'I believe we can come an end' - De afleiding in Qatar ligt op de loer
Nieuwsbrief over het journalistieke vak.
Louis van Gaal kreeg tijdens zijn eerste persconferentie van het WK voetbal in Qatar de vraag hoe ver zijn elftal in het toernooi door zou kunnen stoten. ‘I believe we can come an end’, antwoorde hij. Hilariteit alom.
Niet alleen voetbaljournalisten gingen met het steenkolenengels van de trainer aan de haal. Het leek voor iedereen een welkome afwisseling op het chagrijn dat dit WK overschaduwt; de lopende onderzoeken naar dwangarbeid, dode bouwvakkers en corruptie.
Er moet ook gelachen worden, zou de bekende Oranjesupporter met het alias Tietenman misschien hebben gedacht.
Op diezelfde dag sprak Van Gaal zijn lof uit over de trainingsfaciliteiten. Ook dit kreeg veel aandacht in de media. Maar hier moesten dan weer minder mensen om lachen. We zouden de gastheer toch geen complimenten maken?
En toen werd ook nog eens de Deense televisieverslaggever Rasmus Tantholdt tijdens een live-uitzending onderbroken door Qatarese veiligheidsmedewerkers, ondanks een geldige accreditatie. De Qatarese autoriteiten hebben inmiddels excuses aangeboden, maar de toon is gezet.
Het wordt interessant om te zien hoe journalisten de komende weken in Qatar te werk gaan en onder welke omstandigheden ze dat mogen doen.
Villamedia heeft AD-journalist Sander van Mersbergen gevraagd om onze oren en ogen ter plaatse te zijn. We zullen tijdens het toernooi af en toe met Sander bellen, zodat hij aan ons uit kan leggen hoe het met de persvrijheid in Qatar is gesteld. I hope he can come an end.
Bellen met Sander van Mersbergen: ‘Qatar wil niets liever dan laten zien dat het als klein, niet-Westers land meetelt’
Journalist Sander van Mersbergen doet de komende weken voor het Algemeen Dagblad verslag van het WK in Qatar. In deze serie geeft Van Mersbergen een kijkje achter de schermen en vertelt hij hoe zijn werkdag eruitziet. Aflevering 1: goed voorbereid het vliegtuig in richting ‘de zandbak’.
Lara Billie Rense over genderneutraal taalgebruik: ‘Ik vind het mooi dat door de huidige verwarring de taal verandert’
Lara Billie Rense worstelde lang met diens genderidentiteit. Toen twee jaar geleden grote liefde Marieke op diens pad kwam, voelde Rense ruimte om uit de kast te komen als non-binair persoon. Rense over genderneutraal taalgebruik: ‘Of de taal helemaal veranderen moet? Zo ver ben ik nog niet. Laten we eerst de hobbel nemen om rekening te houden met het perspectief van een ander.’
Olaf Koens dacht afscheid te hebben genomen van Rusland en Oekraïne
Toen correspondent Olaf Koens via Tel Aviv in Istanbul terechtkwam, dacht hij zijn ‘Russische hoofdstuk’ afgesloten te hebben. Na tien jaar vond hij het welletjes geweest. Zeven jaar later heeft dat Russische hoofdstuk toch nog wat nieuwe paragrafen gekregen, in Oekraïne. In zijn nieuwe boek ‘Alle Oekraïeners die ik ken’ bundelt Koens de persoonlijke verhalen van de mensen die hij in de afgelopen oorlogsmaanden sprak.
Een dilemma voor klimaatjournalisten: naar Egypte vliegen of thuisblijven?
Vorig jaar konden journalisten nog de ‘klimaattrein’ nemen richting de klimaattop in Schotland. Om dit jaar fysiek aanwezig te kunnen zijn bij de klimaattop (die wordt gehouden in het Egyptische Sharm-el-Sheikh), kunnen ze er (bijna) niet omheen om het vliegtuig te pakken. En wat doe je dan als klimaatjournalist? 'Weegt onze aanwezigheid op tegen de (klimaat)kosten van de reis ernaartoe?' is het dilemma.
Ombudsman stelt onderzoeksjournalist Ton van der Ham in het gelijk: ‘Mijn reputatie is te grabbel gegooid’
De Nationale Ombudsman adviseert het Openbaar Ministerie (OM) om het sepot van de zaak tegen onderzoeksjournalist Ton van der Ham van televisieprogramma Zembla (BNNVARA) om te zetten in een ‘technisch sepot’. Want hoewel de rechter oordeelde dat Van der Ham niet vervolgd hoefde te worden, kreeg Van der Ham wél een strafblad omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan ‘lokaalvredebreuk’.
Rianne van der Molen over haar eerste podcast: ‘Waarom ik me niet moet verschuilen achter mijn microfoon’
Voor de rubriek De Schepping schrijven journalisten zelf iets over de totstandkoming van hun werk. Dit keer journalist Rianne van der Molen over de podcast die ze maakte over haar vader en zijn hersenletsel.