Voor freelancers bij de publieke omroep is er een fatsoenlijk minimum tarief; wie volgt? En vrijheid heeft onderhoud nodig
Vrijheid. Om te zijn wie je bent. Om te zeggen wat je wil. Om te tekenen en schrijven wat je wil. Om veilig je werk te doen. Het leek zo vanzelfsprekend, maar onze vrijheid heeft dringend onderhoud nodig. Een spotprent van Joep Bertrams die al 5 (!) jaar in een klaslokaal hangt, blijkt ineens een lont in een kruitvat te zijn. Datajournalist Jerry Vermanen van Pointer (KRO-NCRV) werd belaagd door honderden trollen. Een cameraploeg van PowNed liep klappen op. Drie incidenten uit de afgelopen week. Wat te doen? Ik heb geen pasklare oplossing. Maar vooral niet wegkijken. Incidenten melden bij PersVeilig, aangifte doen en dan doorzetten zoals Clarice Gargard deed. En veel zendingswerk verrichten over wat vrijheid betekent. Want te veel mensen zijn het zicht kwijt op het belang van onze vrijheid. Desondanks welkom bij de nieuwsbrief over jouw vak.
Boodschap aan de trol: blijf met je poten van journalisten af
Datajournalist Jerry Vermanen van Pointer (KRO-NCRV) werd vorige week belaagd door honderden trollen. Directe aanleiding: een tv-uitzending over complottheorieën en misinformatie. Vermanen vertelt hoe het is om ineens in de vuurlinie te liggen. Hij kreeg bedreigingen via zijn Twitter-account en er werd geprobeerd in te breken op zijn social media-accounts. Verder werden ook inlogpogingen gedaan op accounts van zijn vrouw. Als er een ding is dat mij motiveert, dan is het wel iemand die zegt dat ik iets niet mag of kan. Kortom, trollenmissie gefaald.
En trollen krijgen het moeilijker nu ook de rechter ze aanpakt
Een emotionele dag was het voor Clarice Gargard, nadat de rechtbank maandag 24 verdachten veroordeelde tot taakstraffen en boetes voor opruiende reacties bij de livestream van een demonstratie tegen Zwarte Piet van de NRC-journaliste. Reacties op het vonnis varieerden van 'overwinning' tot kritiek op het OM, dat best wat actiever had mogen optreden tijdens de vervolging. Maar toch ligt er nu een grens: trollen hoeven niet weg te komen met hun gescheld en dreigementen. En dat is winst.
Er is ook nog goed nieuws: een minimum tarief voor freelancers bij de publieke omroep
Werkgevers van de landelijke en regionale publieke omroepen hebben samen met de beroepsvereniging NVJ en vakbond CNV de nieuwe cao voor het omroeppersoneel en de ZZP fair practice code voor de publieke omroep ondertekend. Daarin zijn minimum tarieven voor freelancers opgenomen en de afspraak dat omroepen buitenproducenten verplichten de cao te volgen. Bovendien komt er een commissie die in de gaten houdt dat het minimum geen maximum wordt; kortom dat er echt fatsoenlijk wordt betaald bij de omroepen. Wie volgt? Mediahuis, DPG Media, Talpa of New Skool? Niets doen lijkt mij geen optie meer voor deze uitgevers.
Nederland lastig? Probeer het eens als journalist in China
China-correspondent Anouk Eigenraam had zich mentaal voorbereid op moeilijke werkomstandigheden toen ze een jaar geleden naar Peking vertrok. Ze wist dat werken in China een uitdaging zou worden. Maar sinds de invoering van de nationale veiligheidswet deze zomer is de persvrijheid flink ingeperkt. En die wet geldt ook voor buitenlandcorrespondenten.
De Tweede Kamer verzaakt en heeft duidelijk geen zin in pottenkijkers
De politiek is graag aardig voor de journalistiek. Zonder journalistiek immers geen aandacht voor hun werk. Journalisten moeten wel hun plek kennen. Vooral niet lastig worden. Niet vragen om een wet die de openbaarheid bij de overheid fatsoenlijk regelt. Nu journalisten dat wel doen, merken ze wat andere burgers ook zo vaak melden: de politiek zegt ja, maar doet nee. De nieuwe wet deugt gewoonweg niet, Kamerleden zeggen wel dat ze iets fatsoenlijks willen, maar stellen geen veranderingen voor. En als je ze daarover wil aanspreken, geven ze niet thuis. Kortom, heel frustrerend allemaal. Wat is er voor nodig om het wetsvoorstel open overheid bij te sturen?
Miss Podcast Mischa Blok is niet bang om iets van zichzelf te laten zien
Tot slot even wat anders. In Miss Podcast op NPO Radio 1 interviewt Mischa Blok vier keer per week bekende gasten aan de hand van geluiden en podcasts. Een uur lang, midden in de nacht. Het programma verenigt haar twee liefdes in de journalistiek: de podcast en een goed gesprek. Villamedia toog naar Hilversum voor een goed gesprek met Blok, in De Week van de Podcast.
Nu we er toch zijn:
Frits van Exter over vier jaar Trump: de waarheid heeft hem niet verslagen