Petje af voor Geertjan Lassche en vooral handen af van journalisten
Goedemorgen en welkom bij de nieuwsbrief over jouw vak. Waarbij Villamedia de jaarlijkse prijs Journalist van het Jaar uitreikt en voetbalcoach Sarina Wiegman praat over hoe journalisten omgaan met vrouwenvoetbal. En helaas ook aandacht voor het geweld tegen journalisten. Zou zwaarder straffen helpen de geest terug in de fles te duwen? Om over na te denken dit weekeinde. Leuker wordt het helaas even niet.
Petje af voor Journalist van het Jaar 2020: Geertjan Lassche
Geertjan Lassche is Journalist van het Jaar 2020. Hij bedacht het indringende programma Frontberichten dat dagelijks een miljoen kijkers aan de rand van het bed van de coronapatiënt bracht op een moment dat zelfs de familie er niet bij mocht. Een gesprek over zijn werkwijze en antwoord op de meest gestelde vraag: keert het programma terug?
En de Afstudeerprijs is voor: Charlotte Klein
Villamedia bekroont jaarlijks ook de afstudeerproductie die het meest blijk geeft van journalistiek talent. Volgens de jury deed Charlotte Klein het vorig jaar uitstekend. Haar masterscriptie over diversiteit in de media verdient een groter publiek. Dus bij deze, lees die scriptie.
'Zullen we stoppen, want dit gesprek gaat niet zoals ik had gehoopt'
Frits van Exter denkt met je mee over dilemma’s. Dit keer: Met de kaarten tegen de borst. Vertel je voorafgaand aan een interview hoe kritisch je wordt en wat als de geïnterviewde na afloop toch denkt dat het anders had moeten lopen? De Raad voor de Journalistiek behandelde onlangs een klacht daarover tegen Nieuwsuur. Over een teleurgestelde professor en pittige vragen.
Peter van der Linden, rots in de branding voor televisiemakers
Cameraman Peter van der Linden (55) is na een slopende ziekte overleden. Van der Linden werkte onder meer voor AT5, Netwerk en EenVandaag. Hij filmde ook de IKON reisseries met Paul Rosenmöller. Freelance journalist Mark de Bruijn, die ook voor EenVandaag werkt, herdenkt hem in een persoonlijk in memoriam.
De overheid zet de deur naar informatie iets verder open
Premier Rutte had het beloofd rond de val van zijn kabinet over de Toeslagenaffaire: de overheid zou opener worden over de besluitvorming. Eerste testcase: de Wet open overheid (Woo) die deze week in de Tweede Kamer aan de orde was. Nou dat viel niet mee. Aanvankelijk zette het demissionaire kabinet als vanouds de hakken in het zand. Uiteindelijk kwam er dan onder druk van de Kamer toch een verruiming: ook beleidsopvattingen van ambtenaren worden openbaar, zij het anoniem. Daarmee wordt overheden een populaire weigeringsgrond ontnomen om informatie geheim te verklaren. Conclusie: Rutte is voor zijn eerste examen gezakt. De premier praat graag, belooft veel, maar levert niet.
Strenger straffen of gewoon van journalisten afblijven?
Ook als er geen rellen in ons land zijn, worden journalisten in hun werk belemmerd. De VVD zoekt de oplossing inmiddels in zwaarder straffen. De journalisten zelf vooralsnog vooral in het beter uitleggen dat ze uit zijn op een eerlijke en correcte weergave van de werkelijkheid. Maar of dat helpt? Een kort overzicht van een paar dagen nieuws over journalisten en geweld stemt niet vrolijk:
ANP plaatst geen namen meer van fotografen bij relfoto's
Fotografen van Haarlems Dagblad bekogeld met stenen
Tim Hofman belaagd bij maken opnamen
Sarina Wiegman over de man en niet de bal spelen
Is de emancipatie van het vrouwenvoetbal voltooid? Volgens bondscoach Sarina Wiegman zijn we aardig op weg, ook in de media. In het jaar dat het vrouwenvoetbal het 50-jarig jubileum viert, praat Wiegman over de rol van de (sport)journalistiek.