Wat betekent het regeerakkoord voor de media?
Op de valreep voor het eind van het jaar is er dan toch een nieuw regeerakkoord. Aan de ene kant staan daar dingen in om blij van te worden, zoals meer geld voor investeringen in (regionale) media. Aan de andere kant hebben freelance journalisten reden om minder blij te zijn. In deze nieuwsbrief vind je dus veel informatie over het regeerakkoord. Maar je leest ook over geweld tegen journalisten en de gevolgen van de coronamaatregelen. Veel leesplezier.
Het nieuwe regeerakkoord is ambitieus...
Dat het lang heeft geduurd voordat er een nieuw regeerakkoord lag, is op zijn zachtst gezegd een understatement. Nu het er eindelijk is, is het grote uitpluizen ervan al een paar dagen volle bak bezig. De paragraaf die over de media gaat is ambitieus: VVD, D66, CDA en ChristenUnie willen 30 miljoen euro vrijmaken voor investeringen in de (regionale) media en willen de strijd tegen desinformatie voortzetten. Wat het nieuwe regeerakkoord nog meer betekent voor de journalistiek en de media lees je hier.
…maar het is niet allemaal zonneschijn
De mediaparagraaf in het regeerakkoord mag dan wel positief stemmen, de passages over de arbeidsmarkt zijn niet voor iedereen even goed nieuws. Zo wil het nieuwe kabinet de zelfstandigenaftrek versneld afbouwen en komt er nu toch echt een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen. En daar zijn zowel de NVJ als de Vereniging Zelfstandigen Nederland kritisch over.
Hoe hard is de coronaklap voor freelancers?
Nu we het toch over zzp’ers hebben: uit onderzoek blijkt dat zij hard worden getroffen door de maatregelen rondom het coronavirus. Van alle zelfstandigen zonder personeel zag 36 procent zijn inkomen fors dalen, blijkt uit onderzoek van Knab. Het grote probleem: zzp'ers vallen buiten de huidige compensatieregelingen. Welke gevolgen dat specifiek voor freelance journalisten heeft, wordt op dit moment onderzocht.
Ervaring opdoen bij de regionale media
De regeling die het mogelijk maakt dat lokale journalisten worden geplaatst bij regionale omroepen, wordt door demissionair mediaminister Arie Slob verlengd. Omroepen mogen zelf bepalen hoe ze de extra handen inzetten. Het project wordt een jaar langer van subsidie voorzien.
Geweld stopt niet vanzelf
Je naam weglaten bij een artikel is een offer. En zeker als je een dijk van een artikel hebt gemaakt. Toch liet een verslaggever van de regionale kranten van Mediahuis een recent verhaal over complotdenkers anonimiseren. Het risico dat de auteur doelwit zou worden van bedreigingen was te groot, stelt hoofdredacteur regiokranten Corine de Vries. Het is het zoveelste voorbeeld van journalisten die hun gedrag aan moeten passen onder dreiging van geweld. En de agressie en het geweld waar journalisten mee te maken krijgen stopt ook niet zomaar vanzelf weer.
Doorgaan na de aanslag op Peter R. de Vries
Hoe ga je als redactie verder als een van je vaste medewerkers wordt vermoord? De redactie van RTL Boulevard kreeg daar eerder dit jaar mee te maken, nadat Peter R. de Vries vlak na een uitzending op straat werd doodgeschoten. De redactie van RTL Boulevard blikt terug, bij monde van misdaadverslaggever Wesley Meijer. Een verhaal over paniek, politielinten, nazorg, verdriet en jezelf weer oprichten.