Wat je als journalist aan WhatsApp hebt? Dat leer je hier!
Wat heb je als journalist aan WhatsApp? In deze editie van mijn nieuwsbrief geef ik je een reeks mooie voorbeelden uit de praktijk. Verder lees je over de nieuwe Publeaks-app en leg ik je uit hoe je tabellen uit een PDF-bestand omzet naar Excel. Handig voor als je eens aan de slag wil met datajournalistiek.
Lekken? There is an app for that
Klokkenluiders die veilig hun zegje willen doen kunnen daarvoor sinds 2013 gebruik maken van Publeaks. Het lekken is simpel zat: download de anonieme browser Tor, surf met die browser naar Publeaks.nl, upload je document en kies de media aan wie je wilt lekken. Handig, maar voor mobiele gebruikers niet. Daarom bouwde initiatiefnemer Free Press Unlimited met hulp van Google's Digital News Initiative een lek-app. Die is opgezet als vriendelijke chatbot die klokkenluiders door het proces heen helpt. Het prototype van die app is klaar en iedereen die wil kan daar op schieten. Ik zou zeggen: probeer hem uit en deel je feedback met Free Press Unlimited. Want hoe beter de app, hoe beter klokkenluiders hun tips kunnen delen.
Journalistiek en WhatsApp in de praktijk
Van alle chat-apps is WhatsApp veruit het populairst. Wereldwijd zijn er meer dan één miljard mensen die dagelijks een appje sturen of ontvangen via de dienst.
Niet gek dus dat uitgevers en journalisten druk aan het zoeken zijn naar manieren om lezers via WhatsApp aan zich te binden. Al in oktober 2014 gebruikte de BBC WhatsApp om gebruikers in West-Afrika nieuws te bezorgen over het in die periode heersende ebolavirus. En in 2016 gebruikte The Guardian WhatsApp om millennials te vragen om hun diepste angsten te delen.
De potentie van WhatsApp als nieuwsbron liegt er niet om, schrijft het Reuters Institute in zijn deze week verschenen Digital News Report 2018. Het gebruik van WhatsApp als nieuwsmedium is sinds 2014 verdriedubbeld. Tegelijkertijd neemt de liefde voor nieuws via sociale netwerken als Facebook al jaren af. Volgens de onderzoekers komt dat door het meer private karakter van chat-apps en het feit dat gebruikers er minder overgeleverd zijn aan grillen van algoritmen die voor hen bepalen wat ze interessant vinden.
Reden genoeg om nog even door te experimenteren met het journalistiek inzetten van WhatsApp dus. En dat gebeurt dan ook volop. In ons eigen land startte Vrij Nederland in februari nog met een WhatsApp-abonnement. Studenten van de Fontys Hogeschool voor Journalistiek bouwden op hun beurt een dienst die Eindhovenaren dagelijks een korte nieuwspodcast stuurt via WhatsApp.
Welke experimenten blijvertjes zijn is nog even afwachten. Maar wie nooit wat probeert, vindt ook nooit iets nieuws uit.
Zo haal je tabellen uit een PDF-bestand
In data grasduinen op zoek naar nieuwshaakjes? Dan is Excel je beste vriend. Jammer alleen dat een hoop data verstopt zit in rapporten, en dat die rapporten vaak als PDF worden opgeslagen. Gelukkig is er Tabula. Dat is een tool die je datatabellen uit een PDF laat omzetten naar een bestand waarmee Excel – en vrijwel alle andere spreadsheetprogramma's – uit de voeten kan. Hoe dat in zijn werk gaat, laat ik je zien in deze video.
Deze artikelen vielen me onlangs ook nog op:
The New York Times lanceerde onlangs een gepersonaliseerde nieuwsbrief, die ontvangers met behulp van machine learning wijst op verhalen die ze mogelijk gemist hebben
De start-up Really Read It bouwde een plugin die het mogelijk maakt lezers alleen te laten reageren als ze een artikel helemaal hebben gelezen
Een mooi voorbeeld van games in de journalistiek: Vers Beton bouwde een game die spelers laat kennismaken met de dilemma's die komen kijken bij bouwen in de grote stad
Een hoop start-ups halen de eindstreep niet. Hier zijn zeven redenen waarom ze het loodje leggen
Een newsroom die gerund wordt door robots en die óók nog eens sneller is dan die van de concurrenten. Dat is NewsDigest in een notendop