Waarom het mislukte buitenlandse avontuur van De Correspondent geen mislukking was
Als ik een tool test, moet ik bijna altijd een mailadres achterlaten. Logisch, want de makers van die veelal gratis tools willen op een later moment proberen iets aan me te verkopen. Omdat ik niet zit te wachten op hun spam, gebruik ik vaak tijdelijke mailadressen, die na een uurtje verdwijnen. Hoe je zulke mailadressen maakt, lees je in deze nieuwsbrief. Daarnaast toon ik je een tool waarmee je een screenshot van een complete webpagina maakt én vertel ik je waarom het falen van The Correspondent geen falen is geweest.
Dit is waarom The Correspondent niet mislukt is
Nog een paar weken en dan houdt de Engelstalige tak van De Correspondent op te bestaan. Op het ijkmoment in september – een jaar na lancering van The Correspondent – bleek het aantal abonnees van het eerste uur dat nog een jaartje bleef hangen te laag.
Van de 56.000 abonnees verlengde er slechts 21.000. Triest en pijnlijk tegelijk, zeker als je bedenkt dat (in ieder geval nieuwe) abonnees zelf kunnen kiezen hoeveel ze betalen en je in principe voor 1 dollar een jaar lang ‘The Corrie’ kunt lezen.
Daar kun je natuurlijk lacherig over doen (en dat gebeurde dan ook op sociale media). Ondanks het stoppen van The Correspondent (en de onhandige communicatie rondom de vestigingsplaats van het platform), is het Amerikaanse avontuur van oprichters Ernst-Jan Pfauth en Rob Wijnberg geen mislukking. Zelfs als een idee te hoog gegrepen blijkt, brengt een minder groot succes een hoop lessen met zich mee.
Thomas Edison wist dat als geen ander. In een interview stelde de Amerikaanse uitvinder eens dat de duizenden niet-succesvolle prototypes van zijn gloeilamp geen mislukkingen waren. Vrij vertaald: ‘Ik heb niet één keer gefaald. Ik heb juist bewezen dat die 10.000 manieren die ik uitgeprobeerd heb niét werken.’
Innovatie staat en valt met durven. En alleen al voor het lef om te proberen een internationaal platform op te richten, kun je niet anders dan respect hebben. Als iedereen zich bij een poging tot innovatie zou laten tegenhouden door angst om te falen, hadden we nu bij wijze van spreken nog altijd vierkante wielen gehad. En zonder wiel (lees: innovatie) geen vooruitgang.
Screenshots maken van hele webpagina’s
Als je een screenshot van een webpagina wil maken, kun je doorgaans alleen het deel van de website opslaan dat je op je scherm ziet. Terwijl je in sommige gevallen liever de héle pagina vastlegt. Bijvoorbeeld als je deze in een presentatie wil gebruiken of als je een schender van je auteursrecht wil aanpakken. De gratis Google Chrome-plugin GoFullPage laat je wél screenshots van hele pagina’s maken. Met één klik op een knop.
Zo maak je een tijdelijk wegwerp-mailadres
Als je net als ik regelmatig nieuwe tools uitprobeert, loop je al snel het risico dat je inbox volloopt met spam. Een groot deel van de gratis tools wil namelijk dat je een mailadres invult om jezelf te registeren. Omdat ik niet zit te wachten op al die spam, gebruik ik tegenwoordig vaak een tijdelijk wegwerp-mailadres. De website Temp-Mail maakt die automatisch voor je aan en toont ook je tijdelijke inbox. De inbox verwijdert zichzelf na een uur. Wil je onverhoopt toch een mail bewaren die je in je wegwerp-mail ontvangt? Dan kun je die mail met één klik downloaden.
Deze linkjes zijn ook nog de moeite waard:
Extraatjes toevoegen, zonder het gevoel van de doorbladerbare krant te hoeven missen. Dat is het idee achter de digitale kranten van de regionale Mediahuis-titels
Mocht je je nog afvragen of de podcast een blijvertje is (ja, dat is het): Nederlandse twintigers zijn afgelopen jaar 95 procent vaker podcasts gaan luisteren
Schrijfrobots zoals GPT-3 kunnen in potentie het internet overspoelen met een tsunami aan artikelen. Wat dat voor ons mensen kan betekenen, lees je hier (via Jeroen Verkroost)
De vlogserie Frontberichten (waar ik afgelopen zomer nog heel enthousiast over was) keert op 20 december terug met een terugblik op het afgelopen jaar. Ik ga kijken!
Als het aan ondernemer Elon Musk ligt krijgen we overal ter wereld toegang tot internet met behulp van satellieten. De eerste versie van het Starlink-netwerk wordt nu getest
Nieuwe wifi-techniek moet internet in huis nóg sneller en betrouwbaarder maken. De Volkskrant legt in dit stuk hoe dat zit
De BBC heeft een synthetische stem ontwikkeld die de artikelen op zijn website op een betere manier moet kunnen voorlezen dan de gemiddelde computerstem