Wat kan interactieve video voor jou betekenen?
De journalist als merk moet zichzelf en zijn werk steeds opnieuw verkopen. In deze nieuwsbrief laat ik je een handige tool zien die daarbij kan helpen. Daarnaast vertel ik je over gratis cursussen die je helpen je digitale beveiliging op orde te brengen en lees je wat interactieve video voor jou als journalist kan beteken.
De doorbraak van interactieve video
De Netflix-film Black Mirror: Bandersnatch gooide toen hij vorig jaar verscheen hoge ogen. Niet per se om het verhaal, maar wel omdat hij interactief was. Op vaste punten in de film kunnen kijkers het lot van hoofdpersoon Stefan bepalen, door te kiezen hoe het verhaal verder moet verlopen. Die keuzes leiden uiteindelijk tot een van de vijf verschillende eindes.
Hoewel interactieve video niet nieuw is (het trucje werd in 1967 voor het eerst toegepast in de film Kinoautomat), kwam het genre eerder niet echt van de grond. Google lijkt ervan overtuigd dat de tijd er nu wél rijp voor is. De internetreus stampte bij YouTube een nieuwe afdeling uit de grond die zich moet focussen op interactieve series én liveprogramma’s.
Voor journalisten biedt deze niet-zo-nieuwe-maar-wel-opkomende vorm van video daarom kansen. “Interactiviteit laat kijkers inzoomen op aspecten van onderwerpen waar ze meer achtergrond bij willen”, vindt Neal Mann van de Wall Street Journal. In 2014 maakte hij een video over de Affordable Care Act, waarbij kijkers onder andere grafieken met extra informatie konden opvragen of konden doorklikken naar artikelen en andere video’s.
“We moeten opnieuw nadenken over de manier waarop we video maken”, aldus Mann. “Als journalisten zijn we gewend in hoog tmpo hele complexe kwesties samen te vatten. Met interactiviteit voeg je lagen toe. Daardoor kunnen we kijkers beter informeren.”
Ondanks dergelijke succesvolle experimenten staat journalistiek gebruik van interactieve video nog in de kinderschoenen. Maar nu grote organisaties als Netflix en Google erop inzetten, kunnen ontwikkelingen snel gaan. Zeker aangezien tools die je helpen video interactief te maken – zoals Klynt, RacontR en Eko Studio – steeds vriendelijker worden in gebruik. De toekomst is interactief.
Je werkt extra onder de aandacht met Sniply
Marketing is onder journalisten vaak nog een ondergeschoven kindje. Terwijl je werk nog eens extra onder de aandacht brengen niet per se heel veel moeite hoeft te kosten. Met Sniply voorzie je links die je deelt op sociale media van een extra knop, waarmee je naar een van je artikelen, je website of je nieuwsbrief kunt verwijzen. In de video hierboven laat ik je aan de hand van een voorbeeld zien hoe Sniply werkt.
Deze cursus leert je je online security verbeteren
Digitale beveiliging is voor iedereen belangrijk. Maar voor journalisten die omgaan met gevoelige informatie des te meer. Gelukkig zijn er tools die je helpen je gegevens te beschermen. Weet je niet waar je die moet vinden, dan kan Totem je op weg helpen. Dat is een door Free Press Unlimited en Greenhost gebouwd online platform met korte cursussen over online security. De cursussen leren je je mobiele apparaat beschermen, veilige wachtwoorden instellen en hoe je online zo anoniem mogelijk wordt. Is een online cursus niets voor jou en ga je liever meteen actief aan de slag met het verbeteren van je digitale veiligheid? Laat de website Laat je niet hack maken van Tegel-winnaar Daniël Verlaan dan je kennis bijspijkeren.
Deze artikelen zijn ook nog de moeite waard:
Ook in Nederland duiken tal van media op de personalisatie-trend die iedere internetter zijn eigen nieuwsselectie belooft. Maar moeten we dat wel willen?
Bang dat robots je journalistieke werk afpakken? Niet nodig, betoogt Elger van der Wel. Kunstmatige intelligentie vervangt journalisten niet, maar helpt ze juist
Machine learning is nog relatief nieuw in de journalistiek. Wil je je erin verdiepen? Dan is het journal Arfiticial Informer een hele goede plek om te beginnen
Leuk, die slimme speakers. Maar in feite haal je er wel een microfoon mee in huis die door onverlaten misbruikt kan worden om je af te luisteren. Princeton University bouwde een app die je vertelt of er iemand meeluistert
Google geeft gebruikers binnenkort de mogelijkheid hun data automatisch te laten verwijderen na een vooraf ingestelde hoeveelheid tijd
The Guardian vraagt lezers sinds een tijd geld te doneren. En dat gaat best goed. 'The Guardian actually makes money now'