Verhalen vertellen met virtuele hulp
Het toevoegen van virtuele elementen aan de echte wereld (‘mixed reality’) staat nog maar in de kinderschoenen, maar in de VS maken tv-media er al bijzondere producties mee. Wat ze precies doen, lees je in deze nieuwsbrief. Met daarin ook een tool die je snel delen van foto’s laat vervagen en een hele fijne nieuwe podcast-app.
De toekomst van televisie is virtueel
Vanwege het coronavirus moeten sportevenementen het zonder fans stellen. Omdat een leeg stadion er op tv wat treurig uitziet, hebben ze bij het Amerikaanse Fox Sports iets nieuws bedacht. Tijdens wedstrijden van honkballiga Major League Baseball (MLB), voegt de zender virtuele fans toe aan de uitzending.
De virtuele honkbalfans reageren in real-time op de wedstrijd. Ze juichen als een speler van hun team een homerun slaat en joelen als ze het niet eens zijn met een beslissing van de scheidsrechter. Het doel van de virtuele fans is niet de kijker voor de gek houden (het is vrij goed te zien dat het geen echte mensen zijn), maar de sfeer die een honkbalwedstrijd normaal uitstraalt nabootsen.
De virtuele fans worden gemaakt met Pixotope. De software belooft programma’s op televisie te verrijken door virtuele elementen aan een uitzending toe te voegen. En daar kun je leuke dingen mee doen, liet het Amerikaanse Weather Channel eerder zien.
Het tv-kanaal liet met Pixotope al een elektriciteitsmast neervallen in zijn studio, om een hevige storm te illustreren. Het kanaal gebruikte de techniek ook om te laten zien hoe gevaarlijk een door een orkaan veroorzaakte overstroming kan zijn.
Het zijn zomaar wat eerste voorbeelden die laten zien dat virtuele elementen meerwaarde kunnen bieden op tv. Met techniek als Pixotope (en concurrent Reality Engine) bouw je virtuele studio’s, laat je verslaggevers over een plaats delict lopen of stuur je presentatoren naar plekken die normaal onbereikbaar zijn (een virtuele rondreis over Mars lijkt mij wel wat). En nog heel veel meer. Dit gaat groot worden.
Snel delen van foto’s vervagen doe je zo
Wanneer je foto’s van bijvoorbeeld een demonstratie of een auto-ongeluk bij een artikel wil plaatsen, kan het nodig zijn om delen van de foto te vervagen. Bijvoorbeeld om een kenteken onzichtbaar te maken of de privacy van omstanders te beschermen. Een tool waarmee je dat makkelijk doet is Image Scrubber. In deze video laat ik je zien hoe Image Scrubber werkt. (Met dank aan Daniël Verlaan voor de tip)
De podcast-app opnieuw uitgevonden
Podcasts zijn niet meer weg te denken, maar op het gebied van podcast-apps valt nog genoeg te verbeteren. Dat vond de Deense app-bouwer Morten Just Petersen ook. Hij zette een nu nog naamloze app in elkaar die podcasts interactief moet maken. De app indexeert onderwerpen die tijdens de podcast aan bod komen, zodat je met een vingertik aanvullende informatie over die onderwerpen kunt opzoeken. Voor wie zelfs dat teveel moeite is, kan de app ook naar zichzelf luisteren en gedurende de aflevering extra informatie over trefwoorden opzoeken en laten zien. Ook handig: als je een abonnement op Apple Music of Spotify hebt, wisselt de app automatisch stukken podcast af met muziek.
Deze artikelen zijn ook nog de moeite waard:
Al je artikelen direct online plaatsen zodra ze klaar zijn, kan ervoor zorgen dat belangrijke verhalen snel van je voorpagina verdwijnen. Chef dag Robert-Jan Friele over het belang van het online bioritme van de Volkskrant
De New York Times pakte de afgelopen maanden online extra uit met datavisualisaties. In het belang van de lezer
In de strijd tegen nepnieuws gaat WhatsApp berichten die veel worden gedeeld voorzien van een optie om direct online meer informatie over het onderwerp op te zoeken
Met de steeds groter wordende populariteit van de podcast, beleven we nu de renaissance van de audio, vindt Alicante-eindredacteur Arco Gnocchi
Een nieuwsbrief die ik zelf graag lees is de medianieuwsbrief van Gyurka Jansen, product manager bij Business Insider. Je leest hem hier
Dat Blendle is opgekocht door het Franse Cafeyn heb je bijna niet kunnen missen. Maar of die verkoop nu gaat zorgen voor de definitieve doorbraak (of het omgekeerde) van het platform? Hoofdredacteur Dolf Rogmans zette zijn gedachten op papier