Van Blendle-roulette tot zorgcowboys
Losse artikelen kopen op Blendle is definitief verleden tijd. Maar tijdens de omkat van iTunes van de journalistiek naar een Spotify-model is de digitale kiosk iets anders belangrijks verloren. Wat dat is lees je in deze nieuwsbrief. Met daarin ook een tool waarmee je scheef opgenomen video’s recht zet en een journalistieke game waarin je zorgcowboy (of zorg-engel) speelt.
Blendle is de kluts kwijt
Werkt het oorspronkelijke idee voor je startup niet goed genoeg meer, dan moet je bijsturen of zelfs een hele andere weg inslaan om te overleven. Bij het 5,5 jaar oude Blendle begrijpen ze dat goed. De verkoop van losse artikelen brengt al tijden niet genoeg geld in het laatje. Het nieuwe model – abonnementen – mogelijk wel.
Bijsturen dus. Van de iTunes van de journalistiek naar een soort van Spotify-model: gebruikers krijgen voor een tientje per maand dagelijks 25 artikelen uit de kranten toegestuurd. Tijdschriften blijven met Blendle Premium onbeperkt beschikbaar.
Dat ‘onbeperkt beschikbaar’ blijkt in de praktijk alleen niet zo onbeperkt. Tijdschrifttitels verschijnen soms veel later in Blendle dan in de winkel. En in sommige gevallen zijn niet alle artikelen uit een tijdschrift-editie te lezen.
Uit navraag bij Blendle blijkt dat te komen door contracten tussen de digitale kiosk en uitgeverijen. Die zorgen ervoor dat tijdschriften er in Blendle Premium in drie smaken zijn: titels die gebruikers tot en met het laatste nummer kunnen lezen, titels die gebruikers tot het een-na-laatste nummer kunnen lezen én titels die meegaan in de dagelijkse mix van Premium-artikelen en waar je dus helemaal niet door kan bladeren.
Voor Blendle een ingewikkelde situatie, maar voor de gebruiker nog veel ingewikkelder. Die krijgt in plaats van de voorgespiegelde onbeperkte toegang tot tijdschriften een voor hem onduidelijk en ingewikkeld roulettespel van artikelen die wel of niet ‘tot uw abonnement behoren’. En daarmee is Blendle één van zijn allerbelangrijkste kernwaarden – digitale toegang tot journalistiek gemákkelijk maken (gemakkelijk is het sleutelwoord) – onderweg verloren. Tijd om op dat onderdeel weer bij te sturen.
Zo zet je scheef opgenomen video’s weer recht
Wanneer je een foto maakt die net niet helemaal recht is, kun je dat probleem vaak snel herstellen op je smartphone of laptop. Maar bij video’s is dat een heel stuk lastiger. De app Perfect Horizon laat je je net wat te scheve video’s weer simpel recht zetten. Perfect Horizon is beschikbaar voor iOS en Apple-computers. Voor korte video’s (tot 5 seconden) is de app gratis. Wil je er langere video’s mee maken, dan kost de app je eenmalig 4,49 euro.
Zorgcowboy (of zorg-engel) spelen bij Pointer
Het onderzoek naar zogeheten ‘zorgcowboys’ (bedrijven die slechte zorg leveren maar enorme winsten maken) van Pointer, Reporter Radio en Follow The Money leverde al ruim dertig artikelen, twee tv-uitzendingen en vier radioreportages op. En nóg zijn er talloze verhalen die niét zijn verteld. Pointer heeft een aantal van de scenario’s uit die verhalen in december in een ander jasje gegoten, namelijk in de vorm van een journalistieke game. In Ben jij een zorgcowboy of zorg-engel? start je een thuiszorgbedrijf dat je binnen een jaar succesvol moet maken. Tijdens het spelen van de game probeer je de balans te houden tussen tevreden klanten en je portemonnee. Gaandeweg krijg je dilemma’s voor de kiezen die óf geld óf waardering kosten. Een mooie extra dimensie aan nog mooier onderzoek.
Deze artikelen zijn ook nog de moeit waard:
Wil je in het nieuwe jaar eens wat minder data aan grote techbedrijven geven? Op switching.software vind je alternatieven voor (bijna) al je vaste online diensten
Over data gesproken: klokkenluiders lekten data van een locatietrackingbedrijf aan The New York Times. De krant gebruikte die data om de bewegingen van consumenten in kaart te brengen
En nog een mooie datavisualisatie: de NOS bracht de onderlinge lijntjes in de onderwereld in kaart
In aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van later dit jaar lanceert The Global Cyber Alliance een nieuw initiatief (het Craig Newmark Thrustworthy Internet and Democracy Program) dat nieuwsmakers tools geeft om zich te beschermen tegen online gevaren
Tipje van datajournalist Jerry Vermanen van Pointer (abonneer je hier op zijn nieuwsbrief): deze zoekmachine laat je zoeken naar grafieken
Wat spraakassistenten betreft is het in Nederland Google Assistant wat de klok slaat. Maar wereldwijd is Google, samen met Amazon, hekkensluiter