Snel een stukje van een foto blurren? Je leert het met deze nieuwsbrief
Een robotjournalist die net zo schrijft als een mens? Komt eraan! Net als virtualreality--journalistiek waar de consument écht wat aan heeft. Je leest erover in deze nieuwsbrief. En als klap op de vuurpijl krijg je ook nog een tooltip die RTL Nieuws-journalist Daniël Verlaan me onlangs gaf. Veel leesplezier. Laat je met de duimpjes onderaan even weten wat je van deze editie vindt?
VR in en rondom de schoolbanken
Studenten van de Fontys Hogeschool Journalistiek (FHJ) kunnen komend studiejaar niet meer om virtual reality heen. Sinds enkele weken staat er midden in hun mediatheek een zogenoemde 'VR Cave'. Het is een ruimte waarin de muren eigenlijk schermen zijn, en waarin je met behulp van een VR-bril een andere wereld binnenstapt.
Het komende studiejaar willen FHJ-docenten in de Cave lessen geven en onderzoek doen naar journalistieke toepassingen van VR en 360-gradenvideo's. “We kennen allemaal producties die je onderdompelen in het slagveld bij een oorlog. Maar er zijn meer mogelijkheden voor VR in de journalistiek”, denkt Daniëlle Arets van het lectoraat Journalistiek en Innovatie van de hogeschool.
Fontys wil iedere twee maanden een designer in huis halen die samen met een journalist gaat kijken wat je nou kan met de virtuele wereld. Arets: “Designers durven meer te experimenteren dan journalisten. De duo's moeten onderzoeken of VR iets toevoegt.”
Ook bij de School voor Journalistiek (SvJ) gaan ze met VR aan de slag. Het idee: onderzoeken of informatie beter blijft hangen bij nieuwsconsumenten als ze zich onderdompelen in de virtuele realiteit (hier wat mooie voorbeelden daarvan). Terwijl consumenten verhalen in VR bekijken gaan onderzoekers fysiologische reacties meten, vertelde onderzoeker Yael de Haan in januari op de website van de Hogeschool Utrecht. “Vervolgens stellen we hen vragen over het verhaal, om te zien wat er is blijven hangen.”
Twee journalistieke opleidingen met ieder hun eigen project, maar met één gedeeld doel: de hype voorbij gaan en onderzoeken hoe de virtuele realiteit écht iets kan toevoegen aan de journalistiek. De resultaten zullen boekdelen spreken.
Zo maak je snel stukjes van een foto wazig
RTL Nieuws-journalist Daniël Verlaan is lekker bezig. Scoop na scoop haalt hij naar boven uit de krochten van het web. Toen ik hem daar onlangs over sprak voor Villamedia, liet hij me meteen een hele trits tools zien die hij graag gebruikt. Eén daarvan is Skitch, een simpel beeldbewerkingsprogramma waarmee je onder meer snel delen van een foto wazig maakt. Dat is handig wanneer je bijvoorbeeld een nieuwsartikel maakt over een auto-ongeluk en het kenteken onleesbaar wil maken. Of wanneer je hetzelfde wil doen met namen, foto's en telefoonnummers in screenshots van chatgesprekken. In de video hierboven laat ik je zien hoe Skitch werkt.
Bevalt deze tooltip? Ik heb inmiddels vijftien van dit soort video's gemaakt. Je kunt ze allemaal terugkijken in deze playlist op ons YouTube-kanaal.
Een robotjournalist met menselijke touch
Robotjournalistiek heeft zijn belofte nog niet waargemaakt. Maar als het aan RTL Nieuws ligt gaat dat binnenkort veranderen. Het nieuwsprogramma werkt aan een algoritme dat automatisch lokaal nieuws moet gaan schrijven. Door dat algoritme te voeren met de juiste data moet de software – die de naam Jouw nieuws, ons nieuws draagt – stukken gaan produceren over bijvoorbeeld de kwaliteit van scholen in de regio en de veiligheid in een bepaald gebied. De artikelen moeten niet sec en saai worden, maar qua toon en schrijfstijl lijken op het handwerk van een echte journalist. Een mooi plan, dat kan rekenen op een financiële injectie uit Google's Digital News Initiative van 200.000 euro. Want dergelijke software klus je natuurlijk niet even op een zondagmiddag in elkaar.
Deze artikelen vielen me onlangs ook nog op:
Met ingang van donderdag kunnen slimme speakers die draaien op Google Assistant ook Nederlands praten en verstaan. En mediaorganisaties haken massaal aan
De BBC startte een zoektocht naar nieuwe manieren om verhalen te vertellen. In dit artikel van Nieman Lab leer je wat wél en wat niet werkte
De Universiteit Leiden werkt aan software die gesproken tekst analyseert en daar checkbare feiten uithaalt, in de strijd tegen nepnieuws
In de categorie 'het zal eens tijd worden': Skype laat je vanaf nu je gesprekken opnemen
Personalisatie is voor veel media een sleutelwoord geworden. Ook bij De Groene Amsterdammer ontkomen ze er niet aan in het zoektocht naar nieuwe abonnees
BuzzFeed werd wereldberoemd met zijn lollige lijstjes, maar is ook al een tijd met écht nieuws bezig. Om dat te benadrukken lanceerde het bedrijf een nieuwe site: BuzzFeed News
Met internet is geen droog brood te verdienen, toch? Bij The Guardian weten ze wel beter. De omzet uit digitaal heeft bij de Britse krant die uit print ingehaald