Wees niet bang om betrapt te worden!
Ik was laats iets drinken met oud-collega's van NU.nl, de titel waar ik twaalf jaar voor heb gewerkt. Ik was de laatste van deze groep die bij de nieuwswebsite vertrok. De rest was de afgelopen tien jaar al terechtgekomen op plekken als NRC, LocalFocus, het ministerie van Financiën en de Volkskrant, of zit nu in de hoofdredactie van de NOS of RTL Nieuws.
Ik ben trots op de ontwikkeling die we allemaal hebben doorgemaakt. Maar ik weet nog goed hoe de eersten van dit gezelschap bij NU.nl vertrokken en welk gevoel er toen bij mij overheerste. Niks trots, vooral paniek.
Moest ik ook weg? En waar dan naartoe? Had ik de boot al gemist of kon ik mezelf nog steeds op mijn oude vertrouwde plek blijven ontwikkelen? Collega's bleven gaan en ik bleef zitten. Ook de vragen bleven, maar het geloof dat ik op de juiste plek zat deed dat ook. Tot er iets op mijn pad kwam, dat een bijna kosmische klik veroorzaakte en waardoor ik nu deze Loopbaan-nieuwsbrief schrijf.
Mijn oud-collega's wilden natuurlijk weten hoe het op mijn nieuwe plek ging. Te gek, natuurlijk. Maar schoorvoetend gaf ik ook toe dat ik de eerste twee maanden behoorlijk last had van het imposter syndrome. (Dat je twijfelt of je wel geschikt bent voor een bepaalde uitdaging en dat men je binnenkort vast zal ontmaskeren!) Tot mijn verbazing zeiden bijna alle tafelgenoten dat ze precies hetzelfde hadden gevoeld toen zij ergens anders aan de slag gingen.
Welke loopbaanles ik hieruit destilleer? Wacht vooral op die kosmische klik en hecht niet te veel waarde aan je twijfels. Nog betere loopbaanlessen in deze nieuwsbrief komen van onder anderen China-correspondent Eva Rammeloo en sportjournalist Marco Knippen.
Veel plezier met lezen!
China-correspondent Eva Rammeloo: ‘Nederland lijkt me zo saai. Ik weet niet of ik nog op een redactie pas’
China-correspondent Eva Rammeloo nam ruim twee jaar geleden een moeilijk besluit: ze zwaaide haar gezin uit dat op het vliegtuig naar Nederland stapte, en bleef zelf in Shanghai. Vanwege de strenge coronamaatregelen heeft ze hen nog maar een paar keer gezien. Loopbaaninterview met een stoere journalist. ‘Als ik naar mijn ring kijk, weet ik dat ik lef heb.’
Bij Trouw wil sportjournalist Marco Knippen ‘voorbij de waan van de dag kijken’
Sportjournalist Marco Knippen treedt op 1 september in dienst bij dagblad Trouw. Hij maakt na 24,5 jaar de overstap van de regionale titels van Mediahuis (Noordhollands Dagblad, Leidsch Dagblad, Haarlems Dagblad en De Gooi- en Eemlander) naar de sportredactie van de krant. Na zo’n lange periode bij één werkgever was het tijd om zijn horizon te verbreden, zegt Knippen. Bij Trouw hoopt hij meer ‘voorbij de waan van de dag’ te kunnen kijken.
Amma Asante nieuwe voorzitter Commissariaat voor de Media
Amma Asante is door staatssecretaris Gunay Uslu van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OC&W) benoemd tot voorzitter van het Commissariaat voor de Media. Asante volgt Renate Eringa-Wensing op en is benoemd voor een periode van vijf jaar.
Gaat Anouk Turkenburg, de nieuwe chef Digitaal van het FD, de krant naar TikTok brengen?
Na bijna acht jaar als chef van het zaterdagse magazine FD Persoonlijk te hebben gewerkt, stapt Anouk Turkenburg (1975) over naar de redactie online van de zalmroze krant. Ze wordt chef Digitaal.
Waarom er wel 234 cursussen nee zeggen zijn. Jolan Douwes legt het uit
‘Ik vind nee zeggen nog steeds moeilijk’, bekent tv-presentator Diane. Laatst kreeg ze een verzoek om podiuminterviews te houden voor een goed doel. Ze bedankte, maar dat zat haar niet lekker. Journalist en loopbaanadviseur Jolan Douwes verdiept zich in de kunst van het nee zeggen.
Transfer Thursday: Wie maakte er afgelopen week een overstap?
De Telegraaf verliest een van zijn bekendste journalisten: Bart Mos stapt over naar zakenkrant FD. Parool-recensent Erik Voermans vertrekt bij de krant. Hij publiceert binnenkort zijn eerste roman en erkent in zijn afscheidsinterview hard te zijn geweest in zijn recensies. "Een componist heeft jaren aan een stuk gewerkt en ik hoor al binnen vijf seconden dat het niet goed is. Dat is gruwelijk natuurlijk, maar iemand moet het opschrijven."