Transmediale journalistiek, beter bandjes uitwerken en makkelijker NPO-fragmenten doorzoeken
Eén onderwerp tegelijkertijd met meerdere media uitdiepen, ieder op zijn eigen kanaal en op zijn eigen manier. Dat is transmediale journalistiek. Nieuw is dat idee niet, maar in Nederland komen we het nog weinig tegen. Maar daar komt verandering in. Dat en meer in deze editie van deze nieuwsbrief.
Een idee prachtig in zijn eenvoud
Innovatie hoeft niet per se ingewikkeld of vergezocht te zijn. Sterker nog: een simpel idee werkt vaak het best. Programmeur en journalist Erik van Zummeren liet dat deze week mooi zien. Hij bedacht namelijk een manier om de tv-uitzendingen van de NPO online makkelijk doorzoekbaar te maken.
Wie video of audio wil doorzoeken, moet audio doorgaans eerst omzetten naar het geschreven woord. Bij BNR Nieuwsradio doen ze dat al een jaar of drie met hun radiofragmenten, automatisch en in real-time. Gebruikers krijgen bij een zoekopdracht een link naar stukjes audio die hun gezochte trefwoord bevatten. Zodat ze meteen rechtstreeks op het goede stukje radio uitkomen.
Een mooie oplossing, die in principe ook voor tv-programma’s kan werken. Ware het niet dat de hele stap van audio omzetten naar tekst daar helemaal niet nodig is. Dat is namelijk al gedaan. Voor Teletekst.
Van Zummerens webtool – 888zoeker.nl – doorzoekt ondertitels van 22199 afleveringen van 115 NPO-programma’s. Als resultaat geeft de site een lijst met fragmenten waarbij de gevraagde trefwoorden in de ondertitels gevonden zijn. Een bijbehorende plugin stuurt de gebruiker rechtstreeks naar het juiste fragment.
Van Zummeren haalt de basis voor zijn tool, de Teletekst-ondertitelingen - zelf binnen met een crawler, een robotje dat gericht internet afspeurt naar informatie. Zo heeft hij er in feite geen omkijken meer naar. Behalve wat verder ontwikkelen betreft, want zijn plannen zijn ambitieus.
De journalist en programmeur wil dat zijn tool in de toekomst analyseert wie precies wat heeft gezegd, waardoor het doorzoeken van fragmenten nog beter wordt. 888zoeker.nl is een idee waarvan de basis prachtig is in zijn eenvoud. En het lost ook nog eens een wezenlijk probleem op.
VN en Brandpunt+ gaan transmediaal
De logische opvolger van multimediale en crossmediale journalistiek is transmediale journalistiek. Meerdere verhalen over hetzelfde onderwerp, in verschillende vormen (zoals audio, video en tekst) op meerdere platformen. Nieuw is het idee allerminst, maar toepassingen ervan zien we in Nederland nog weinig. Daar komt begin 2019 verandering in. Vrij Nederland en Brandpunt+ gingen onafhankelijk van elkaar aan de slag met de vraag wat de huidige generatie écht kan doen tegen klimaatverandering. Projectbedenker Ties Joosten vertelt er hier meer over. Het project resulteerde in vier korte docu’s (Brandpunt+), een aantal podcasts (Vrij Nederland), online artikelen en een event. Ieder kanaal met zijn doelgroep. Een vorm van journalistiek die ik wel vaker zou willen zien.
Sneller bandjes uitwerken met oTranscribe
Hoewel tools die automatisch interviewbandjes uitwerken best aardig kunnen zijn, vind ik het toch vaak fijn om bandjes alsnog zélf uit te tikken. Minder fijn vind ik het om steeds van mijn tekstverwerker naar mijn audiobestand te moeten schakelen, als ik de audio even op pauze wil zetten of een stukje terug wil spoelen. Met oTranscribe heb je dat probleem niet. oTranscribe is een gratis tool die je audio afspeelt ín een online tekstverwerker. Met één druk op de knop pauzeer je de audio en spoel je vooruit of terug. En er zijn meer voordelen. Welke dat zijn, zie je in de video hierboven.
Deze artikelen vielen me onlangs ook nog op:
Een primeur voor China: het nieuwsbureau Xinhua laat daar sinds kort sommige journaalbulletins voorlezen door een kunstmatige intelligentie. En die knippert zelfs met zijn ogen!
Vooral Amerikaanse YouTubers spinnen garen bij Patreon, een platform waar fans donaties kunnen doen. Zo’n crowdfunding kan in principe ook werken voor journalisten. Maar in Nederland komt dat nog niet echt van de grond
De app NewsMarker brengt lokale en regionale nieuwsmedia samen in één app. Best een goed idee, mits je door de wat rommelige interface heen kunt kijken
Journalistieke research presenteren als game: dat is precies wat Vers Beton doet met De Groene Havenbaas, een game waarin spelers proberen de Rotterdamse haven groener te maken
De Correspondent wil naar de VS en is daarvoor een crowdfundcampagne begonnen. En dat gaat vooralsnog best aardig