'Wat draag ik bij en maak ik op deze manier genoeg impact?’
Goedemorgen en welkom bij de nieuwsbrief over jouw vak. ‘Wat draag ik bij en maak ik op deze manier genoeg impact?’, vraagt freelance journalist Marjolein Koster zich regelmatig af. En tegen welke prijs, zou ik er aan toe willen voegen. Zie daar de rode draad in de verhalen in deze nieuwsbrief. Twee interviews met journalisten die in Nederland niet meer volledig veilig hun werk kunnen doen. Het laat zien dat persvrijheid nergens een vanzelfsprekendheid meer is en solidariteit, nationaal en internationaal, het beste antwoord.
Ook een interview met filmmaker Jessica Villerius over haar journalistieke rol. Vertrouwen is voor haar het belangrijkste: ‘Bij de Kinderen van Ruinerwold liet ik contractueel vastleggen dat als één van de kinderen door bijvoorbeeld paniek of angst zou worden overvallen, ze zich altijd konden terugtrekken’.
Tot slot twee afleveringen uit onze korte serie over ouder en kind die beiden journalist zijn.
Willem Groeneveld: ‘Als ik in de stad loop, kijk ik vaker over mijn schouder’
Journalist Willem Groeneveld uit Groningen is geregeld in het nieuws. Met zijn verhalen, maar ook met intimidaties en bedreigingen die hem ten deel vallen. Zijn ruiten werden ingegooid, boze ondernemers publiceren treiterend zijn woonadres. Maar wie is Groeneveld eigenlijk? Wat drijft hem? En hoe werkt zijn veelgelezen jongerenplatform Sikkom?
Het huis van fotograaf Joey Bremer is inmiddels beveiligd
Hij heeft een haat-liefdeverhouding met de politie en het OM, is in het verleden afgeluisterd en wordt met de dood bedreigd. Dus schroeft hij zijn beveiliging op. Maar de 25-jarige fotograaf Joey Bremer uit Vlaardingen houdt zielsveel van zijn vak. ‘Dankzij die camera is mijn leven één groot avontuur.’
Jessica Villerius: ‘Journalistiek en betrokkenheid gaan heel goed samen’
Vertrouwen is de rode draad bij de totstandkoming van de indringende documentaires van filmmaker Jessica Villerius. ‘Bij de Kinderen van Ruinerwold liet ik contractueel vastleggen dat als één van de kinderen door bijvoorbeeld paniek of angst zou worden overvallen, ze zich altijd konden terugtrekken. Een groot risico, maar dat moest vond ik.’
Marjolein Koster: ‘Soms doe je dingen niet als journalist, maar als mens’
Freelance journalist Marjolein Koster verdeelt haar tijd tussen Nederland en de Balkan. Ze strijdt voor aandacht voor de vluchtelingencrisis terwijl ze worstelt met haar journalistieke rol. 'Als we het niet weten met z’n allen, gebeurt er niks. Maar dit is dus wel de continue battle waar ik in zit: wat draag ik bij en maak ik op deze manier genoeg impact?’
Zelfde naam, zelfde baan: De families Wielaert en Dwarkasing
De nieuwe generatie kinderen die net als hun ouders in de journalistiek werken rukt op. Wat leren ze van elkaar en wat doen ze anders? Waar zijn ze trots op en wat zijn hun valkuilen?
Vier koppels beantwoorden vragen zonder het antwoord van de ander te weten. Deze keer Jeroen en Merel Wielaert. Jeroen is freelancer na 35 jaar radioverslaggeving bij de NOS en Veronica. Zijn dochter Merel is radiopresentator bij NPO FunX.
En Arlette Dwarkasing en dochter Juliët Boogaard. Dwarkasing is docent journalistiek bij Fontys Hogeschool. Ze werkte 25 jaar voor Trouw. Haar dochter is masterstudent Journalistiek en Media. Ze schrijft als freelancer voor NRC en Het Parool.