkelen, omdat het gros van de gebruikers ze toch niet installeert. Een andere les van Price: podcasts op slimme speakers moeten niet langer zijn dan een radiobulletin (lees: max. drie tot vijf minuten).
In Nederland experimenteert NU.nl al met virtuele assistenten. Half maart sleutelde een team van de nieuwssite een eerste prototype in elkaar. De software moet in eerste instantie nieuws gaan voorlezen, maar NU.nl onderzoekt ook de mogelijkheden van nieuws volgen en podcasts openen met spraakcommando's. De toekomst is spraakgestuurd.
Zo check je of iemand je mail heeft gelezen
Ongeduldig als ik ben kan ik niet tegen wachten. Daarom ben ik ook zo blij met de blauwe vinkjes in WhatsApp, die me precies vertellen of iemand mijn berichtjes al heeft gelezen. Is dat zo en blijft een reactie te lang uit, dan kan ik met een gerust hart een reminder sturen, zonder opdringerig over te komen. Dat beetje extra controle wil ik ook al een tijdje bij mijn mailtjes, en dus ging ik op zoek naar een oplossing. En ik vond er nogal wat. Als fervent Mac-gebruiker koos ik uiteindelijk voor Mailbutler, dat me sindsdien precies vertelt of (en wanneer) iemand mijn bericht onder ogen heeft gehad. Hoe dat werkt, zie je in de video hierboven.
Extra drijfvermogen voor innovatie
Wat innovatie betreft heeft de journalistiek de boot gemist. Dat schrijft voormalig Intermediair-hoofdredacteur Alex Beishuizen althans in zijn boek Gouden graal of reddingsboei. Doordat media te lang vast hebben gehouden aan oude verdienmodellen is er nu niet genoeg geld meer om te investeren in vernieuwing.
De oplossing volgens Beishuizen? Contentmarketing. Bedrijven en organisaties zijn op zoek naar manieren om hun verhaal op een mooie manier te presenteren aan hun doelgroep. Journalisten weten hoe ze die doelgroep kunnen bereiken en zijn bovendien geboren verhalenvertellers. Eén en één is twee, mits je duidelijk afspreekt wie op de redactie wel 'partnercontent' maakt en wie niet, om zo belangenverstrengeling te voorkomen.
In zijn boek (dat ik hier uitgebreider bespreek) geeft Beishuizen wel toe dat contentmarketing niet de kip met de gouden eieren is. “Maar het is toch minstens een reddingsboei waar media zich voorlopig aan kunnen vastklampen, hopend op een beter alternatief.” Het biedt in ieder geval weer even wat extra inkomsten, die je zou kunnen inzetten om nou toch eindelijk eens te innoveren. Watertrappelend en al.
Deze artikelen vielen me ook nog op:
Een digitaal abonnement afsluiten op een krant is te moeilijk, vindt Google. En dus start het internetbedrijf een nieuwe dienst die dat moet versimpelen. NRC Media is lanceerpartner in Nederland
Nog meer Google: de techreus lanceert een nieuw fonds (het Google News Initiative) om kwaliteitsjournalistiek te stimuleren en geeft de komende drie jaar in totaal 300 miljoen dollar weg
Het 'Netflix voor tijdschriften' wordt Texture ook wel genoemd. De app werd onlangs ingelijfd door Apple (PDF)
Machtig interessant vond ik dit (gratis) e-book van AP Insights: The role of journalists in an era of algorithms
Freelancerscollectief Bureau Wibaut begon een tijdje terug met een podcast over journalistiek ondernemerschap. Luisteren doe je hier
Robotisering in de journalistiek: The Times of London bouwt een zelflerend algoritme dat abonnees de content voorschotelt die bij hen past
Tech-journalistiek is hot. De Britse krant The Telegraph snapt dat en tuigt een compleet nieuw verslaggeversteam op dat zich puur en alleen met technologie gaat bezighouden