Wat hebben het FD en de Libelle gemeen? Tijd voor de nieuwsbrief over innovatie
Wat hebben het FD en de Libelle gemeen? Dat ze goed kijken naar wat hun publiek wil en zich aanpassen. Of het nu online is of in print. Kortom, het is tijd voor de nieuwsbrief over innovatie.
Het FD innoveert. In print...
Je verwacht het niet, maar ook op papier is er nog van alles nieuws mogelijk. Dat bewijst het FD. De krant verschijnt vanaf september op een kleiner formaat met nietjes en schoongesneden (zoals een magazine). De doordeweekse krant krijgt een design dat proeflezers associëren met online. En er komen QR-codes bij de dragende verhalen die leiden naar meer informatie online. De QR-codes zijn terug van weggeweest nu je zowel op Android als Apple telefoons geen aparte app meer nodig hebt om de codes te gebruiken.
De lezeressen van Libelle smullen van snacks
Hilmar Mulder is hoofdredacteur van Libelle. Mijn collega Linda Nab sprak met Mulder over het digitale succes van het merk. Online bereikt Libelle 4,3 miljoen vrouwen per maand en in Nederland zijn er 6,4 miljoen boven de 20. Mulder: ‘Ik zeg altijd: “practice what you preach”. We hebben het afgelopen jaar een fantastische samenwerking met Corendon gehad, waarvoor de redactie – ik ook – reisvlogs heeft gemaakt. Dat was een geweldige leerschool.'
Innovatie is niet alleen voor jonge mensen, toch?
Mark Koster ging voor ons naar een bijeenkomst van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. Daar werd teruggekeken op 2 jaar innoveren. In opdracht van het fonds werden Blendle, The Post Online, De Correspondent, Yournalism, Follow The Money, Jalta en Reporters Online gevolgd. Koster sloeg zoals altijd de presentaties over en concentreerde zich op de borrel. Daar wordt immers echt zaken gedaan.
Villamedia Evergreens: onze tooltips
Het mooie van internet is dat niets verloren gaat. De pareltjes worden ook wel evergreens genoemd. Zo zijn wij er trots op dat we inmiddels vijftien tooltips op Youtube hebben staan. In een paar minuten per aflevering leer je iets waarmee je je werk als journalist makkelijker maakt. Het goede nieuws is, dat mijn collega Nick Kivits er mee doorgaat. De eerste vijftien van onze evergreens vind je netjes naast elkaar hier.
Deze artikelen vielen mij onlangs ook nog op:
De oudste bewaard gebleven krant van Nederland verscheen deze week 400 jaar geleden. Op (vermoedelijk) 14 juni 1618 werd 'Courante uyt Italien, Duytslandt &C' voor het eerst gedrukt. Hij wordt bewaard in Zweden, maar is online altijd te lezen.
Een mooie innovatie door drie studenten van de Fontys Hogeschool voor Journalistiek in Tilburg. Ze startten het project WhatsNew. Elke ochtend versturen ze een ‘nieuwspodcast’ via WhatsApp. In anderhalve minuut praten ze je bij over het nieuws van de afgelopen nacht.
De Amerikaanse miljardair Craig Newmark doneert 20 miljoen dollar aan een studie journalistiek aan de City University of New York (CUNY). Newmark, die het in Amerika populaire mini-advertentienetwerk Craigslist oprichtte, zegt dat het belangrijk is betrouwbare journalistiek te steunen.
Een beetje technisch verhaal, maar de BBC experimenteert dit WK met Google AMP Stories. Het aardige is dat je in een handomdraai hele mooie beeldverhalen kunt vertellen die razendsnel laden op je mobiele telefoon.