Tegen de vertrutting van de journalistiek
Dat Eric Smit zich op 30 juni 'live on stage' zal laten tatoeëren tijdens het Festival van de Journalistiek stemt me hoopvol over ons vak.
Het officiële zaalprogramma van de Journalist van het Jaar-uitreiking was afgelopen. Op weg naar de bar zag ik hem zitten op de gang van de Centrale Bibliotheek in Den Haag. Ik bedankte hem voor zijn komst: ‘Tuurlijk’, zei Eric Smit, medeoprichter van onderzoeksplatform Follow the Money en sinds kort voorzitter van Publeaks.
Een tijdje later stonden Smit, Volkskrant-journalist Maarten Keulemans en ik te praten over punk- en grungemuziek uit de jaren negentig. Smit bleek een tatoeage van de legendarische band Alice in Chains te hebben. ‘Maar die moet ik een keer laten bijwerken.’
Misschien kwam het omdat ik die week weer veel te veel lange tenen-journalisten elkaar de maat zag nemen (inclusief de werkgever van de ander op Twitter te taggen of zelfs mailen), maar ik vond het een verademing om Smit te horen praten.
Hij sprak over het belang van waarheidsvinding en gedegen onderzoek, maar op een totale anti-conflict vermijdende manier. Ik weet niet of hij het zo bedoelde, maar ik vatte het als volgt samen: ‘wie tussen de feitelijkheid en mij gaat staan, die kan het krijgen’.
Toen we laatst bezig waren met het programma voor het Festival van de Journalistiek (30 juni, Beeld & Geluid in Den Haag), vond ik dat het evenement ook wel een vleugje van die houding kan gebruiken.
Op de vraag of Smit zijn tattoo tijdens het festival op het podium zou willen laten bijwerken, inclusief interview, moest hij niet heel lang nadenken: ‘ja man, waarom niet?’
We gaan de journalistieke weer grunge maken.
In de coulissen: ‘De NPO speelt Hollywood met geld van de belastingbetaler, maar blijft achter met niets’
Mark Koster laat In de Coulissen zien wat zich achter de gordijnen van het journalistieke toneel afspeelt. Dit keer vraagt hij zich af waarom de NPO niets zag in de populaire podcast De Taxioorlog en de documentaire Kees Vliegt Uit.
Kritiek op beëindigen LINDA.-column Stéphanie Hoogenberk; ‘context onvoldoende meegewogen’
Tijdschrift LINDA. heeft de column van Stéphanie Hoogenberk "niet alleen" gestaakt vanwege haar recente opmerkingen over televisiepresentatrice Hélène Hendriks, meldt het tijdschrift aan Villamedia. De manier en toon waarop Hoogenberk over andere vrouwen praat, past volgens hoofdredacteur Karin Swerink "niet bij wie wij zijn als blad". Er is ook kritiek op de stap, die volgt op gepeperde uitspraken van Hoogenberk over Hendriks.
Het had weinig gescheeld of Frank van Leeuwen was nooit in de journalistiek terecht gekomen
Frank van Leeuwen, presentator en verslaggever bij Omroep WNL, bewijst bij uitstek dat er meerdere wegen naar Rome leiden. Want de kans was erg groot geweest dat hij nooit in de journalistiek terecht was gekomen, als het niet aan één stageopdracht had gelegen.
Recensie: Gevangen in de Russische staatsmedia. Marina Ovsjannikova schreef het boek ‘No war’
Op 14 maart 2022 breekt er een schandaal uit op de Russische staatstelevisie. Tijdens een live-uitzending houdt redacteur Marina Ovsjannikova een protestbord vast tegen de oorlog in Oekraïne en de staatsmedia. Toch bleef ze tot deze dag werken voor diezelfde media die ze al langer verafschuwde. Onlangs verscheen haar boek 'No war'. We vroegen oud-Rusland correspondent Floris Akkerman het boek voor ons te recenseren.
Eric Smit is de nieuwe voorzitter van Publeaks: ‘Het lekken moet simpeler en eenvoudiger’
Eric Smit, de hoofdredacteur van Follow the Money (FTM), is benoemd tot voorzitter van lekplatform Publeaks. Aan hem de taak om de naamsbekendheid van het platform te vergroten en de werking van de website aan aan de voor- en achterkant te vereenvoudigen.
Een verplichte verzekering tegen arbeidsongeschiktheid voor freelance journalisten? Wat kost dat wel niet?
Een van de plannen die minister Karien van Gennip (Sociale Zaken, CDA) maandag presenteerde om de Nederlandse arbeidsmarkt te hervormen, is dat zzp’ers zich verplicht moeten verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. 'Wat kost zo'n verzekering op het moment voor een beginnend freelance journalist zoals ik? En wat zijn de regels betreft de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)', vroeg Jonas Jongerius zich af.