Vertrouwen herstellen met conversational interfaces
Terwijl Britse journalisten zich druk maken om de royal wedding (AP heeft er zelfs een specifieke stijlgids voor gelanceerd) schotel ik je weer een kersverse innovatie-nieuwsbrief voor. Met daarin een tool waarmee je sliders maakt, factchecken met tekstanalyse en webcare voor online journalistiek.
Webcare voor journalistieke artikelen
Het gebruik van journalistieke chatbots en de gestage terugkeer van het reactieformulier zijn twee trends die ik de laatste maanden maar niet uit mijn hoofd krijg. Deels omdat ik het interessante ontwikkelingen vind, maar deels ook omdat ze allebei nog nét niet zijn waar ze moeten zijn: media gebruiken chatbots nu nog vooral om enkel te zenden, en het cureren van reacties op een website kost ondanks nieuwe ontwikkelen voor veel media nog te veel tijd.
Ik ben niet de enige die dat vind. In een lijvig stuk op Medium omschrijft de Griekse journalist Tassos Morfis hoe de twee trends elkaar zouden kunnen versterken. Door chatbots in te zetten als 'conversational interfaces' (een soort digitale assistenten die lezers om feedback vragen) kunnen journalisten geautomatiseerd het gesprek aangaan met hun lezers en leren wat er bij hen speelt. Een win/win-situatie.
In het geval van Morfis blijft het ook niet alleen bij een idee. Hij kluste zelf zo'n conversational interface in elkaar. Lezers die de chatbot EPSILON aanklikken worden gevraagd wat ze van het artikel vinden en of ze nog vragen hebben. EPSILON stuurt de reacties vervolgens door naar de inbox van Morfis.
Maar waarom zou je de moeite nemen zelf een chatbot te bouwen als lezers ook gewoon hun vragen kunnen mailen? Omdat een chatbot op een webpagina een stuk laagdrempeliger is dan een mail sturen. Een goed gebouwde chatbot geeft je het gevoel dat je met een écht mens praat, waardoor je jezelf sneller serieus genomen voelt. Dit soort 'klantenservice' zou zomaar het afkalvende vertrouwen in de journalistiek weer een beetje op kunnen krikken.
Rampen in kaart brengen met sliders
Een slider is een handig middel om bezoekers van je website snel en interactief te laten zien hoe een gebied is veranderd. Dat kan bijvoorbeeld interessant zijn bij een nieuwsverhaal over een ramp, of bij een overzichtsverhaal waarin je bijvoorbeeld de groei van een stad wilt laten zien. Zelf maak ik mijn sliders altijd met Juxtapose, een tool die is ontwikkeld door het Knight Lab van de Northwestern University in de Verenigde Staten. Zien hoe makkelijk Juxtapose is? Bekijk dan mijn video hierboven.
Factchecken met tekstanalyse
'Het aanpakken van nepnieuws gaat mis wanneer geprobeerd wordt om berichten op grote schaal te filteren', schreven Chris Aalberts en Maurits Kreijveld anderhalve week geleden in het slotstuk van een nepnieuws-vierluik op De Nieuwe Reporter. Filteren staat haaks op de trend dat steeds meer nieuws live gebracht wordt, omdat het vaak pas achteraf plaatsvindt.
Hoewel Aalberts en Kreijveld geen ongelijk hebben, wordt nepnieuws bestrijden zónder tech-hulp een zware dobber. Het Britse Factmata denkt de oplossing te hebben. Het bedrijf wil nepnieuws identificeren aan de hand van tekstanalyse. Factmata kijkt daarbij niet alleen naar de gebruikte woorden, maar ook naar de logica van de schrijver en of beweringen gestaafd worden door feiten van betrouwbare bronnen. Interesse daarin is er genoeg: Factmata hield onlangs succesvol de hand op bij Biz Stone (een van de mede-oprichters van Twitter) en Craig Newmark (co-oprichter van Craigslist). Financieel gezien niet de minsten der aarde.
Of Factmata de kip met de gouden eieren is betwijfel ik om dezelfde reden dat Aalberts en Kreijveld dat doen. Algoritmes zijn geen ster gebleken in omgaan met nuances en satire. Toch gaan de ontwikkelingen juist op het gebied van software die taal analyseert hard. Geen kip met de gouden eieren, wel een stap in de goede richting.
Deze artikelen vielen me onlangs ook nog op:
Welke nieuwsmerken scoren online het best? Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek zette ze op een rijtje
Kleine kans dat je Twitters meest recente wachtwoordlek gemist hebt, maar nog één keer voor de zekerheid: verander je wachtwoord, zo snel mogelijk
Uitgevers die een betaalmuur instelden op hun artikelen op Medium kwamen onlangs van een koude kermis thuis. Het blogplatform brak de individuele betaalmuren af, omdat het een eigen abonnementendienst in leven gaat roepen
Het Franse dagblad Libération maakte een app die zich speciaal op kinderen richt en wist tot nu toe duizend jonge abonnees aan zich te binden
Gebruik je – net als Villamedia – de chat-app Slack op je werk? Dan kan je baas sinds kort alles meelezen dat je naar collega's stuurt. Ben je daar niet van gediend? Installeer dan de plugin Shhlack
In Groot-Brittannië werken regionale media samen aan data-onderzoek binnen het project The Bureau Local. Een mooi voorbeeld uit de praktijk
Mijn columns over journalistieke trends uit deze nieuwsbrief teruglezen? Ze staan sinds kort allemaal op de website van Villamedia.