Waarom word je fotograaf, kies je de verkeerde kant of begin je voor jezelf?
Goedemorgen en welkom bij de nieuwsbrief over jouw loopbaan. Deze keer met mooie verhalen over bijvoorbeeld fotograaf Siese Veenstra en over de biografie van de 'foute' journalist Max Blokzijl. Maar ook het bizarre verhaal dat uitgevers zeggen geen geld te hebben om freelancers fatsoenlijk te betalen. Wat niet wil zeggen dat de arbeidsmarkt op slot zit. In tegendeel juist. Dus niet gesomberd en veel leesplezier.
Waarom word je fotograaf? Siese Veenstra zoekt naar het antwoord
Als stagiair direct al winnaar van de portretprijs Zilveren Camera. Het talent bij Siese Veenstra is onmiskenbaar. Maar de Groninger wil meer zijn dan een goede fotograaf. Frits Baarda ging langs bij Veenstra, die inmiddels een gevestigde naam is onder fotografen.
Hoe een journalist propagandist van de Nieuwe Orde werd
Waardoor liet Max Blokzijl, de eens zo vermaarde correspondent van het Algemeen Handelsblad in Berlijn, zich in de jaren dertig van de vorige eeuw tot het nationaal-socialisme verleiden? En was zijn collaboratie tijdens de bezetting inderdaad zo ernstig dat hij de doodstraf verdiende? Dat zijn de vragen die Kees Schaepman centraal stelt in zijn biografie 'Max Blokzijl – opkomst en ondergang van een journalist'. Piet Hagen las het boek en blijft met een vraag zitten.
Aanbod: een masterclass als je iets toevoegt aan de diversiteit van het BD
In een poging de redactie diverser te maken vraagt hoofdredacteur Lucas van Houtert van het Brabants Dagblad potentiële journalisten met een andere etniciteit zich te melden. Zijn aanbod: een masterclass journalistiek en een kans om te freelancen voor de krant.
Culturele misverstanden vermijden. Hoe doe je dat?
Journalisten die in het buitenland werken, maar ook collega’s in de multiculturele Nederlandse samenleving krijgen ermee te maken: cultuurverschillen. Nico Kussendrager zet op basis van literatuur en persoonlijke ervaringen tips op een rij over hoe je culturele misverstanden kunt vermijden.
Uitgevers: Wel groter en rijker maar geen geld voor freelancers
Terwijl uitgeverij Mediahuis schuldenvrij is en lekker doorgroeit en DPG Media met zo'n 2 miljard omzet een echte reus is, hebben ze geen geld om freelancers normaal te betalen. Serieus? Serieus. Ze zeggen het gewoon tegen minister Slob toen die informeerde waarom freelancers minder betaald krijgen dan werknemers waarvoor de cao geldt. Het rijtje drogredenen is wel constant: 'Als we iedereen normaal betalen, dan is er voor minder mensen werk'. En 'Zoveel scheelt het allemaal niet'. Als dat laatste echt waar is, betaal dan gewoon gelijk. En het eerste kan niet waar zijn. Als je niet normaal kunt betalen, klopt je verdienmodel niet. En als iets wel klopt, is het het verdienmodel van uitgevers. Het is dus vooral niet willen. Ook goed, maar zeg dat dan gewoon. Nu maar hopen dat minister Slob niet meegaat in de uitvluchten van uitgevers.
Chris Klomp wil alleen 'zijn eigen ding doen'
Nog drie diensten op de redactie en dan zit het erop. Freelancer Chris Klomp vertrekt na tien jaar bij het Algemeen Dagblad. “Begin november heb ik mijn overeenkomst van opdracht opgezegd”, zegt hij. “Als mijn opzegtermijn erop zit, eind deze maand, dan is het afgelopen. Het is mooi geweest.”
Jan Born duikt bij RTL Nieuws in de tips die hij bij MAX liet liggen
Jan Born gaat aan de slag voor RTL Nieuws. Dat maakte hij eerder deze week zelf bekend. Born werkte 15 jaar voor EenVandaag en keert, na een korte periode bij Omroep MAX, terug bij de nieuws- en actualiteitenprogramma's: “Het nieuws bleef toch kriebelen”.
Zij vonden ook een nieuwe baan of vertrokken:
Joumana El Zein Khoury nieuwe directeur World Press
Bas van Beek vertrekt bij ANP Foto
Dennis Schouten weg bij Powned