Slopen
In deze editie van onze nieuwsbrief praat ik je bij over de online metamorfose van Villamedia (want dat is het ) en lees je het beste vak- en loopbaannieuws!
Op 1 februari ben ik één jaar hoofdredacteur van Villamedia. Tot nu toe heb ik meer gesloopt dan gemaakt. We zijn bijvoorbeeld gestopt met bepaalde formats en rubrieken. En onze magazinefrequentie is van tien naar zes nummers gegaan.
Dat slopen heeft wel een goed doel, namelijk meer ruimte creëren (zowel financieel als in mankracht) om Villamedia online te verbeteren. ‘Hoe ga je dat doen dan?’, hoor ik je zeggen. Nou, bijvoorbeeld door het maken van podcasts. ‘Goh, origineel.’ Jaja, ik weet het. Maar ik denk dat de redactie van Villamedia echt leuke podcasts kan maken.
We vinden journalistiek namelijk niet alleen het leukste wat er is, we weten er ook best veel van. Op vrijdag de 13e hebben we de eerste aflevering van onze podcast opgenomen. Een gesprek met Ton van der Ham (journalist) en Wouter Keuning (oud-journalist, nu voorlichter) over het spanningsveld tussen, je raadt het al, journalistiek en voorlichting. Onze eigen Frans Oremus leidt het gesprek.
Zodra deze aflevering is gemonteerd en verspreid, begint voor ons de evaluatie. Vonden we dit goed? Vonden we dit leuk? Belangrijker nog: vinden onze lezers en leden dit goed en leuk? Deze vragen zullen we het hele jaar door stellen, bij alle nieuwe dingen die we doen. 2023 wordt namelijk het jaar van experimenteren en evalueren.
Daarna gaan we weer slopen. Maar altijd voor het goede doel.
Ik zal jullie tweewekelijks over onze vorderingen bijpraten. Beschouw dit ook als uitnodiging om met ons mee te evalueren. En zoals altijd volgen hieronder onze beste producties over het journalistieke vak en de journalistieke loopbaan.
Fidan Ekiz: ‘Nederland heeft moeite met een vrouw die er goed uitziet, een mening heeft en uitgesproken is’
Fidan Ekiz vertrok als columnist bij AD en schrijft nu wekelijks een column voor VROUW Magazine, de zaterdagbijlage van De Telegraaf. ‘Het tonen van vrouwelijkheid moet samen kunnen gaan met serieuze journalistiek’.
Trouw kiest vanaf nu consequent voor ‘wit’ - hoe staan andere media daarin?
Het woord ‘blank’ hoort niet meer thuis in Trouw, kopte de krant vorige week zaterdag in het hoofdredactioneel commentaar. Trouw kiest ervoor alleen nog het woord ‘wit’ te gebruiken, nadat op Oudjaarsdag teksten als 'vrolijk blank 2023' op de Rotterdamse Erasmusbrug werden geprojecteerd. Hoe zit dat eigenlijk bij andere media?
Na 350 restaurantrecensies houdt de ‘pretbaan’ van Petra Possel op: ‘Is er gratis kraanwater?’
De Amsterdam- en Rotterdambijlage van NRC werden aan het einde van 2022 opgeheven. En daarmee stoppen ook de restaurantrecensies van culinair journalist Petra Possel (59). ‘Elke week uit eten voor de krant, de ultieme pretbaan natuurlijk. Maar soms dacht ik ook wel: gadver, zit ik alweer in zo’n shared dining-concept.’
Transfer Thursday: Jeroen Pen begint aan zijn derde omroep en Ferdi Schrooten ruilt de journalistiek in voor het onderwijs
Jeroen Pen, die in zijn debuutroman fel uithaalde naar de flexcontracten en beperkte doorgroeimogelijkheden bij de publieke omroep, weet te verrassen: hij treedt opnieuw in dienst bij een publieke omroep. En na dertig jaar in de journalistiek begint Ferdi Schrooten aan een nieuwe uitdaging. Nee, geen midlifecrisis in een ver buitenland, maar een overstap naar het onderwijs. Dit en nog veel meer in de Transfer Thursday, waarin Villamedia wekelijks de ontwikkelingen op de journalistieke arbeidsmarkt volgt.
Hoe Menno Sedee ‘Mister LHBTI’ werd bij NRC - en dat als freelancer
Min of meer vanzelf werd freelance journalist Menno Sedee (30) de specialist ‘LHBTI’ bij NRC, waar hij regelmatig schrijft over het thema in de breedste zin van het woord. Een pleidooi om je als (jonge) freelancer vooral te specialiseren. ‘Ik kan iedere freelancer aanraden om een niche te vinden - dat kan een onderwerp zijn, maar ook een genre.’
Mark Lievisse Adriaanse: ‘Als ik anderen beter begrijp, schrijf ik betere verhalen’
Hij is pas 28, pas vijf jaar journalist bij NRC, maar heeft wel al een Loep en een Tegel op zak en is nu bezig met een eerste boek. Toch kan Mark Lievisse Adriaanse dat allemaal nog relativeren: ‘Wat ik zelf van de dingen vind, is niet zo belangrijk.’