Raakt je mailbox overspoeld? Met deze tool niet meer
Technologie is fantastisch, maar soms ook een beetje eng. Neem GPT-3: een softwarerobot die betere teksten schrijft dan menig mens. In deze nieuwsbrief vertel ik je over de mogelijkheden (en gevaren) daarvan. Daarnaast laat ik je een tool zien die je helpt orde te scheppen in de chaos van je inbox en vertel ik je over een nieuw sociaal netwerk. Veel leesplezier.
Hij is er: de robot die beter schrijft dan een mens
De schrijfrobots komen! Dat heb je al wel vaker gehoord, maar nu komen ze er écht aan. OpenAI, een non-profitorganisatie die onderzoek doet naar kunstmatige intelligentie, heeft software op de markt gebracht die automatisch teksten kan genereren. Die zijn amper te onderscheiden van teksten die geschreven zijn door mensen.
De (Engelstalige) teksten die de software, GPT-3, uit zijn digitale mouw schudt, zijn ongemakkelijk goed. De kunstmatige intelligentie heeft enorme hoeveelheden tekst geanalyseerd en is daardoor een kei in het voorspellen welke woorden elkaar in een zin moeten opvolgen.
En daar kun je bijzondere dingen mee doen. GPT-3 is bijvoorbeeld in staat gewone zinnen om te zetten in juridische tekst, schrijft gedichten en fictie, vertaalt tekst naar een andere taal en kan essays genereren in de stijl van bepaalde schrijvers. De robot zet ook gewone tekst om in computercode en kan nog heel veel meer.
De keuze van OpenAI om zijn schrijfrobot los te laten op de wereld is een bijzondere. Begin vorig jaar besloot de non-profitorganisatie de voorganger van GPT-3 nog binnenskamers te houden omdat nieuwsverhalen die de software schreef té overtuigend waren. De tool zou misbruikt kunnen worden om nepnieuws te verspreiden.
De angst voor misbruik van GPT-3 is niet onrealistisch. Zeker in combinatie met andere technieken, zoals voice cloning (software waarmee je iemands stem alles kunt laten zeggen wat je wil) en deepfakes (tools waarmee je bewegingen in iemands gezicht kunt manipuleren).
Hoe beter technologie wordt in het nadoen van de mens, hoe moeilijker het wordt om door al die getructe beelden, stemmen en teksten heen te prikken. Dat wordt in de toekomst nog best een kluif voor ons journalisten.
Een tijd terug liet ik mijn stem al klonen en liet ik ook een (rudimentaire) deepfake maken. Mijn gekloonde stem beluister je hier terug en de deepfake bekijk je hier.
Orde scheppen in de chaos van je inbox
Nu we met z’n allen meer thuiswerken is het aantal mailtjes dat je op een dag ontvangt flink toegenomen. Maar niet al die mail is even belangrijk. Grote kans dus dat je een hoop mails even laat voor wat ze zijn, maar ze daarna te lang laat liggen. De app Spark laat je mails selecteren die op een later moment opnieuw bovenin je inbox moeten verschijnen. In deze video laat ik je je zien hoe dat werkt.
Een sociaal netwerk voor audio
Nog even en Nederland is een nieuw sociaal netwerk rijker. Blip is een app die draait om het delen van audio snacks, korte fragmenten die eigenlijk overal over kunnen gaan. Nieuwsmedia als NOS op 3 en NH Media delen er al korte nieuwsbulletins, de VPRO publiceert er radiodocumentaires van 1 minuut (ook hier te luisteren) en consultant Jeroen Verkroost speelt er het spel #RaaddePlaat, waarin luisteraars moeten raden van welk nummer ze een cover horen. In tegenstelling tot Twitters audiotweets draait het bij Blip niet om meningen, maar om een soort mini-podcasts. Of het wat wordt zal de tijd leren. Maar mijn interesse is in ieder geval gewekt.
Deze artikelen zijn ook nog de moeite waard:
Persbureau ANP gaat kunstmatige intelligentie gebruiken om automatisch foto’s in zijn database te taggen én te omschrijven. Knap stukje tech dat zowel ANP-werknemers als afnemers werk moet schelen
Mis je tijdens het thuiswerken rumoer om je heen? Dan is Coffitivity iets voor je. De site bootst het geluid uit een koffietentje na, zodat je je (hopelijk) beter kunt concentreren
Dat lezers overal apart moeten inloggen, speelt uitgeverijen parten op de markt voor online reclame, schreef Peter Olsthoorn in NRC. Initiatieven voor een gezamenlijke inlog genoeg, maar ze komen nooit echt van de grond
iPhones en Macs staan apps van derden toe automatisch de informatie die je op je klembord hebt staan te kopiëren. Wil je dat niet, dan zet je dat als volgt uit
De Nederlandse startup WordProof wil nepnieuws bestrijden door tijdstempels toe te voegen aan online berichten en won een miljoen euro tijdens een wedstrijd de Europese Commissie