Als je deze nieuwsbrief leest, is Villamedia #10 vermoedelijk al bij je binnengekomen. Mits je lid of abonnee bent natuurlijk. Ik hoor en zie dat de volledige redactie trots is op dit nummer. Ikzelf ook. Het praten met jonge, talentvolle journalisten heeft ons allemaal veel energie gegeven. Hoewel onze redactie natuurlijk ook uit een aantal jonge talentvolle journalisten bestaat.
In deze nieuwsbrief vind je drie interviews uit het magazine. Noa Vahle (22) vertelt over haar bizarre sportjaar, Süeda Işik (25) onderstreept het belang van memes voor het duiden van de tijd en Simon van Teutem (25) legt uit hoe hij mensen met zijn werk vooral wil helpen.
Volgende week beginnen we alweer aan onze Journalist van het Jaar-verkiezing. Gelukkig zullen we de uitreiking dit keer onder betere omstandigheden vieren dan vorig jaar!
Het sportjaar van Noa Vahle: ‘En ik altijd maar zeggen: ik ga nooit voor de camera’
Het journalistieke sportjaar lacht Noa Vahle (22) toe: voor Viaplay de hoofdklasse hockey verslaan, langs de lijn bij de Europa- en Conference League en als kers op de taart het WK voetbal in Qatar voor De Oranjewinter (een programma van de mannen van Vandaag Inside). ‘Het is soms iets te hard gegaan, maar er is niks dat ik zou willen terugdraaien.’
‘Meme-journalist’ Süeda Işik: ‘Memes vertellen iets over de tijd waarin we leven’
Een meme is op het eerste gezicht een grappige afbeelding of video op internet. Maar er zit vaak veel culturele lading achter. Om het huidige internet te begrijpen, moet je memes leren begrijpen. Süeda Işik (25) onderzoekt voor NRC wat memes betekenen en waar ze vandaan komen.
Journalistiek talent Simon van Teutem: ‘Ik heb een bepaalde schaamteloosheid’
De 25-jarige Simon Teutem geldt als een van de meest veelbelovende journalistieke talenten van dit moment. Onder de vleugels van Bas Heijne en Rob Wijnberg onderzoekt hij niet alleen wát hij wil vertellen, maar ook op welke manier. ‘Je moet je ego loskoppelen van je ideeën.’
Rudi Vranckx blikt met zijn boek ‘In Oekraïne’ nu al terug op de oorlog
De gelauwerde, Vlaamse oorlogsjournalist Rudi Vranckx combineert rauwe oorlogsverslaggeving vanaf het front met bezonken bespiegelingen over het verloop van de oorlog. ‘Ik wil nu al de vragen stellen waar we misschien pas over twintig jaar het antwoord op weten.’
Joost Ramaer over de zaak-Van Nieuwkerk: Hoe Uslu en Leeflang een buitenkans verknalden
Joost Ramaer houdt zich al langere tijd bezig met het medialandschap in Nederland. Voor Villamedia schrijft hij een reeks opiniestukken. Deze keer zet hij de feiten rond het schandaal-Matthijs van Nieuwkerk eens op een rijtje. En komt hij tot de conclusie dat het een gemist kans is voor politici, bestuurders en omroeptoezichthouders. Ze hadden voor eens en altijd af kunnen rekenen met de misstanden binnen de NPO.
Hoe AD-journalist Sebastiaan Quekel tinnitus op de agenda zette
Bijna vier jaar geleden ging zelfverklaard concert- en muziekliefhebber Sebastiaan Quekel (31) naar een optreden. De volgende dag werd hij wakker met een piep in zijn oor. Het was een soort piep die je ‘wel vaker hoort als je naar een club gaat’, en Quekel hoopte dat het vanzelf weer zou verdwijnen. Maar de piep ging niet weg. Tinnitus, luidde het oordeel van de arts. Als journalist kreegt Quekel het thema – met succes - op de nationale agenda.