Snapchat blijkt dus helemaal niet zo nutteloos als je misschien denkt
Wanneer ik voor een onderzoek of mijn studie een video(-college) kijk, wil ik niet steeds nuttige teksten die in beeld verschijnen over moeten schrijven. Daarom gebruik ik een tool die me snel tekst uit video's laat kopiëren. Welke dat is en hoe die werkt, zie je in deze nieuwsbrief. Daarnaast vertel ik je ook over een medium dat goed gebruik maakt van een ‘vergeten’ sociaal netwerk en zie je een mooi voorbeeld van interactieve video. Veel leesplezier.
Het sociale netwerk dat iedereen vergeten lijkt te zijn
Wat sociale media betreft is Snapchat voor de Nederlandse journalistiek nog een ondergeschoven kindje. Wie op de in 2011 gelanceerde app op zoek gaat naar profielen van Nederlandse kranten, podcasts, tv-programma’s en nieuwssites, komt er niet meer dan een handjevol tegen. En dat terwijl er in theorie toch een hoop ‘te halen’ valt op Snapchat. Begin dit jaar hadden 3,2 miljoen Nederlands een profiel op het sociale netwerk.
Dat het ook anders kan, dat liet de Britse krant The Daily Mail zien. Het vaak wat schreeuwerige nieuwsmedium kan op Snapchat schermen met bijna 15 miljoen volgers. Zij krijgen dagelijks een Snapchat-editie voorgeschoteld. Die bestaat uit een reeks foto’s, die bij een doorklik ieder leiden naar verhalen van de The Daily Mail-website.
Bij The Mail Online pompt een team van 35 redacteuren dagelijks 60 korte teasers van grote verhalen het sociale netwerk op. Volgens het nieuwsmedium kijken gebruikers dagelijks 4,5 minuut naar hun content op Snapchat. En meer dan de helft ziet vijf tot zeven dagen per week de verhalen van The Daily Mail voorbij komen.
Toegegeven, veel van de verhalen die The Daily Mail via Snapchat de wereld instuurt gaan over beroemdheden. En de content wordt vaak met een knipoog gebracht. Maar ook het harde nieuws komt voorbij. Donna Ogier, hoofd online partnerschappen bij The Daily Mail: ‘We beginnen onze editie vaak met een verhaal over een beroemdheid, omdat we daarmee een herkenbaar gezicht hebben. Maar daarna volgen de serieuze nieuwsverhalen.'
Ze vervolgt: 'Dankzij Snapchat kunnen we onze verhalen onder ogen brengen bij een nieuwe generatie gebruikers.’ En dat op een plek waar veel van die jongeren tóch al zitten!
Met deze tool kopieer je tekst uit video’s
Optical character recognition (OCR) is een vorm van kunstmatige intelligentie die heel goed is in het herkennen van letters, cijfers en andere karakters. En daar kun je handige dingen mee doen. Zo kan deze vorm van kunstmatige intelligentie bijvoorbeeld tekst herkennen in video, zodat je die tekst vervolgens gemakkelijk kunt kopiëren. De (deels) gratis tool Selectext is daar een kei in. Hoe die tool werkt, zie je in deze video.
Nieuwsuur gaat interactief
Met interactieve video laat je kijkers zelf bepalen welke delen van je verhaal ze tot zich nemen. Die keuzevrijheid kan goed werken, mits je (net als bij immersive journalism) ervoor zorgt dat de kijker bij alle gekozen routes minstens de belangrijkste informatie meekrijgt. Nieuwsuur heeft dat goed in de vingers. Het nieuwsprogramma publiceerde onlangs zijn eerste interactieve videoverhaal. Kijkers kunnen zelf bepalen of ze de korte of lange versie van het verhaal zien. Willen ze gaandeweg meer weten over een onderwerp, dan kunnen ze kiezen voor extra verdieping. Top!
Ook de moeite waard:
Nadat ze tijdens de kredietcrisis zelf in de financiële problemen raakte én daar weer uitklom, startte journalist Renée Lamboo het personal finance-platform PorteRenee. En leerde gaandeweg dat het goed is om je enthousiasme soms te temperen. Ze vertelt erover in mijn rubriek Online Lessen
Over ‘vergeten’ sociale media gesproken: Jeremy Caplan zette onlangs in zijn nieuwsbrief een aantal nieuwsorganisatie op een rij die goed gebruik maken van Pinterest (even omlaag scrollen voor het overzicht)
Wanneer je kunstmatige intelligentie beelden laat genereren, wie heeft dan eigenlijk het intellectueel eigendomsrecht op die beelden? Omdat daar nog geen antwoord op is, stopt Getty Images met het aanbieden van door AI geknutselde afbeeldingen
Facebook-moeder Meta zegt in een rapport dat het omvangrijke desinformatie-campagnes op Instagram en Facebook heeft geneutraliseerd. Het gaat om zeker twee grote campagnes vanuit Rusland en China
Alweer een bijzondere productie van Pointer: het onderzoeksplatform dook in nepdatingsites, waar ‘chatoperators’ zich voordoen als echte mensen om klanten zo lang mogelijk aan de praat te houden. Op deze pagina (even omlaag scrollen) kun je zelf in de huid van zo’n operator kruipen
De NPO startte twee jaar geleden met een nieuw platform, dat alle podcasts en radio-uitzendingen van de publieke omroepen moet gaan verzamelen. Dat platform mag nu verder uitbreiden
Streamingplatforms gaan steeds meer op televisie lijken: Disney+ zond onlangs voor het eerst live een programma uit
Schrijf minder, maar zeg meer. Dat is de slogan van het Amerikaanse online nieuwsmedium Axios. In dit artikel lees je alles over Axios’ specifieke schrijfstijl ‘smart brevity’ (vrij vertaald: slimme beknoptheid)
Een aflevering van een podcast duurt gemiddeld 36 minuten. Terwijl dat een paar jaar terug nog aanzienlijk langer was