Print slopen ten faveure van het internet…
Media die nu nog niet goed op weg zijn met digitalisering, moeten onderhand maar eens aan de bak. Maar zo rigoureus als Hearst Netherlands dat bij Quest doet, is dan weer het andere uiterste. In deze nieuwsbrief lees je waarom ik dat vind. Daarnaast laat ik je een tool zien waarmee je achtergrondgeluid uit audio filtert, vertel ik je over een keurmerk voor online nieuws en vind je weer een handige mini-tooltip. Veel leesplezier.
De sloopkogel der vooruitgang
Het populairwetenschappelijke magazine Quest zou op digitaal vlak een stuk beter kunnen. Ja, er is een goed profiel op Twitter, een potentieel interessant verdienmodel met online cursussen en de site staat vol leuke artikelen. Maar daar houdt het ook wel mee op.
Zelfs een online only-abonnement op het magazine afsluiten kan niet. Dat ligt niet per se aan Quest. Ook veel andere titels van Hearst Netherlands zijn online niet bepaald koplopers. Dat dat anders moet is niet meer dan logisch. Maar er is nogal een verschil tussen je digitale transitie versnellen en wat Hearst Magazines met Quest doet.
Eerder deze week verklaarde het concern tweederde van de Quest-medewerkers boventallig. De specials Quest Historie en Quest Psychologie verdwijnen. Bij de reguliere Quest komt vooral meer focus op digitaal. Als onderdeel daarvan komen er een paar nieuwe medewerkers, die zich vooral op online en search engine optimization moeten richten.
Aan het bereik van de print-Quest kan die beslissing moeilijk liggen. In het tweede kwartaal van 2022 bereikte Quest per nummer gemiddeld 876.000 Nederlanders van 13 jaar en ouder (aldus het NOM). Fors meer dan in dezelfde periode in 2021 (684.000). Ook vergeleken met 2020 was er een stijging. En met een betaalde printoplage van 72.909 behoort Quest ook op dat vlak nog tot de top van het tijdschriftlandschap.
Met zulke cijfers kan de papieren Quest nog best een tijdje mee. Lang genoeg in ieder geval om naast het uitbouwen van digitaal ook print de liefde te geven die het verdient.
Die liefde lijkt er niet te zijn: volgens de wandelgangen moet Quest veranderen in een vrouwenblad-maar-met-weetjes. En ook als dat gerucht niet waar is, gaat het verlies van de redactie voelbaar zijn voor de lezer. Een typisch geval van de sloopkogel der vooruitgang gebruiken om iets kapot te rammen wat al bijna twee decennia staat als een huis. Eeuwig zonde.
Achtergrondgeluid uit video verwijderen doe je zo
Wanneer je op straat een gesprek opneemt, kan het zijn dat je ook hinderlijk achtergrondgeluid opvangt. Zeker als je tijdens de opname geen goede microfoon gebruikt en bijvoorbeeld audio opneemt met je smartphone. Kom je daar achteraf achter, dan is het vaak lastig de achtergrondruis te verwijderen. Maar met LALAL.AI is dat zo gepiept. De tool gebruikt kunstmatige intelligentie om stemmen, muziek en ruis van elkaar te scheiden.
Mini-tooltip
Stock.ai genereert afbeeldingen voor bij je artikel, op basis van de tekst van je verhaal. Werkt het best in het Engels, maar in het Nederlands kreeg ik soms ook aardige resultaten.
Digitaal keurmerk voor online nieuws
Een echtheidscertificaat voor online nieuws, dat de betrouwbaarheid van de media moet vergroten. Dat is het idee achter het project ‘proof of provenance’, een initiatief van PublicSpaces. Die coalitie van omroepen, maatschappelijke instellingen en culturele organisaties werkte het afgelopen jaar aan een pilot. Met proof of provenance kunnen media een echtheidscertificaat koppelen aan artikelen, citaten en foto’s. Een extensie in de internetbrowser kan vervolgens die certificaten laten zien. Het keurmerk velt geen oordeel over de waarheid van een bericht, maar verbindt berichtgeving aan een auteur. De betrouwbaarheid van een publicatie wordt zo direct gekoppeld aan de reputatie van de maker. De pilot krijgt hoe dan ook een vervolg, werd eind oktober bekend. Of het project hét antwoord gaat zijn tegen dalend vertrouwen in de media moet nog blijken. Maar eraan bijdragen kan het vast.
Ook de moeite waard:
Met digitale specials had Voetbal International (VI) nog weinig ervaring. Toch kwam er in april zo’n digitaal magazine, over voetballegende Johan Cruijff. Co-hoofdredacteur Pieter Zwart vertelt in Online Lessen over die special én over experimenteren en bijsturen
Vijf grote mediaorganisaties gaan samen een datakluis optuigen voor consumenten. De vraag (of eigenlijk: vragen) is alleen: heeft dat zin en wie wordt daar nou precies beter van?
Vrij Nederland zette mooi op een rij hoe grote internetbedrijven de wereld in hun greep houden
Ik las dit interessante onderzoek naar text-to-audio: het genereren van audio op basis van tekst. Met veel te beluisteren voorbeelden
Wie luistert er naar podcasts? En hoe lang luisteren ze? Spotify dook in de cijfers
Sinds een paar dagen ben ik fan van Tree.fm. Die website genereert willekeurig oerwoudgeluiden voor op de achtergrond. Daar word ik rustig(er) van