Tekst uit foto’s kopiëren en Kamerstukken over specifieke onderwerpen in je inbox
Wil je Kamerstukken over een specifiek onderwerp direct in je inbox ontvangen zodra ze worden gepubliceerd? Of zoek je een manier om geautomatiseerd tekst uit foto’s te kopiëren? Dat komt dan mooi uit. Want deze keer heb ik niet één, maar twee toffe tools voor je. Lees snel verder!
(Doe nou niet) alles op één hoop
Geen RTL Nieuws meer, geen Bright en ook geen RTL Z en RTL Boulevard. RTL kondigde begin mei aan al zijn verschillende merken op internet op één hoop te gaan vegen. De individuele merken gaan online op in één groot platform, waar alles met ingang van het eerste kwartaal van 2021 op verzameld moet zijn: RTL.nl.
Met de nieuwe strategie draait RTL een aantal sterke merken online de nek om. Dat is niet alleen zonde van de opgebouwde merknamen, maar schrikt de lezer in potentie enorm af. Hoewel (bijvoorbeeld) de Bright-bezoeker en Z-lezer allebei geïnteresseerd zijn in start-ups, verschillen de voorkeuren van beide groepen flink. De een houdt van inspirerende en mooie techniek, de ander van het harde zakelijke nieuws.
Die voorliefdes gaan op een website waar alles bij elkaar komt, in ieder geval deels, verloren. En dus raak je lezers kwijt, die niet meer vinden waar ze voor kwamen. Je verliest ook de kans om lezers door te sturen van het ene merk naar het andere. Ergo, nog meer bezoekersverlies.
De stap die RTL het komende jaar zet lijkt op een vergelijkbare beweging die Vice Media vorig jaar maakte. Het medium trok de stekker uit merken als Broadly (vrouwen), Noisey (muziek) en Motherboard (tech), en bracht ze onder op Vice.com.
En dat ging… niet zo goed. Vice verloor in de Verenigde Staten in één klap 49 procent van zijn bezoekers. Dat kwam deels doordat het bedrijf de bezoekersaantallen van zijn individuele merken niet meer kon optellen. Maar ook het bezoek op Vice.com zélf liep in de VS van maand tot maand met 18 procent terug.
Minder bezoek betekent nog altijd minder advertentie-inkomsten. Als RTL niet oppast overkomt het hetzelfde.
Advertentie: Volg de online training Cybersecurity
Hoe voorkom je dat buitenstaanders bij jouw geheime onderzoeksresultaten kunnen komen? Welke digitale sporen laat een journalist eigenlijk na op het wereldwijde web? Volg donderdag 26 mei de online training Cybersecurity en weet wat je tegenstanders weten.
Zo kopieer je tekst uit foto’s
Tekst uit een PDF-bestand halen is vaak een kwestie van de tekst selecteren en op de gebruikelijke manier kopiëren. Maar wanneer je tekst uit een foto of afbeelding wil kopiëren, ben je verder van huis. Gelukkig is er een tool die je daarbij kan helpen. De tool in kwestie zit enigszins verstopt in de notitie-app Google Keep. In deze video laat ik je een tool zien waarmee je tekst uit foto’s kopieert met behulp van Google Keep.
De laatste politieke ontwikkelingen in je inbox
Als je op zoek bent naar Kamerstukken over een bepaald onderwerp, dan pluk je die met gemak uit de zoekmachine op Overheid.nl. Maar dat zoekfuncties altijd beter kunnen laat de politieke monitoringtool Polpo zien. De dienst laat je – als je een abonnement hebt – zoeken in overheidsbronnen als wetsvoorstellen, amendementen, moties, kamervragen, verslagen en nieuws van ministeries.
Het grote voordeel ten opzichte van de zoekfunctie op Overheid.nl is de mogelijkheid om alerts te ontvangen wanneer er nieuwe stukken verschijnen over de onderwerpen die je wil volgen. Ook handig is dat Polpo bij een zoekopdracht ook op handen zijnde bijeenkomsten die interessant voor je kunnen zijn laat zien. Met een paar klikken spit je daarnaast ook bronnen van andere belanghebbende organisaties door.
Deze artikelen zijn ook nog de moeite waard:
Harde cijfers, goed verhaal. Onder dat motto ging het datajournalistieke medium Pointer een jaar geleden van start. Een kijkje achter de schermen
Journalistieke media kunnen met applicaties voor smart speakers grofweg twee kanten op. Jolien van de Griendt van Smart Voice Stories zet de voor- en nadelen op een rij
De online tool FactRank analyseert een (Nederlandstalige) tekst en laat zien welke uitspraken een factcheck nodig zouden kunnen hebben
Over factchecks gesproken: deze WhatsApp-chatbot laat je factchecks over het coronavirus opvragen
Spotify is begonnen met een test waarbij podcasts worden ondersteund door beeld: de vodcast
Software-ontwikkelaar Cyril Diagne bouwde een prototype waarmee hij voorwerpen uit de echte wereld kan scannen met zijn telefoon en virtueel kan plakken in Photoshop. En dat ziet er zo uit:
En dan nog even dit: Villamedia wil graag weten wat je van onze zaterdagse nieuwsbrief vindt. Zou je deze korte enquête willen invullen? Alvast heel erg bedankt.