Van minder nieuws knapt een mens op en soms weet je als journalist te veel
Goedemorgen en welkom bij de nieuwsbrief over jouw vak. Weer vertrouwd dichtbij, zonder anderhalve meter afstand, zonder mondkapje en als bonus vrij van elke coronapas. In deze aflevering onder meer aandacht voor de afwezigheid van de journalist zelf in de berichtgeving (vrij naar Mark Deuze), schrijftips van Henk Blanken (soms weet je te veel om te schrijven) en een aardig onderzoek naar nieuwsconsumptie. Gedoseerd nieuws consumeren leidt tot beter geïnformeerde mensen. Social media is meer een vloek dan een zegen. Het is niet de eerste keer dat het wordt geconstateerd en volgens psychologen sluit het ook aan bij de werking van ons menselijk brein. Bij het snacken van informatie verwerken we de inhoud slecht en dat leidt uiteindelijk tot wantrouwen. Wie wel op het informatie kauwt en dus doseert, ziet beter het verschil tussen zin en onzin. Het is een pleidooi richting de consument om gedoseerd om te gaan met informatie, of het nu nieuws is of de ergernissen die vrienden spuien op social media. Journalisten zouden minder berichten kunnen maken en zeker minder berichten met alleen feiten. Voor deze nieuwsbrief zou ik een uitzondering maken. Louter afgewogen stukken. Ik wens je een fijn weekeinde.
Freelancers delen omzet. Reyer Boxem: ‘Een grote uitgeverij die freelancers uitbuit, daar kan ik niet tegen’
Dalende tarieven. Verdwijnende tijdschriften. Te laat betalende opdrachtgevers. Freelance fotografen en journalisten hebben wat te verduren. Juist daarom is dit hét moment om elkaar een handje te helpen waar mogelijk. Een goed begin: openheid over onze verdiensten en hoe we de onderhandelingen daarover aanpakken. Villamedia publiceert de omzetcijfers van verschillende freelancers. Vandaag: Reyer Boxem (53): freelance fotograaf sinds 1995.
Henk Blanken geeft schrijftips: Het is de structuur, stupid!
Henk Blanken legt in 101 tips uit hoe je verleidelijker en dwingender schrijft. Dit keer richt hij zich op de onderzoeksjournalist en de structuur van het verhaal. Onderzoeksjournalisten die vastlopen wanneer ze ‘dat ellendige verhaal alleen nog moeten optikken’, weten zelden te weinig, en bijna altijd te veel. Blanken wijst ze op de voordelen van een spreadsheet.
#freelanceleven 6: Harde cijfers met Henk Vinken
Erwin van ’t Hof doet promotie-onderzoek naar freelance journalisten. Sanne Poot ís freelance journalist. In de podcast #freelanceleven bespreken ze de wereld van de freelancer aan de hand van wetenschappelijk papers die Van ’t Hof voor zijn onderzoek gebruikt. Dit keer praten ze met onderzoeker Henk Vinken. Welke impact had corona vorig jaar op freelancers? Samen met collega Hans Mariën vat Vinken jaarlijks de arbeidsomstandigheden van freelance journalisten, schrijvers en fotografen samen in harde cijfers. Luister hier naar de podcast.
‘Gedoseerde nieuwsconsumptie leidt tot politiek beter geïnformeerde burgers’
Mensen die hun nieuws voornamelijk of exclusief van social media halen, zijn slechter politiek geïnformeerd dan mensen die hun inname beperken en nieuws uit meer traditionele media vernemen. Dat is de conclusie van een studie onder 28.000 mensen in 17 Europese landen, uitgevoerd door twee universiteiten in Catalonië.
Deuze: de journalist moet voor eigen welzijn aanwezig mogen zijn in de journalistiek
Er moet meer aandacht komen voor het welzijn van journalisten, naast de aandacht die er is voor de mentale belasting die het vak meebrengt. Dat betogen onderzoekers Johana Kotisova en Mark Deuze van de Amsterdam Institute for Humanities Research (AIHR) deze week tijdens de conferentie Future of Journalism van de Universiteit van Cardiff. Deuze: “Het lichaam is volledig vernietigd in de historische, ideologische en educatieve beschrijvingen wat het betekent journalist te zijn.” Geheel ten onrechte wat hem betreft.