Eindelijk: de transcriptietool waar we allemaal op hebben gewacht
De afgelopen jaren heb ik tientallen tools die beloven je opnames uit te tikken de revue zien passeren. En hoewel sommigen daarvan best aardig waren, werkte het op een enkeling na nooit echt lekker. Maar nu heb ik er een die precies weet hoe het moet. Welke dat is lees en zie je in deze nieuwsbrief. Daarnaast laat ik je kennismaken met hele goede lipsync-technologie en geef ik je een mooi voorbeeld van het inzetten van je publiek om je journalistiek beter te maken. Veel leesplezier.
Lezers vragen om lezersvragen
Foto: Unsplash / Kenny Eliason
Het lukt media steeds beter om gebruik te maken van de kennis en kunde van hun publiek. Zo trok tv-programma Pointer de regio in om onderzoek te doen naar onderwerpen die door inwoners van die regio worden aangedragen en ging ook NPO Radio 1 Hilversum uit. En bij De Correspondent staat ‘in gesprek gaan met leden’ zelfs in de taakomschrijving van journalisten.
Aan die groeiende lijst met voorbeelden is weer een mooie toe te voegen. Onder de noemer ‘EenVandaag Vraagt’ ging actualiteitenprogramma EenVandaag op zoek naar manieren om de consument vragen te laten stellen over nieuwsonderwerpen. In een paar maanden tijd leverde dat de redactie meer dan 20.000 vragen op. Dat zorgde niet alleen voor meer betrokkenheid van het publiek, maar leidde ook tot een aantal bijzondere inzichten.
Zo blijkt dat het publiek vooral vragen heeft bij onderwerpen die impact hebben op hun eigen leven, en bij onderwerpen die onzekerheid met zich meebrengen. Maar de ervaring van EenVandaag liet ook zien dat consumenten sommige vragen juist niet stellen. Elger van der Wel, die de redactie van EenVandaag hielp bij het project, noemt als voorbeeld de term ‘grensoverschrijdend gedrag’. Daar ging het in de media veel over afgelopen jaar, maar wat die term nou precies betekent, is het publiek vaak niet duidelijk. Toch vroeg het EenVandaag-publiek niet naar uitleg.
Des te belangrijker is het voor de journalistiek om ook zulke veronderstelde voorkennis uit te blijven leggen. En om, net als EenVandaag deed, in gesprek te gaan en te blijven met het publiek. Voelt dat als veel werk, doe het dan uit eigenbelang. Het onderzoek van EenVandaag liet immers ook zien dat juist artikelen die gemaakt waren op basis van ingestuurde vragen bovengemiddeld goed werden gelezen.
Interviews transcriberen met Good Tape
In de wereld van de transcriptietools is er een nieuwe koning. De Deense tool Good Tape werkt razendsnel en zit zó logisch in elkaar, dat iedereen ermee uit de voeten kan. In deze video laat ik je zien hoe Good Tape werkt. Geloof me: dit is de nieuwe vriend die je niet meer wilt missen.
Ook leuk: mijn collega Rutger heeft de partij achter Good Tape geïnterviewd. Dat interview verschijnt in de loop van komende week op Villamedia.
Zo goed kan lipsync-tech zijn
Eind vorig jaar liet ik een video van mezelf maken, waarin ik in plaats van Nederlands Oekraïens sprak. In die video waren niet alleen mijn woorden vertaald, maar waren ook de bewegingen van mijn mond aangepast. Het resultaat was mooi, al kon je wel zien dat de video door een computer was gemaakt. Maar de ontwikkelingen gaan hard. Het bedrijf Flawless AI liet onlangs zien hoe goed zulke automatische lipsync-technologie al kan werken. Met de technologie TrueSync kan het bedrijf gezichtsbewegingen aanpassen aan gesproken woorden en zo scheldwoorden vervangen of de taal van een video aanpassen. Hoe dat eruit ziet toont Flawless AI op zijn website in een indrukwekkende video.
Mini-tooltip!
Omdat ik hopeloos ben wat dingen onthouden betreft, zet ik overal timers voor. Met de tool Gestimer (4,99 euro, alleen voor Mac) kan ik met één beweging van mijn muis alarmen instellen. Ik kan bijna niet meer zonder.
Ook de moeite waard:
Nu New Skool Media is overgenomen door Roularta, is er veel meer ruimte om te digitaliseren. CEO Erwin van Luit vertelt in Online Lessen over de plannen én over de nu al getrokken lessen
Journalisten zijn bijna dagelijks doelwit van online inbraakpogingen. Hoe ga je daarmee om?
Een foto of illustratie maken, een tekst schrijven, liedjes zingen: kunstmatige intelligentie wordt er steeds beter in. Maar eng is dat niet: sterker nog, je kan AI prima inzetten als hulpmiddel. Hoe? Daar schreef ik over in FD Persoonlijk
Over AI gesproken: zowel Google als Microsoft integreren kunstmatige intelligentie in hun zoekmachines. Google zet daar zijn eigen AI Bard voor in, Microsoft gebruikt ChatGPT in zoekmachine Bing
Een interessant vraagstuk in het verlengde daarvan: als zoekmachines als Bing bij het beantwoorden van vragen gebruikmaken van informatie van achter de betaalmuur bij kranten, is dat dan een probleem? En zo ja, hoe gaan we dat oplossen?
Het gerommel bij Twitter heeft ertoe geleid dat talloze gebruikers hun profiel hebben gewist. Volgens Brewster Kahle, oprichter van The Internet Archive, laat dat zien hoe ons digitale erfgoed onder druk staat
De NOS vertaalt nieuws over de aardbeving in Turkije en Syrië naar het Turks en Arabisch. Een mooi en nuttig experiment