Waarom Blendle er goed aan doet te stoppen met zijn betaalknop
Online draait alles om snel schakelen: als startup omdat je zo goed mogelijk je doelgroep wil bedienen en als waakhond tegen IS-propaganda omdat je het effect ervan zo klein mogelijk wil houden. In deze nieuwsbrief lees je er alles over. En wil je zelf snel kunnen schakelen met je werkcomputer terwijl je op pad bent? Dan heb ik een mooie tool voor je.
Blendle en de startup-tyfus
De digitale kiosk Blendle is één van de meest succesvolle journalistieke startups van Nederland. Afgezien van wat kritiek van freelancers – die zich afvroegen wie de extra openbaarmaking van hun werk zou gaan vergoeden? – werd Blendle bij de lancering in 201 met gejuich onthaald. Eindelijk was er een manier om makkelijk online artikelen te verkopen!
Maar zoals dat gaat in startup-land: You either die a hero, or you live long enough to see yourself become the villain (punten voor wie deze referentie vat). Het overkwam Tesla-oprichter Elon Musk. Na maanden vol slecht nieuws over niet behaalde productie-doelen en financiële verliezen zag hij het imago van zijn fabriek voor elektrische auto afbrokkelen. Van hip, wereldverbeterend bedrijf naar een aderlating bij een op Twitter steeds verder flippende miljardair.
Tesla's grootste probleem: het bedrijf is gestopt met snel schakelen. Terwijl juist dát de reden is dat veel startups furore maken. Die fout maakt Blendle niet. Wat begon met losse artikelen verkopen is uitgegroeid tot een abonnement op goede journalistiek (Premium), een dagelijks online bulletin waarin de beste stukken worden voorgelezen (Audio) én een op de lezer toegespitste nieuwsbrief.
Bij snel schakelen hoort ook stoppen met dingen die niet – of niet goed genoeg – werken of die te veel tijd kosten. Losse artikelen verkopen verdwijnt steeds meer naar de achtergrond, het aanbevelingen-systeem is gestopt en de gevierde Blendle-betaalknop houdt op te bestaan.
Niet iedereen is daar blij mee. Blendle lijdt aan de startup-tyfus: de ene groep wil nieuwe diensten, terwijl andere gebruikers de oude gaan missen. Het eigen plan volgen is daarbij het enige logische om te doen. En ondertussen niet – zoals Elon Musk – op sociale media ontploffen om ieder klein kritisch geluid.
Je pc op afstand besturen met je smartphone
Sla je bestanden lokaal op, dan loop je zo nu en dan tegen het probleem aan dat je iets nodig hebt dat alléén op een computer staat waar je even niet bij kunt. Gelukkig kun je, als je de juiste maatregelen treft, je computer ook op afstand aansturen met je smartphone. Het enige dat je daarvoor nodig hebt is een remote desktop-tool. Daar zijn er nogal wat van, maar de Chrome Remote Desktop-plugin van Google is veruit een van de makkelijkste in gebruik. In deze video laat ik je zien hoe hij werkt.
IS-filmpjes weren met een algoritme
Sociale media hebben het moeilijk in hun strijd tegen nepnieuws. Hoewel sites als YouTube en Facebook heus wel hun best doen om bijvoorbeeld propagandafilmpjes van IS uit de bannen, is de eindeloze stroom aan berichten en beelden niet bij te benen. Maar wat de mens niet kan, kan de computer wel. Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken ontwikkelde eerder dit jaar samen met ASI Data Science een algoritme dat een kei is het herkennen van propagandafilmpjes van IS. De kunstmatige intelligentie speurt naar elementen die veel terugkomen in IS-video's en trekt aan de bel als hij die vindt. Het algoritme is daar zo goed in dat hij het in 99,995 procent van de gevallen bij het juiste eind heeft. Besluit IS daarop zijn video's aan te passen? Dan beweegt het algoritme mee.
Deze artikelen vielen me onlangs ook nog op:
In de strijd tegen nepnieuws gaat YouTube video's van grote nieuwsgebeurtenissen voorzien van korte, begeleidende artikelen. Het videoplatform werkt daarvoor samen met journalistieke organisaties
Wat is het geheim van Quartz? Het Poynter Institute vraagt het aan Quartz-opperhoofd Zach Seward
AVROTROS vergrootte zijn aantal likes, reacties en shares in vier maanden tijd met 54 procent. Dat heeft de omroep grotendeels te danken aan de Finse tool EzyInsights
'Internet maakt onze democratie kapot', vindt techjournalist Jamie Bartlett. Maar is dat wel zo? Tijdens de Nacht van de dictatuur gaat NRC-techjournalist Eva de Valk in gesprek met haar Britse collega
Internet is voor het vluchtige nieuws, een tijdschrift is een cadeautje voor jezelf. Je zult het menig bladenmaker horen roepen. En techsite Tweakers bewijst met de lancering van zijn eigen magazine dat het klopt