Veranderen, veranderen. Moet het over techniek gaan of journalistiek? Kan het sneller. Of toch niet?
Goedemorgen en welkom bij de nieuwsbrief over jouw vak. Deze week niet de vijf tips voor een ideaal journalistiek leven. Wel journalisten die vertellen over hun zoektocht naar wat journalistiek is en moet worden. Bijvoorbeeld Laurens Vreekamp die in de podcast #Freelanceleven verhelderend praat over wat je (niet) met al die nieuwe technieken moet die maar blijven komen. Want TikTok is echt niet het laatste nieuwe platform. En sla het essay van Zoë Papaikonomou en Annebregt Dijkman alsjeblieft niet over. Die juist menen dat we veel meer moeten nadenken over journalistieke vernieuwingen die niets met techniek te maken hebben.
Het is ook de laatste editie van deze nieuwsbrief die ik verzorg. Begin november stop ik als hoofdredacteur van Villamedia en ga bij de NVJ verder als manager Vakontwikkeling. Hetzelfde aandachtgebied, maar een ander perspectief. Het genoegen deze nieuwsbrief elke twee weken te maken was geheel aan mijn kant. Dank voor het lezen en ga daar vooral mee door. Co-schrijver Nick Kivits neemt (in elk geval voorlopig) het stokje alleen over.
Hiske Versprille vindt het lastig, schrijf je over dat lekker kaasje, over het voedselsysteem of beide?
Belangrijke journalistieke onderwerpen als vluchtelingenproblematiek of klimaat zijn zo complex en veelzijdig dat het bijna onmogelijk is om er helder over te schrijven, meent culinair recensent en voedingsjournalist Hiske Versprille. ‘Ook wij culinair journalisten richten ons vaak liever op zeldzame kaasjes dan op de grote bewegingen achter ons voedselsysteem.’ Frans Oremus praat met haar over die worsteling.
#freelanceleven 7: Tech Savvy met Laurens Vreekamp
Technologische veranderingen gaan razendsnel. Hoe ga je daar als freelancejournalist in de praktijk mee om? Welke technologie is nuttig? En moeten alle freelancers leren coderen, of is er ook een middenweg?
In deze aflevering van de podcastserie #freelanceleven gaan Erwin van ‘t Hof en Sanne Poot in gesprek met Laurens Vreekamp. Hij is design thinker, trainer en verbonden aan Fathm, een internationaal nieuwslab en creative consultancy voor journalistiek. Hij werkte tot voor kort als News Lab Teaching Fellow bij Google en is mentor bij het Accelerator Programma van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Een boeiend gesprek over de invloed van technologie op de journalistiek.
De journalistiek is af. Einde bericht. Waarom de journalistiek moeizaam diverser wordt
De journalistieke cultuur is doortrokken van het idee dat de journalistiek af is. Dan wordt veranderen wel erg moeilijk. Dat is het dus ook. Hoe lastig? Daar schreven Zoë Papaikonomou en Annebregt Dijkman dit essay over voor stichting KIM, het forum voor reflectie en journalistiek. Innovatie is meer dan een ander verdienmodel of technisch snufje introduceren. Spoiler alert: het kan wel.
Loopbaancoach Jolan Douwes: Delegeren kun je leren
Loopbaancoach en journalist Jolan Douwes denkt mee over slim delegeren. Ze raadpleegt onder meer het boek ‘Schaamteloos delegeren’ en komt met tips. Een toverzin die Douwes onthult: ‘Ik weet niet hoe dat moet.’
Mediaklimaat. Hoe berichten de media over klimaatverandering?
Begin november wordt in Glasgow de grote VN-klimaatconferentie gehouden. Hoe berichten de media over klimaatverandering? En hoe voorkom je dat lezers murw worden? Villamedia vroeg het een aantal klimaatjournalisten.
Ondertussen is het ook handig om dit even te lezen:
Rechtbank kraakt intern onderzoek Volkskrant naar recensent Peters: bijna vier ton schadevergoeding
Hoofdredacteur Bild ontslagen na nieuwe beschuldigingen ongepaste relaties
Ron Fresen stopt bij het NOS-Journaal; ongeneeslijk ziek
Peter van Duyl wordt adjunct-hoofdredacteur AD
Rechter: politieagente “terecht ontslagen” na contact met media over ongewenst seksueel gedrag
Journalist Almere Deze Week vrijgesproken van smaad in conflict met wethouder