Superhandig. Deze nieuwsbrief levert je opnieuw tijdwinst op
Hoi! Ben ik weer! De Bitcoin staat op bijna 18 mille en de eerste miljonairs melden zich. Ondertussen laat ik in deze innovatie-nieuwsbrief een tool zien die je in staat stelt aantekeningen te maken op websites, vertel ik je hoe blij ik ben met de nieuwe dienst van versleutelsoftware ProtonMail en duik ik in de laatste trend op het gebied van betaalmuren. Vragen, opmerkingen of andere feedback? Geef onderin een duimpje.
De harde betaalmuur gaat bij het grof vuil
Goede journalistiek kost geld. Daar zijn we het allemaal over eens. Maar lezers online meteen bij een keiharde betaalmuur voorschotelen werkt niet. Dat betoogde Jan Willem Sanders, uitgever van het onderzoeksjournalistieke platform Follow The Money, onlangs op Medium.
Sanders' visie: bouw geen ondoordringbare muur, maar een vriendelijke deur waar de bezoeker eerst een paar keer doorheen mag wandelen voordat je hem verzoekt lid te worden van je platform. Zo bouw je een relatie op met de bezoeker, wat de kans groter maakt dat hij na het lezen van zijn eerste stukken terug blijft komen.
Het is een visie die steeds meer media online lijken te delen. Niet alleen Sanders' Follow The Money hanteert het zogenoemde 'metered model', ook NRC en het FD geven per maand een aantal stukken weg voordat ze vragen om een lidmaatschap. Internationaal gezien ging ook tech-website Wired onlangs overstag: met ingang van januari mogen bezoekers per maand vijf artikelen gratis lezen. De harde betaalmuur lijkt ten dode opgeschreven.
Bespaar tijd met Beanote: een digitale marker
Als ik mezelf aan het inlezen ben voor een artikel maak ik het liefst direct aantekeningen. Wanneer ik lekker old school met een stapel printjes voor mijn neus zit is dat makkelijk: stift en pen erbij en markeren maar. Maar op internet is dat een stuk onhandiger, waardoor ik lange tijd geneigd was de alinea's die interessant waren te kopiëren naar een Word-bestand. Totdat ik Beanote leerde kennen. Deze gratis plugin voor Google Chrome laat je stukken tekst op websites markeren en post-its met aantekeningen plakken én onthoudt die aantekeningen ook voor je. Ik merk dat ik er een stuk sneller door ben gaan werken. In onze video laat ik je zien hoe Beanote werkt.
Je mail versleutelen is nu nog simpeler
In de offline wereld kan iedereen die een brief in handen krijgt deze in potentie openscheuren en meelezen. En online is dat net zo. Daarom is het voor journalisten belangrijk alle mails van en naar bronnen met gevoelige informatie te versleutelen. Met de juiste versleuteling (zoals PGP, dat staat voor 'Pretty Good Privacy') stop je een mailtje als het ware in een digitale kluis, die alleen te openen is met de juiste code.
Hoe broodnodig ook, dat zogenoemde encrypten kan voor de digitaal wat minder onderlegde medemens al snel te ingewikkeld worden. Daarom was ik blij toen CERN en de Amerikaanse MIT-universiteit in 2013 met ProtonMail op de proppen kwamen (ik schreef er destijds al over in New Scientist). Die dienst versleutelt mailtjes automatisch voor je, zonder dat je daarvoor al te veel technische capriolen uit hoeft te halen.
Superhandig, helemaal nu ProtonMail deze maand met een nieuwe dienst op de proppen kwam (Bridge) die je de versleutelde maildienst laat gebruiken binnen je eigen mailprogramma. Zo zorg je ervoor dat standaard alle mails die je met je ProtonMail-account verstuurt naar andere ProtonMail-gebruikers automatisch versleuteld zijn. Bridge werkt alleen als je een betaalde account neemt (vanaf 48 euro per jaar), maar het is een van de handigste tools voor iedereen die wél veilig wil mailen zonder al te technisch te hoeven worden.
Deze artikelen vielen me onlangs ook nog op. Als je ze leest, ben je weer een beetje bij:
• Een cryptomunt speciaal voor de journalistiek? De Amerikaanse startup Civil denkt dat hun munt – en de achterliggende blockchain-technologie – ons vak verder gaat helpen.
• Hoe zit het met de ethiek achter visualisaties? Verschillende organisaties en academici doen daar onderzoek naar.
• Een mooie opsteker voor de Engelstalige versie van De Correspondent. Craig Newmark, oprichter van de Amerikaanse online marktplaats Craigslist, steekt via zijn liefdadigheids instantie een ton in het platform van Rob Wijnberg.
• De nichemarkt van VR-headsets groeit: in het derde kwartaal van 2017 zijn er wereldwijd voor het eerst in een kwartaal meer dan één miljoen verkocht.
• Zes lessen voor de journalistiek van mensen die zelf geen journalist zijn.
• Het AD publiceert per dag 600 artikelen op zijn websites. Hoe maakt de krant keuzes in wat wel en niet gepusht wordt? Chef digitaal Jaap van Zessen legt het uit.
Dat was hem voor deze week. Geniet van je weekeinde!
PS: Villamedia maakt volgende week de genomineerden voor Journalist van het Jaar bekend. Op 8 februari is de bekendmaking van de winnaar in Beeld en Geluid in Hilversum. Houd onze site in de gaten als je wilt weten of we jouw productie hebben uitgekozen ;-).