Waarom innovatie over minder gaat en niet over anders en is de journalistiek op de weg terug?
Goedemorgen en welkom bij de nieuwsbrief over innovatie. Nick Kivits geniet van zijn vakantie, dus ik neem de honneurs waar. Een stuk van Philips Smith dat ik een tijdje terug via Medium.com las, heeft mij aan het denken gezet. Volgens Smith is de innovatie in de journalistiek zo op stoom gekomen dat wat er aan journalistiek slagkracht in de VS verloren is gegaan, langzamerhand weer terugkeert. En hij somt 20 voorbeelden op, zonder compleet te willen zijn. Hoe zit dat in Nederland, vraag ik mij af. Volgens mij doen we het in Nederland helemaal niet slecht op dat gebied. Met, in willekeurige volgorde en ook helemaal niet compleet, 60.000-plus abonnees voor de Correspondent, Chris Klomp die zijn lezers laat betalen (zie verderop in deze nieuwsbrief), Vers Beton dat onderzoek doet in Rotterdam, Follow The Money die elke steen omkeert, het platform Trikker dat in de Achterhoek de journalistiek wil redden, Voetbal International dat zijn publiek online laat betalen, het AD dat in razend tempo van een krant met een website verandert in een tv-zender met een krant, Bart Brouwers die vanuit Eindhoven (E52) het ene na het andere innovatieplatform opzet. Kortom, de journalistiek is ook in Nederland springlevend. Laat aub meer voorbeelden achter in de reacties onderin deze nieuwsbrief. En dan heb ik hieronder nog een paar tips voor je.
Maak het jezelf moeilijk: Doe eens wat minder
Dit is een nieuwsbrief over innovatie. Dan denk je aan nieuwe dingen leren. Het moet weer eens helemaal anders. Niet noodzakelijkerwijs, zegt Erik van Heeswijk, mede-oprichter van het databedrijf CleverLions. Voor journalisten geldt misschien wel een heel ander leidend principe als het om innovatie gaat: doe eens niet wat anders, maar doe eens veel minder! Hoewel je als journalist geneigd bent van jezelf te denken dat je een kei bent in het maken van keuzes, blijkt dat nou net de achilleshiel te zijn. Van Heeswijk houdt nu al vijf jaar bij hoe stukken online worden gelezen. En wat blijkt: Dertig (!) procent haalt bij lange na niet het minimum waarvan we zelf zeggen 'dan kan ik het beter niet maken'. Het pleidooi van Van Heeswijk laat zich raden. Als journalisten minder artikelen durven te maken en meer tijd en vooral liefde durven te steken in de stukken die ze wel maken, dan zorgt dat voor tevreden lezers. En het maakt je werk veel leuker. Ik zeg doen!
Als freelancer heb je soms meer mogelijkheden dan je denkt
Freelancers klagen graag. De tarieven zijn te laag (klopt), de werkdagen zijn lang (klopt) en op tijd betalen is een zeldzaamheid (klopt meestal). Maar eigenlijk leven we in prachtige tijden voor de freelancer. Meer dan ooit is het namelijk mogelijk om een goede omzet te draaien op je eigen kanalen. Dit is een verhaal over hoe je zelf uitgever kunt zijn. Chris Klomp is de schrijver en het voorbeeld tegelijkertijd.
Het is een trend: journalisten die praten over hun werk
En als het een trend is, dan lees je het in deze nieuwsbrief. Elk zichzelf respecterend medium heeft inmiddels een podcast over zichzelf waarin journalisten praten met hun collega´s over hoe zij te werk zijn gegaan. Sjors Hofstede duikt er in. En waarom heeft Villamedia nog geen podcast over Villamedia?
Tooltips van Nick: Gelukkig hebben we de foto's nog
Als Nick Kivits op vakantie is, komt er geen nieuwe Villamedia Tooltip. Niet getreurd, we hebben de foto's nog. Dus ga alsjeblieft eens kijken bij de ruim 40 (!) tooltips die Nick heeft gemaakt voor Villamedia. Zeker weten dat er minstens drie bijzitten die je meteen gaat gebruiken. Elke tooltip is een uitlegvideo van een paar minuten.
Deze artikelen zijn ook nog de moeite waard:
De redactie van RTL Nieuws laat lezers en kijkers voortaan eens per maand mee-vergaderen. Bij de vergadering krijgen zij de kans om kort een verhaal met redacteuren te bespreken. De redactie laat hen daarnaast reageren op verhalen waar ze aan werken.
Nu is RTL niet de enige redactie die experimenteert met publieksparticipatie. Studenten van de Arizona State University’s Cronkite School of Journalism laten het publiek via sms en Twitter stemmen op hun favoriete item. Zo bepalen ze de inhoud van hun nieuwsuitzendingen, maar alle gemaakte content is wel online te bekijken. Misschien niet de meest efficiënte methode, maar een mooi studieproject.
De grootste uitgeverij van Singapore is een geoliede machine als het gaat om gedrukte kranten. Gaurav Sachdeva is als Chief Product Officer aangesteld om het bedrijf een digitale toekomst te garanderen. De uitdaging ligt zowel in het bedenken van nieuwe producten en diensten als het veranderen van de organisatiecultuur.
Fabiola Torres is een onderzoeksjournalist uit Peru. Zij spreekt binnenkort op het wereldcongres van onderzoeksjournalisten in Hamburg. Vooruitlopend daarop heeft ze alvast haar zeven favoriete online tools beschreven; van technische hulpjes tot mooie databases.