Waar betaalt de freelancer de huur van? En onderzoeksjournalisten Marcel Metze en Harry Lensink over blijven graven
Waar betaalt de freelancer de huur van? De NVJ onderzoekt dat jaarlijks in de freelance monitor, logischerwijs anoniem. Ruim de helft van de Nederlandse mediafreelancers kon in 2020 niet of amper rondkomen, bleek daaruit. Sara Madou wilde daar met wat freelancers wel eens over doorpraten, met de boeken open. Zelf bijt ze het spits af, Jan-Albert Hootsen is de tweede en binnenkort volgen Yasmine Esser en Reyer Boxem nog. Wat mij direct opvalt, is dat beiden redelijk tot goed verdienen, maar niet met journalistiek. Geen nieuw verschijnsel, maar ik blijf dat teleurstellend vinden. En een teken van ongezonde marktverhoudingen. Desalniettemin meer dan de moeite waard om hun verhalen te lezen. Dat geldt natuurlijk ook voor al dat andere moois in deze nieuwsbrief. Geniet er van, net als van je weekeinde.
Harry Lensink: ‘Een duim van Peter was een autonome duim’
Als nieuwbakken misdaadjournalist bij Quote ging Harry Lensink in 2003 achter ene Willem Endstra aan. Een trits banen, boeken en crimepodcasts later stapt hij op 1 september over van het Radio 1-programma Argos naar Follow the Money. Daar wordt hij co-hoofdredacteur. Over groeiende nieuwe media, de noodzaak van roeptoeters en – uiteraard - de moord. ‘Er zal niet snel iemand een verhaal over de vriendin van Taghi schrijven.’
Robert-Jan Friele over kleine en grote spanningsbogen een coherent verhaal componeren
In de rubriek De Schepping schrijven journalisten zelf iets over de totstandkoming van hun werk. Deze keer: Robert-Jan Friele over ‘De Pizarro’s’. Een boek over één familie, drie generaties en honderd jaar strijd in Colombia.
Journalisten, claim je reprorechtvergoeding
(Advertorial) Schrijf je niet alleen voor kranten en publiekstijdschriften, maar ook voor vaktijdschriften of wetenschappelijke tijdschriften of boeken? Dan kun je vanaf nu ook daarvoor bij Lira een reprorechtvergoeding claimen. Lira keert sinds jaar en dag reprorechtvergoedingen uit voor artikelen in kranten en publiekstijdschriften. Vanaf 2020 verdeelt Lira ook de beschikbare reprorechtvergoedingen onder tekstauteurs van vak-, wetenschappelijke en educatieve werken.
Ben je benieuwd of je aanspraak maakt op reprovergoedingen? Kijk op Lira.nl en meld je aan. Stichting Lira is de auteursrechtorganisatie en belangenbehartiger voor tekstauteurs. Lira incasseert vergoedingen en verdeelt deze onder auteurs.
Vers Beton zet niet in op alleen een betaalmuur
De tijd dat iedereen alles gratis kon lezen op het Rotterdamse online magazine Vers Beton, is later dit jaar voorbij. Toch wil Vers Beton ook lezers met een kleine knip toegang blijven bieden tot zijn langere verhalen. Hoofdredacteur Eeva Liukku (1983) over het dilemma van de betaalmuur en over online experimenteren. Het is niet of een betaalmuur of de bedelstaf.
Marcel Metze wil nog één keer vlammen met onderzoeksjournalistiek
Le Monde, Knack en Die Zeit zijn afnemers van de verhalen van The Investigative Desk. En in Nederland zijn media als NRC, Follow the Money, Vrij Nederland en Trouw afnemers. Aan het hoofd van de club journalisten staat Marcel Metze. De weg naar The Investigative Desk was hobbelig, niet in de laatste plaats doordat Metze koppig kan zijn.
Frits van Exter over de ‘stille correctie’ die niet altijd stil zou moeten zijn
Frits van Exter denkt met je mee over journalistieke dilemma’s. Dit keer: Moet je het herstellen van een fout altijd vermelden? En dan vooral de fouten die verder gaan dan een tik- of taalfout? Van Exter pakt er een uitspraak van de Raad voor de Journalistiek bij om zijn punt te maken.