Van Frits van Exter hoeft wederhoor lang niet altijd; Arnold Karskens kritisch op collega's en zou jij Ans Boersma handhaven?
Welkom bij de nieuwsbrief over het mooiste en moeilijkste vak; de journalistiek. Want wat doe je als je correspondent Turkije haar werk goed doet, maar je vindt dat ze onvoldoende open tegen je is geweest? En Frits van Exter buigt zich over wederhoor. Maar we beginnen met de Brexit en hoe we daarover berichten.
Hoe blijf je genuanceerd berichten over de Brexit?
Van tevreden EU-ingezetene in het Verenigd Koninkrijk tot ongewenst immigrant. Door het referendum over de Brexit veranderde de positie van Hedwig Hegtermans drastisch. Als lobbyist voor de rechten van EU-burgers in Groot-Brittannië kwam deze ‘brexit-bruid’ de afgelopen paar jaar geregeld in aanraking met de pers. ‘Er blijft zo weinig van een goed gesprek over als je alleen die lekkere soundbite uitzendt.’ Lees hier wat zij de pers wil leren.
Duivels dilemma: ontsla je een journalist die zijn werk goed doet?
Hoofdredacteur Jan Bonjer van het FD heeft een moeilijke week achter de rug. En Ans Boersma, zijn inmiddels voormalige correspondent Turkije, al helemaal. Op haar journalistieke werk is niets aan te merken en toch is ze het FD als opdrachtgever kwijt. Het FD vindt dat ze veel opener had moeten zijn over haar ex-vriend; een naar Nederland gevluchte Syriër. Waarvoor, zo vermoedt het openbaar ministerie, Boersma valsheid in geschrifte heeft gepleegd om hem naar Nederland te krijgen. Dat laatste moet allemaal nog maar blijken. Dus daar kun je in de beoordeling weinig mee. Had Boersma opener over haar ex-vriend moeten zijn tegenover het FD? Bij haar aanstelling dunkt mij niet. En als je ex-vriend later met justitie in aanraking komt? Nee, zeg ik gevoelsmatig, tenzij het je werk raakt. Raakte het haar werk? Ze was correspondent Turkije. Waar de oorlog in Syrië natuurlijk een belangrijk verhaal is. Maar voor het FD schreef ze daar niet tot nauwelijks over. Dus het raakt haar werk niet. Toch wel, zou ik zeggen. Want haar veiligheid in Turkije kan in het geding komen als de ex-relatie bekend wordt. Ook had ze wellicht het FD in Nederland kunnen helpen met verhalen over de man. Zij kende hem immers.
Ik vind, oké achteraf en vanuit mijn bureaustoel, dat ze het FD wel had moet informeren over de relatie toen de man in Nederland nieuws werd. Het FD is immers verantwoordelijk voor haar veiligheid. Plus ze had kennis die wellicht in de krant thuishoorde. Dat hoort onderwerp van gesprek te zijn.
Maar om dat als reden te gebruiken haar direct aan de kant te zetten? Ik weet het: vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Als hoofdredactie kun je het vertrouwen in je krant en medewerkers nooit te licht opnemen. Als lezers hun krant niet meer vertrouwen is het einde krant. En als hoofdredacties hun medewerkers niet meer vertrouwen, is het einde medewerker. Ik kan mij voorstellen dat Jan Bonjer het verhaal van Boersma al met al te vaag vindt; dat het vertrouwen weg is. Dan rest maar één besluit.
Maar had dat besluit niet even kunnen wachten? Bijvoorbeeld totdat duidelijk werd hoe het onderzoek van justitie uitpakt? Misschien dat het niet-informeren dan minder zwaar weegt. Dat het een inschattingsfout wordt zonder gevolgen. Wie maakt er geen fouten? Ik ben benieuwd naar jouw visie. Die kun je onder deze nieuwsbrief kwijt.
Wederhoor is lang niet altijd nodig
Wederhoor? Over feitelijke mededelingen is dat niet nodig, heeft de Raad voor de Journalistiek al menig keer geoordeeld. Beschuldigingen lenen zich wel weer voor wederhoor. Het onderscheid is soms best subtiel, blijkt als je de column van Frits van Exter over wederhoor leest.
Journalist moeten geen loopjongen zijn van Islamitische Staat
Journalisten die zich inzetten voor de terugkeer van kinderen en hun moeders uit het kalifaat steunen terreur en vernederen de slachtoffers, meent oorlogsverslaggever Arnold Karskens. Hij opent de discussie over waar grens ligt voor journalisten in omgang met verdachte terroristen. Lees zijn opinie hier en discussieer mee onder het artikel.
Dat was hem weer, de nieuwsbrief over jouw vak. Heb ik te veel gezegd? Het mooiste vak, blijft het moeilijkste vak. Geniet van je weekeinde en tot volgende week met de nieuwsbrief van Nick Kivits over innovatie.