Wat je kunt leren van The New York Times
The New York Times is al jaren een van de lichtende voorbeelden voor ieder medium dat van internet een verdienmodel wil maken. Niet onterecht: het nieuwsmedium heeft sinds eind vorig jaar meer digitale abonnees dan print-abonnees. In deze nieuwsbrief leer je wat daar een belangrijke oorzaak van is. Daarnaast laat ik je een tool zien waarmee je gratis versies van wetenschappelijke papers opsnort en is er goed nieuws over hyperlocals.
Hoe anders nadenken NYT fors liet groeien
Er klonk tegen het einde van 2020 vast feestgedruis op de burelen van The New York Times. Begin november werd het duidelijk dat het nieuwsmedium in het derde kwartaal van 2020 voor het eerst meer geld verdiende met digitaal dan met print.
De belangrijkste oorzaak van de digitale groei is dat The New York Times de afgelopen jaren steeds meer gebruik is gaan maken van product thinking. Bij dat proces denk je vanuit de wensen van je doelgroep en breng je eventuele problemen en behoeftes waar je publiek tegenaan loopt in kaart. Hierna gaat een team medewerkers van verschillende afdelingen op zoek naar een oplossing. Die oplossing vormt een product. Dat product bied je ofwel los aan, of als onderdeel van je totaalpakket.
Inmiddels is product thinking doorgesijpeld in de hele organisatie, aldus Alex Hardiman, hoofd product bij The New York Times. Haar medium heeft de afgelopen jaren talloze producten geïntroduceerd, die publiek aan de Times moeten binden. De producten ‘play’ en ‘cook’ behoren tot de belangrijkste. Van de 68.000 nieuwe digitale abonnees die The New York Times er in het tweede kwartaal van 2018 bij kreeg, nam 40 procent een abonnement op ofwel de receptendienst of op de spellentak. Niet heel journalistiek, maar de betalende abonnees brengen wel geld binnen om journalistiek mee te bedrijven.
Hoewel The New York Times al voor het uitbreken van corona met product thinking bezig was, heeft de crisis ervoor gezorgd dat het nieuwsmedium sneller producten is gaan ontwikkelen, zegt Hardiman. “We moesten onszelf in korte tijd veel waardevoller maken. Ons aanpassingsvermogen is de drijvende kracht achter onze groei.” En met die groei zat het de laatste jaren wel snor.
Wetenschappelijke papers vinden met Unpaywall
Bij het schrijven van verhalen over technologie of wetenschap, stuit ik regelmatig op onderzoek dat alleen te bekijken is met een lidmaatschap op een online bibliotheek. Terwijl de papers in kwestie vaak ook gratis en legaal op andere websites beschikbaar zijn. De browserplugin Unpaywall (beschikbaar voor Google Chrome en Firefox) snort die gratis versies van papers voor je op. In de video hierboven leg ik je uit hoe Unpaywall werkt.
Leren luisteren
Het gaat goed met de hyper local. Tenminste, als je afgaat op het aantal lokale nieuwssites dat ons land telt. Volgens onderzoek van het Lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie van de Hogeschool Utrecht is het aantal hyperlokale online nieuwsmedia in Nederland in de afgelopen acht jaar namelijk verdubbeld.
Al die lokale nieuwssites kunnen een belangrijke rol spelen in het verbeteren van het vertrouwen in de journalistiek, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Het Center for Media Engagement bracht in kaart wat inwoners van twee buurten van de Texaanse stad Dallas vonden van de verslaggeving over hun woonplaats. Het onderzoek leidde tot vier aanbevelingen.
De belangrijkste aanbeveling: zorg ervoor dat je als journalistiek medium een oprechte relatie hebt met de gemeenschap en dat je er niet alleen bent als er iets negatiefs te melden valt. Een ideale klus voor hyperlocals die veel dichter bij hun lokale lezers en kijkers kunnen staan dan landelijke media.
Ook nog de moeite waard
De nieuwsbrieven van The New York Times trekken aardig wat lezers. In een poging daar ook financieel beter van te worden, maakt het mediaconcern een derde van al zijn nieuwsbrieven exclusief voor abonnees
Instagram zet profielen van gebruikers jonger dan 16 jaar (of 18, in sommige gebieden) automatisch op privé, waardoor ze minder soorten advertenties te zien krijgen. En ook Google wil kinderen online beter gaan beschermen
Nepnieuws inzetten als verdienmodel is helemaal niet zo erg, vindt Maarten van Doorn, promovendus filosofie aan de Central European University in Wenen. ‘Maar een kleine groep verspreidt het – of trapt erin’
Podcastmaker Studio Bezemkast stelde een startersgids op met tips voor het beginnen van een podcast. Je downloadt hem hier
Apple wil in de Verenigde Staten iPhones en iPads van gebruikers inzetten om automatisch kinderporno op te sporen. Een nobel idee, al kan de techniek ook voor minder nobele doeleinden worden ingezet
Sonos gaat zijn speakers mogelijk uitrusten met een slimme assistent die niet per se een internetverbinding meer nodig heeft. TechRadar zet de voordelen daarvan op een rij
Facebook wil kunstmatige intelligentie loslaten op versleutelde informatie, om zo patronen te herkennen. Het doel: reclame verkopen (what else?!)