Wat je kunt leren van BuzzFeed News
Beelden van ooggetuigen vinden op Instagram? Daar is een handig trucje voor. En dat trucje leer ik in deze nieuwsbrief. Daarnaast lees je hoe journalisten en techneuten bij BuzzFeed nieuws maken én stel ik je voor aan kunstmatige intelligentie die wel héél bedreven is in nepnieuws schrijven. Veel leesplezier.
Journalisten + techneuten = nieuws
Als je maar lang genoeg op YouTube rondhangt, kom je dankzij het algoritme van de video-site vanzelf op plekken waar haat en samenzweringen zegevieren. Dat was de conclusie die BuzzFeed News begin dit jaar trok, na eigen onderzoek. Wie YouTube’s aanbevelingen opvolgt en telkens na het kijken van een filmpje de volgende aangeraden video kiest, komt binnen een paar stappen uit bij haatzaaiende of van samenzweringen doorspekte content.
BuzzFeed deed zijn ontdekking op een interessante manier. De nieuwstak van de lijstjeswebsite bouwde software – Tubeviewer – die aan de hand van zoektermen ‘lekker filmpjes ging kijken’. Na afloop van iedere video klikte de software door naar de volgende, die automatisch werd aangeraden door het ‘Up Next’-algoritme. Tubeviewer begon keer op keer onbevangen aan zijn avontuur, vrij van persoonlijke informatie of een kijkgeschiedenis.
De ontdekking van BuzzFeed News is een voorbeeld van puike samenwerking tussen journalisten en techneuten. Iets wat de nieuwsorganisatie steeds meer doet. Een jaar geleden begon BuzzFeed News een werkgroep ( de Tech + News Working Group), waar journalisten en techneuten elkaar om hulp konden vragen.
Wat begon als vraagbaak (‘Wat betekenen deze tech-termen?’) evolueerde al snel in een echte samenwerking, waarbij journalisten aan techneuten hulp vroegen bij het nalopen van tips. En dat leidde uiteindelijk tot de productie van bijzondere journalistieke verhalen.
Niet alleen de journalisten profiteren van die samenwerking, aldus BuzzFeed News-techneut Logan McDonald. Techneuten gaan door de gezamenlijke producties inzien welke invloed hun werk op de wereld kan hebben. En dat is, op zijn zachtst gezegd, erg tof.
Zo vind je beelden van ooggetuigen op 'Insta'
Instagram kan een prima bron zijn wanneer je op zoekt bent naar beelden van ooggetuigen. Zoals tijdens een ramp of een aanslag. Maar dan moet je wel weten hoe je die beelden kunt vinden. De site WhoPostedWhat.com helpt je daarbij. De website laat je snel alle foto’s en video’s die op een bepaalde datum en vanuit een bepaalde plek op Instagram geplaatst zijn doorzoeken. In deze video zie je hoe dat werkt.
Meer zoektips op Instagram? Zoekmachine-expert Henk van Ess zette onlangs zestien tips op een rij, waaronder deze. Je vindt hier.
Kunstmatig nepnieuws
Vaste lezers van deze nieuwsbrief herinneren zich de website ThisPersonDoesNotExist.com misschien nog wel. Die site genereert foto’s van mensen, die helemaal niet bestaan. Zo’n site bestaat er nu ook voor journalistiek. ThisArticleDoesNotExist.com genereert artikelen die grotendeels nep zijn. De pagina plukt ieder half uur de belangrijkste koppen van Reddit of Hacker News, en verzint daar zelf een verhaal bij. De site gebruikt kunstmatige intelligentie (Grover) die ontwikkeld werd om nepnieuws te bestuderen. Zodat we er in de toekomst beter tegen bewapend zijn. De resulterende, Engelstalige artikelen die ThisArticleDoesNotExist geneert zijn verbluffend goed.
Deze artikelen zijn ook nog de moeite waard:
Google heeft zijn algoritme aangepast en geeft media die nieuws het eerst brachten voortaan voorrang in de zoekresultaten. “We willen het werk van journalisten steunen en onze gebruikers wijzen op de verslaggeverij met de meeste autoriteit.”
Kinderen leren hoe desinformatie wordt verspreid en hoe snel mensen te misleiden zijn. Dat is het idee achter een samenwerking tussen Beeld en Geluid en DROG op het gebied van onderwijs
Kun jij je dorp beschermen tegen een stijgende zeespiegel? The Los Angeles Times laat het je ervaren met de journalistieke game ‘The Ocean Game’ (via Alexander Pleijter)
De grootste krantenuitgeverij van Singapore staat voor een uitdaging. Singapore Press moet snel gaan digitaliseren en Chief Product Officer Gaurav Sachdeva moet dat gaan regelen
Deepfake-video’s maken gaat steeds makkelijker. De Chinese app Zao is er een kei in. Maar de app laat ook vooral zien hoe gevaarlijk de techniek is